Kouvolalaisjuurinen Mercury Circle yhdistää tuottaja Jaani Peuhun osaamisen parhaat puolet – Metalliyhtye keksi itselleen täysin uuden tyylilajin

Mukana on Rytmihäiriöstä, Children of Bodomista ja To/Die/Forista tuttuja kavereita.

Laureline Tilkin

Mercury Circlessä soittavat Jussi Hämäläinen, Ande Kiiski, Jaani Peuhu, Juppe Sutela ja Jaska Raatikainen.
Mercury Circlessä soittavat Jussi Hämäläinen, Ande Kiiski, Jaani Peuhu, Juppe Sutela ja Jaska Raatikainen.

Inkeroisista kotoisin olevalla Jaani Peuhulla on vahva mielipide metallimusiikin nykytilasta: siitä puuttuu uskallus. Monesti pop-musiikki rikkoo rajoja tehokkaammin.

– Tuntuu, että metallissa noudatetaan edelleen vanhoja kaavoja. Sen sijaan popissa uskalletaan kokeilla. Kuuntele vaikka Antti Tuiskua. Hänen levyltään voi löytyä lähes mitä tahansa, Helsingissä asuva muusikko ja tuottaja sanoo.

Peuhun vuonna 2018 perustama Mercury Circle lähti rikkomaan normeja. Se keksi itselleen kokonaan oman genren, new doomin. Jaanun projektina alkaneen yhtyeen ensimmäisellä ep-levyllä yhdistyvät doomin hidas ja raskas poljento Depeche Moden syntetisaattoreihin sekä puhtaan melodisiin lauluihin.

The Dawn of Vitriol -ep julkaistaan 14. elokuuta

Muutaman vuoden tauko säveltämisestä teki hyvää

Peuhu sai inspiraation uuteen tyylisuuntaan soitettuaan lukuisia keikkoja doomahtavaa metallia soittavien Swallow The Sun- ja Hallatar-yhtyeiden kanssa.

Hallattaren kanssa soitetun kiertueen jälkeen Peuhulle tuli tunne, että olisi jälleen mukavaa säveltää musiikkia itselleen.

Aikaisemmin Peuhu on säveltänyt kolme albumia julkaisseen Iconcrash-yhtyeen syntikkavetoisen, lähinnä pop-rockiksi luokiteltavan musiikin sekä tehnyt yhden soololevyn vuonna 2013.

Jaanun toimii leipätyökseen tuottajana, joten kappaleiden kirjoittaminen itselle on hyvää vaihtelua työstä muiden säveltämän musiikin parissa.

– Ehdin jo jossain vaiheessa hieman leipääntyä oman musiikin tekemiseen, mutta muutaman vuoden tauko teki hyvää.

Syntikkavetoista doomia, jossa lauletaan puhtaasti

Peuhun tarttuessa kitaraan soittimet olivat jo valmiiksi alavireessä Hallattaren kiertueen jäljiltä. Kuinka ollakaan, Peuhun vapaa tajunnanvirta alkoi tuottaa hidasta, mutta erittäin melodista musiikkia.

– Siinä yhdistyivät doomin hitaus ja oma osaamiseni Iconcrashin puolelta. Lopputulos oli syntikkavetoista doomia, jossa lauletaan puhtaasti. Siinä yhdistyvät mielestäni vahvuuteni.

Soundi oli sen verran ainutlaatuinen, että Peuhu joutui keksimään oman genren yhtyeen soittamalle musiikille. Mercury Circlen genre onkin ”new doom”.

Ensialbumi työn alla, mieli tekee myös keikoille

Peuhu kertoo kokeneensa vapautta säveltäessään Mercury Circlen musiikkia. Iconcrashillä oli takanaan iso levy-yhtiö, jolta tuli toiveita esimerkiksi kappaleiden pituuden suhteen. Nyt Peuhun ei tarvinnut kuunnella kuin itseään.

– Se oli aivan mahtavaa. On ollut myös hienoa huomata, miten hyvin Mercury Circlen musiikki on otettu vastaan ja miten ihmiset ovat olleet yllättyneitä tyylistämme.

Peuhu työstää parhaillaan Mercury Circlen debyyttialbumia, joka on tarkoitus julkaista vielä kuluvan vuoden puolella. Peuhu kuvailee toiminnan lähteneen ”hyvällä tapaa käsistä”. Projekti muodostui kuin vaivihkaa oikeaksi bändiksi, ja taustalle on saatu kunnollinen levy-yhtiö ja ohjelmatoimisto.

– Yhtyeen olisi tarkoitus myös keikkailla ensi vuonna, jos tilanne sen sallii. Ei auta kuin toivoa parasta.

Rytmihäiriöstä ja Children of Bodomista tuttuja muusikoita

Jaani Peuhu on saanut Mercury Circleen mukaan muusikoita, joihin hän on tutustunut vuosien aikana keikoilla ja muissa tilanteissa.

Yhtyeen kokoonpanoon kuuluvat laulavan ja koskettimia sekä kitaraa soittavan Peuhun lisäksi Rytmihäiriöstä tuttu basisti Ande Kiiski, Hanging Garden -kitaristi Jussi Hämäläinen ja Children of Bodomista tuttu rumpali Jaska Raatikainen.

Kitaristi Juppe Sutelan kanssa Peuhulla on sen sijaan aina nuoruusvuosiin asti yltävä historia.

– Peuhu soitti rumpuja Mary-Annissa syksystä 1997 vuoteen 1999, kunnes perustimme To/Die/Forin. Peuhulla oli jo tuolloin määrätietoinen ote studiotyöskentelyssä, Sutela muistelee.

"Uusi genre vaati vähän totuttelua"

Sutelan ja Peuhun tiet kohtasivat Hallatar-yhtyeen keikalla. Miehet vaihtoivat kuulumisia, ja jonkin ajan kuluttua Peuhu kysyi, kiinnostaisiko rock-kitaristia alkaa soittaa hieman erilaista doomia. Genre oli Sutelalle entuudestaan jokseenkin vieras.

– Minulla ei ollut tuolloin muuta bänditoimintaa, joten lähdin mukaan. Uusi genre vaati vähän totuttelua itseltäni. Yhtyeen tyylillä on perinteisen doomin kanssa yhteistä lähinnä tempo.

Sutela odottaa ep-levyn ja tulevan täyspitkän julkaisua innolla. Ep on tehty osittain jo vuonna 2018, joten Sutelalla on polte päästä keikoille ja uuden materiaalin pariin.

Mercurcy Circle ei ole Sutelan ainoa yhtye. Perinteistä, 1970-lukuista rockia soittava The Boogie Moses -kokoonpano työstää parhaillaan debyyttialbumiaan.

– Albumin aikataulu on vielä vähän auki.

Lisäksi To/Die/Forin oli tarkoitus soittaa kesällä All Eternity -albuminsa juhlakeikka John Smith -festivaaleilla, mutta korona laittoi suunnitelmat uusiksi. Sutelalla ei ole vielä tietoa, nähdäänkö keikka ensi kesän festareilla.

Mercury Circlen The Dawn of Vitriol -ep julkaistaan 14. elokuuta.