Nykysirkuksen kärkinimeä tavoiteltiin Kuusankoskelle vuosia, nyt tärppäsi — Yleisö näkee palkitun Race Horse Companyn esitykset Kuulas-festivaalilla ilmaiseksi

Toukokuussa järjestettävä Kuulas on Vuoden festivaali 2019. Laajaan esiintyjäjoukkoon kuuluvat muun muassa Gommi ja Pommi eli M. A. Nummisen ja Pedro Hietasen lauluduo.

Cindy Voitus

Race Horse Companyn Motosikai sisältää jongleerausta, klovneriaa, vipulautahyppyjä, akrobatiaa, voimailua ja huumoria. Esitys on kiertänyt festivaaleilla eri puolilla maailmaa.
Race Horse Companyn Motosikai sisältää jongleerausta, klovneriaa, vipulautahyppyjä, akrobatiaa, voimailua ja huumoria. Esitys on kiertänyt festivaaleilla eri puolilla maailmaa.

Lasten teatteritapahtuma Kuulas tuo toukokuussa Kouvolaan suomalaisen nykysirkuksen kärkinimen, kansainvälisesti arvostetun Race Horse Companyn.

Helsinkiläisryhmä esittää Kuulaksessa teoksensa Motosikai. Se sai ensi-iltansa vuonna 2015 ja on sittemmin kiertänyt ympäri Eurooppaa.

Kyseessä on katusirkusesitys, joten sitä pääsee Kouvolassa katsomaan kuka tahansa maksutta. Esityksiä on kaksi Kuusankoskitalon ulkonäyttämön tuntumassa.

Vuoden festivaali 2019

Race Horse Company sai vuonna 2016 sirkustaiteen valtionpalkinnon.

Ryhmää on yritetty saada Kuulas-festivaalille jo vuosia. Näin kertovat ohjelmistovastaavat, toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen ja tuottaja Mikko Väänänen Työväen Näyttämöiden Liitosta.

Heidän mukaansa tavoitteen onnistumisella saattaa olla jotakin tekemistä sen kanssa, että Finland Festivals on nimennyt Kuulaksen Vuoden festivaaliksi 2019.

— Meillä oli juhlavuosi kaksi vuotta sitten, kun Kuulas täytti 30 vuotta, ja nyt juhlitaan jälleen. Olemme pyrkineet saamaan festivaalille parhaat mahdolliset kotimaiset esitykset, Ruuskanen sanoo.

Ohjelmistoa on rakennettu sillä silmällä, että se tarjoaisi myös muuta kuin perinteistä lastenteatteria.

— Taiteen pitää myös yllättää. Lapset ovat hirveän ennakkoluulottomia.

Ukko-Pekka Jaakkola

Red Nose Company tulkitsee Keisarin uudet vaatteet -klassikon.

Gommi ja Pommi ovat tv:stä tuttuja

Neljän festivaalipäivän aikana Kuusankoskitalossa, Taideruukissa ja Kouvolan teatterissa esiintyy 11 ammattiteatteria ja useita nuortenteatteriryhmiä.

Tällä kertaa jokainen esiintyjä on järjestäjien kutsuma. Mikko Väänänen kertoo, että festivaalille voi siitä huolimatta jatkossakin hakea mukaan.

Tänä vuonna esiintyjäjoukkoon kuuluu muun muassa suosittu teatteriklovneriaryhmä Red Nose Company tulkinnallaan klassikkosadusta Keisarin uudet vaatteet. Mukana on musiikkia Aviciista Abbaan.

Lapset ovat hirveän ennakkoluulottomia. — Annukka Ruuskanen

Todellinen klassikko on myös Gommi ja Pommi eli M. A. Nummisen ja Pedro Hietasen lauluduo. Gommi-jänis (Numminen) ja Pommi-kissa (Hietanen) ovat tuttuja Ylen lastenohjelmista 1980-luvun lopulta saakka.

— Numminen täyttää ensi vuonna 80 vuotta. Gommia ja Pommia näkee nykyään todella vähän livenä, Annukka Ruuskanen sanoo.

Niin ikään televisiosta tuttu on Susanna Haaviston hahmo Varamummo. Pikku Kakkosessa nähty mummo ratkoo lasten arkipäivän ongelmia musikaalissa.

Ruuskanen kertoo, että festivaali haluaisi käsitellä myös ympäristöasioita. Toistaiseksi vastaan ei kuitenkaan ole tullut sopivaa lastenesitystä. Sen pitäisi olla muutakin kuin ahdistava.

— Toivottavasti tämän teeman käsittely onnistuu meillä lähivuosina.

Matej Povse

Masussa-esitys on suunnattu vauvoille ja taaperoille.

Maksuttomia esityksiä ja työpajoja

Kuulas-festivaali on tavoittanut vuosittain reilut 5 000 kävijää. Valtaosa esityksistä on maksullisia, mutta tapahtumasta voi nauttia myös ilmaiseksi. Katuteatterin lisäksi tarjolla on muun muassa maksuttomia harrastajateatteriesityksiä ja työpajoja.

Tämän vuoden uutuus on paperinukketyöpaja, jossa askarrellulla nukella voi esiintyä nukketeatterissa.

Kuulaksen pääjärjestäjä on Työväen Näyttämöiden Liitto. Tapahtuma sai Kouvolan kaupungilta tälle vuodelle avustusta 30 500 euroa. Lisäksi kaupungin Lennokki-hanke tilaa esityksiä 5.-luokkalaisille. Tukea on tullut myös opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä.

Viimeksi mainittu mahdollistaa sen, että lapsiryhmillä on jälleen käytössään ilmaisia festivaalibusseja.

Kuulas 15.—18. toukokuuta

Ammattiteatterit

Race Horse Company, Helsinki: Motosikai. Katusirkusta.

Red Nose Company, Helsinki: Keisarin uudet vaatteet. Teatteriklovneriaa.

Aeiou, Suomi/Slovenia: Masussa. Suunnattu vauvoille ja taaperoille.

Tanssiteatteri Raatikko, Vantaa: Lentävä matto.

M. A. Numminen ja Pedro Hietanen, Helsinki: Gommi ja Pommi. Konsertti.

Mozartistit, Helsinki: Tapahtui kerran Taikahuilussa. Lastenoopperaa.

Susanna Haavisto & co, Helsinki: Varamummo. Musikaali.

Kouvolan teatteri: Peter Pan. Musiikkinäytelmä.

Teatteri Mukamas, Tampere: Hiirulainen sirkuksessa. Nukketeatteria ja perinteistä lastenteatteria.

Totem-teatteri, Espoo: Lammassaaressa. Lasten nykyteatteria. Vain tilausnäytöksiä.

Nukketeatteri Sytkyt, Helsinki: Löppönen ja Kouvolan historia. Esityksellinen työpaja.

Harrastajateatterit

Lahden nuorisoteatteri: Lasten vallankumous.

Kotkan nuorisoteatteri: Kahden euron satuja.

Maksuton off-ohjelmisto

Kouvolan teatterin nuortenteatteri: Se oli vaan läppä!

Matias Husgafvel & co, Kouvola: Merirosvot vs. ninjat.

Lisätietoja: http://kuulas.info