Paniikki-komedian miehet kriiseilevät kolmiäänisesti — Kuusankosken teatteri kysyy, mitä kaikkea mieheltä nykyään vaaditaan

Mika Myllyahon kirjoittama komedia vuodelta 2005 saa ensi-iltansa Kuusankoskella perjantaina.

Heidi Koskinen-Järvisalo

Paniikki-komedia tuo lavalle Kimmo Puhakan (vasemmalla), Olli-Pekka Latun ja Maija Kuntsin.
Paniikki-komedia tuo lavalle Kimmo Puhakan (vasemmalla), Olli-Pekka Latun ja Maija Kuntsin.

Miehillä on koko ajan päällä joku kriisi.

Näin sanoo Kimmo Rämä, jonka ohjaama Paniikki avaa Kuusankosken teatterin syksyn. Mika Myllyahon kirjoittama komedia vuodelta 2005 saa ensi-iltansa Kuusankoskella perjantaina.

Näytelmä paneutuu miehenä olemisen kriiseihin ja kysyy muun muassa, mitä kaikkea mieheltä nykyään vaaditaan ja osaako mies olla sinut tunteidensa kanssa. Kun vielä proggiskin painaa päälle.

Olisi ehkä terapian paikka. Mutta voiko terapoida itse, jos on käynyt tarpeeksi terapiassa tai lukenut aiheesta?

Rämä on huomannut, että aika ajoin myös hän kriiseilee. On niin monta erilaista roolia, kuten teatteriohjaaja, metallialan yrittäjä ja isä.

— Esimerkiksi metallialalla on aika kova ja kiroileva kulttuuri, jossa ei juuri teatterista puhuta. Mieleen on tullut, että ehkä vain aivan yksin voi olla oma itsensä, hän sanoo.

Kaikki näyttelevät kaikkia

Paniikki on kirjoitettu kolmelle miehelle. Kuusankoskella näyttämölle nousevat Olli-Pekka Lattu, Kimmo Puhakka — ja Maija Kuntsi.

Ohjaaja Rämä on sekoittanut pakkaa myös niin, että kukaan kolmikosta ei näyttele vain yhtä nimettyä hahmoa (jotka näytelmässä ovat Max, Leo ja Joni), vaan kaikki näyttelevät kaikkia.

— Tämä on kolmiääninen monologi, hän luonnehtii.

Idea tuli siinä vaiheessa, kun Rämä ryhtyi lukemaan käsikirjoitusta ja huomasi käyvänsä dialogia yksinään. Hänen piti siis pystyä olemaan kaikkea.

Paniikki syntyi tiiviissä tahdissa

Rämä ohjasi viime vuonna Kuusankoskelle niin ikään Mika Myllyahon kirjoittaman Kaaoksen, joka kertoo naisten heittelevästä arjesta nykymaailmassa.

Paniikki oli ilmestynyt ennen Kaaosta. Rämä luonnehtii Myllyahon kynänjälkeä sanalla ”osuva”.

Paniikki syntyi melko tiiviissä tahdissa. Rämä muistelee, että tekijöiden aikataulujen vuoksi kesä- ja heinäkuussa harjoituksia oli yhteensä vain neljä, loput elokuussa.

— Harjoittelu on kuitenkin ollut tehokasta. Emme ole istuneet ja ihmetelleet vaan tehneet tosissaan.

Ensi-ilta Kuusankosken teatterin Luolanäyttämöllä 6.9. kello 19. Muut esitykset 8.9.—5.10.

Luetuimmat