"Hauska on groteskin hauskaa ja tragedia särkee sydäntä" — Reko Lundánin näytelmä Aina joku eksyy nähdään Anjalankosken teatterissa

Klassikon asemaan noussut näytelmä pyörii Myllykoskella kaikkiaan 15 esityksen verran.

Pekka Niemi

Muun muassa Timo Kurittu, Maria Perho, Valtteri Rossi ja Jaana Kurittu ovat mukana näytelmässä Aina joku eksyy.
Muun muassa Timo Kurittu, Maria Perho, Valtteri Rossi ja Jaana Kurittu ovat mukana näytelmässä Aina joku eksyy.

Moninkertaisesti palkittu kirjailija ja ohjaaja Reko Lundán kuoli syksyllä 2006. Hän oli vain 37-vuotias.

Kahdeksan näytelmää kirjoittanut, yhteiskunnallisista aiheistaan tunnettu Lundán ehti vaikuttaa merkittävästi suomalaiseen teatterikenttään. Läpimurtoteosta Aina joku eksyy (1998) on esitetty 20 vuoden aikana tasaisesti teattereissa eri puolilla Suomea.

Perjantaista lähtien se nähdään Anjalankosken teatterissa.

Perhekuvaus on tiennäyttäjä

Ohjaaja Kimmo Lavaste kumartaa Lundánin rohkeudelle. Aina joku eksyy -näytelmä venyttää hänen mukaansa tragikomediallisuutta reippaalla kädellä: hauska on groteskin hauskaa ja tragedia särkee sydäntä.

— Kun nämä tunne-elämän ääripäät viedään mahdollisimman kauas toisistaan, ehkä ne muodostavat jossakin ympyrän ja kohtaavat, Lavaste sanoo.

Perhekuvaus kertoo yksinhuoltajaisästä (Jukka Tiitola), alkoholistiäidistä (Ritva Muhonen ja nuorempana Jaana Kurittu) sekä äitiään kaipaavista kaksosista (Elli Harju ja Janne Palin). Tarina kulkee 1950-luvulta nykypäivään ja takaisin, ja se keskittyy etenkin 1970- ja 1980-lukujen vaihteeseen.

Lavaste kutsuu Lundánin teosta tiennäyttäjäksi.

— Näytelmän rakenne on edelleen moderni. Sanoisin, että nykyään suurin osa näytelmistä kirjoitetaan tähän tyyliin. On paljon lyhyitä kohtauksia, jotka eivät välttämättä etene kronologisesti.

Yhteensä 15 esitystä

Aina joku eksyy on Lavasteen ensimmäinen Lundán-ohjaus.

— Vaikka olen tehnyt teatteria jo kymmeniä vuosia, hän päivittelee.

Anjalankosken teatterissa Lavaste vierailee ohjaajana nyt toista kertaa. Edellinen työ oli syksyllä 2016 ensi-iltansa saanut Niin kuin taivaassa.

Aina joku eksyy -näytelmän ensi-ilta on Anjalankosken teatterissa 9. maaliskuuta kello 19. Teos pyörii kaikkiaan 15 esityksen verran. Niistä viimeinen nähdään 15. huhtikuuta.