Yleisö makaa selällään ja samaistuu ötököihin — Puolenpäivänkorento ei ole näytelmä vaan hyönteistaario

Kuusankoskella esitettävä Kaiku Korporaation uutuus herättelee ajattelemaan luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä.

Lumikki HaajaPuolenpäivänkorentoa esitetään Pato Areenalla Kuusankosken
taideruukissa. Yleisöä pyydetään asettumaan patjoille selinmakuulle. –
Istuakin saa, jos haluaa, esityksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Maija Raikamo
(oik.) lupaa. Esityksen äänimies Tuukka Nikunen ja valomies Jyrki Kleimola näyttävät mallia.
Puolenpäivänkorentoa esitetään Pato Areenalla Kuusankosken taideruukissa. Yleisöä pyydetään asettumaan patjoille selinmakuulle. – Istuakin saa, jos haluaa, esityksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Maija Raikamo (oik.) lupaa. Esityksen äänimies Tuukka Nikunen ja valomies Jyrki Kleimola näyttävät mallia.

Katossa pörrää, ryömii ja sukeltaa karhiaiskärsäkkäitä, pyjamaluteita, isohangokkaita ja muita puhuvia hyönteisiä. Yleisö makaa selällään patjoilla ja katsoo ylöspäin.

Lauantaina Kuusankoskella ensi-iltansa saava esitys Puolenpäivänkorento – Tarinoita ennen auringonlaskua ei mahdu mihinkään valmiiseen muottiin.

Hyönteiset on inhimillistetty, ja ne puhuvat.

— Esitys on planetaariomainen eli hyönteistaario, käsikirjoittaja ja ohjaaja Maija Raikamo sanoo.

Puolenpäivänkorennon takana on esittävien taiteiden yhdistys Kaiku Korporaatio. Sama sakki valmisti Kesäyön kudelma -nimisen esityksen viime kesänä keskelle metsäluontoa Jaalan Heinharjuun.

— Nyt ollaan sisätiloissa, mutta samassa aihepiirissä liikutaan, Raikamo sanoo.

”Taiteen tehtävänä on ottaa kantaa”

Esitys käsittelee luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä ja kuudetta sukupuuttoa. Kuudennella sukupuutolla tarkoitetaan ihmisen aiheuttamaa kehityskulkua, joka on hävittänyt kokonaisia lajeja ja pienentänyt monien jäljelle jääneiden lajien populaatioita.

Raikamo muistuttaa, että taiteen tehtävänä on ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin. Luonto ja ympäristökysymykset ovat lähellä hänen sydäntään, ja saman arvomaailman jakaa koko viime vuonna perustettu Kaiku.

Yhdistys on sitoutunut tekemään taidetta ympäristön hyväksi sekä pohtimaan ekologisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Kipinän tälle esitykselle antoivat uutiset, joiden mukaan hyönteisten määrä on radikaalisti pudonnut.

— Aloin pohtia, että tämähän on vakava asia, ja sitä tulee käsitellä isommin, Raikamo sanoo.

Lähes 30 ääninäyttelijää

Taideruukissa esitettävässä Puolenpäivänkorennossa pääosassa ovat hyönteiset. Yleisö näkee ötökät Sami Karjalaisen ja Pekka Raukon ottamina valokuvina. Mukana on myös Heidi Koskinen-Järvisalon kuvia ja videoita.

Hyönteisiä esittävät ihmiset. Lähes 30 ääninäyttelijän joukossa on liuta lapsia ja nuoria muun muassa Kouvolan kansalaisopiston teatteritaiteen perusopetuksen ryhmistä.

— Hyönteiset on inhimillistetty, ja ne puhuvat, Raikamo sanoo.

Näyttelijöiden äänet tulevat siis esityksessä nauhalta, ja kuvat, videot, valot, äänet ja lavastus vievät katsojan keskelle todentuntuista luontoelämystä.

— Tarkoitus on, että katsoja voisi kokea, miltä tuntuisi olla pieni siivekäs muiden armoilla.

Tuotannossa on noudatettu kestävän kehityksen periaatteita. Esimerkiksi lavastuksessa on hyödynnetty kierrätettyä muovia ja lainattua tavaraa.

Ensi-illan päälle paneeli

Esityksessä on kohtauksia, jotka voivat olla pelottavia tai asiasisällöltään vaikeasti ymmärrettäviä pienille lapsille. Siksi sitä ei suositella alle kymmenvuotiaille.

Raikamo uskoo, että isommille koululaisille esitys voisi toimia alustuksena luonnon monimuotoisuudesta. Yhdistys onkin markkinoinut esitystä myös kouluille.

Ensi-illan päätteeksi järjestetään paneelikeskustelu, johon osallistuvat luomuviljelijä Arto Käki, hyönteisharrastaja Pekka Raukko, luontokartoittaja Petri Parkko. Nuorisoa paneelissa edustavat Sointu ja Veikko Viinikainen, jotka esittävät teoksessa vesiperhosia ja sukeltajia.

Puolenpäivänkorento

Ensi-ilta 17.3. kello 19.

Muut esitykset 19.–22.3. aina kello 19.

Ohjaus ja käsikirjoitus Maija Raikamo.

Valot Jyrki Kleimola.

Äänet Tuukka Nikunen.

Lavastus Kaisa Hirvikoski.

Videot Heidi Koskinen-Järvisalo.

Kuvat Sami Karjalainen ja Pekka Raukko.

 Esityspaikka Pato Areena, Kyminväylä 2, Kuusankoski.