Nurjan puolen kasvukertomus

Moonlight (Yhdysvallat, 2017)Ohjaus: Barry Jenkins.Rooleissa: Trevante Rhodes, Ashton Sanders, Naomie Harris, André Holland, Mahershala Ali, Janelle Monáe, Alex Hibbert, Jharrel Jerome.Kesto 111 minuuttia.K-12.Studio 123.

David Bornfriend

Little (Alex Hibbert) kohtaa monenlaisia vaikeuksia matkalla aikuisuuteen ja omaa identiteettiään.

Amerikkalaisen elokuvan palkintokaudella putkahtelee Suomenkin elokuvateattereihin pienempiä elokuvahelmiä. Ehdokasmäärien pinoutuminen on tehokas markkinointiväline elokuvalle, jolla ei ole isoja mainosbudjetteja.

Moonlight on tämän vuoden indie-lemmikki. Kyseessä on ajankohtainen kasvukertomus, joka kertoo ajatonta tarinaa itsensä löytämisestä. Voimakasta draamaa löytyy vastoinkäymisistä.

Tarina on levittäytyy romaanin tavoin pitkälle aikavälille. Se on jaettu kolmeen osaan, joissa kerrotaan yhtä tärkeää lukua päähenkilön elämästä. Miamin esikaupunkialueella varttuvaa nuorukaista näyttelevät eri-ikäisinä loistavasti Trevante Rhodes, Ashton Sanders ja Alex Hibbert. Jokaisessa elämän vaiheessa tätä kutsutaan eri nimellä: Little, Chiron ja Black.

Ohjaaja Barry Jenkins keskittyy yksityiskohtiin. Vaikka matka on pitkä, ei turhaa kiirehtimistä ole havaittavissa. Kuvaaja James Laxton lähestyy kohteita samalla dokumenttimaisesti ja ajatuksella valaistuna. Näissä puitteissa näyttelijöiden on helppo antaa hahmojensa hengittää. Seksuaalisuuden ja väkivallan pyörteissä hahmoista jää jäljelle suorastaan intiimin paljas ilmentymä.

Moonlightin vahvuus löytyy henkilöitä läpileikkaavasta kerronnasta. Tarina ei jää vieraaksi, vaikka päähenkilön saappaisiin ei pysty suoraan astumaankaan. Floridan laitakaupungin eloon ja homoseksuaalina mustana miehenä kasvamiseen ei tarvitse samaistua tunteiden ollessa yleismaailmallisia. |

Timo Alho

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Kaunis ja monisyinen henkilökuvaus.

Huonoa:

Erityistä: Kahdeksan Oscarin ehdokas. Muun muassa paras elokuva.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.