Valkealalainen isä-tytär-duo esiintyy tällä viikolla VirtuaaliKaustinen-festivaalilla, kuten myös kouvolalaistaustaiset Aléa, Lohtutorttu ja Äijäkanteleet – Näin soi videolla Teemu Haimin ja yhdeksänvuotiaan Liljan esitys Tuli, tuli lemmenkäki

Lilja Haimi on kansanmuusikkona jo kokenut Kaustisen kävijä. Aléan Annika Lyytikäinen ja Aurora Visa parantavat maailmaa Huliviliflikat-podcastilla. Lohtutortun uudella musiikkivideolla voi bongata tuttuja paikkoja Kouvolasta.

Moises Garibay

Lilja ja Teemu Haimi esiintyvät VirtuaaliKaustisella ensimmäistä kertaa yhdessä. Kahden kappaleen lisäksi he videoivat Kouvolan Sanomille vielä kolmannen.
Lilja ja Teemu Haimi esiintyvät VirtuaaliKaustisella ensimmäistä kertaa yhdessä. Kahden kappaleen lisäksi he videoivat Kouvolan Sanomille vielä kolmannen.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on muusikoille ja harrastajille tärkeä vuosittainen juttu, kertoo kouvolalaislähtöisen Aléa-yhtyeen Annika Lyytikäinen. Tapahtuman peruminen tänä vuonna oli pettymys.

– On suuri suru, etteivät musiikinystävät pääse sinne tänä vuonna kokoontumaan. Onneksi festivaalin laaja virtuaalipläjäys on otettu kansanmusiikki- ja tanssikentällä lämmöllä vastaan.

Kymenlaakson piti olla tänä vuonna Kaustisen pääteemana. Se siirrettiin ensi vuoteen, mutta moni kouvolalainen yhtye on lähettänyt videonsa tämän viikon VirtuaaliKaustinen-festivaalille muiden kansanmuusikoiden ja -yhtyeiden tavoin.

Esitykset julkaistaan festivaalin sivustolla www.kaustinen2020.net 13.–19. heinäkuuta. Ne ovat katsottavissa 31. heinäkuuta asti. Esiintyjien joukkoon voi ilmestyä julkaisupäivien mukana vielä lisää kouvolalaistaustaisia yhtyeitä.

– Idea on siinä, että videoita ei ole julkaistu aiemmin. Ensimmäisenä päivänä tulee ryöppy musiikkia ja seuraavina vähän lisää joka päivä.

Isän ja tyttären bändi

Valkealalaisessa duossa Teemu ja Lilja on mukana isä ja tytär. Teemu Haimi soittaa kanteletta kouvolalaisissa Äijäkanteleissa ja Pirkanmaalta tulevassa Hauankaivajat-kanteleyhtyeessä. Kaikki kolme yhtyettä esiintyvät VirtuaaliKaustisella.

– Olimme puhuneet Liljan kanssa, että voisimme esiintyä yhdessä kotona soittelun lisäksi, Teemu Haimi kertoo.

Yhdeksänvuotias Lilja on jo kansanmusiikin konkari, joka on kulkenut isänsä mukana Äijäkanteleiden keikoilla ja kansanmusiikin Lempo-festivaalin tapahtumissa.

Lilja soittaa pääinstrumenttiaan huilua Pohjois-Kymen musiikkiopiston kansanmusiikkiyhtyeessä Aikaansaapas. Hän esiintyi sen riveissä Kaustisella jo viime kesänä ja harrastaa myös kansantanssia.

– Ensi vuoden suuressa Kymenlaakso-esityksessä Kaustisella hän tanssii lasten ohjelmiston ja soittaa huilua.

Äijäkanteleet-yhtyeessä jokainen äijä soittaa kuusikielistä kannelta.
Äijäkanteleet-yhtyeessä jokainen äijä soittaa kuusikielistä kannelta.

Videoissa saa esittää joko yhden kappaleen, kokonaisen keikkasetin tai jotain siltä väliltä. Teemu ja Lilja videoivat kaksi kappaletta. Niistä Karhunpeijaispolskassa Lilja soittaa sähköurkuja, joita hän opetteli omatoimisesti soittamaan tänä kesänä.

Hyvä ilta, minun kyyhkysein -kappaleessa Lilja laulaa ja soittaa välisoiton huilulla. Isä Teemu soittaa molemmissa lauluissa kuusikielistä kanteletta.

– Meidän oli alunperin tarkoitus videoida vielä kolmas kappale, mutta aika loppui kesken. Kouvolan Sanomien kuvaajalle soitimme festivaalin Kymenlaakso-ohjelmistoon kuuluvan kappaleen Tuli, tuli lemmenkäki.

Teemu Haimin mielestä kansanmusiikissa ja Kaustisella on hieno kaikki soittaa -henki. Sillä ei ole väliä, onko vasta aloittanut soittamisen vai tehnyt sitä vuosikymmeniä.

– Ei katsota, onko ammattilainen tai harrastaja. Kaikki saavat osallistua sen mukaan, miten he pystyvät ja haluavat.

Sibelius-Akatemian huliviliflikat Kouvolasta

Kouvolassa syntynyt ja kasvanut Annika Lyytikäinen soittaa Aléa-duossa klarinettia ja koskettimia, ja hänen yhtyetoverinsa Aurora Visa kanteletta. Molemmat opiskelevat Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla.

– Kouvola on Auroran mummolapaikkakunta. Koemme molemmat Kymenlaakson kotikentäksemme, Lyytikäinen kertoo.

Duo esittää pääasiassa suomalaista pelimannimusiikkia ja omia, perinnehengessä tehtyjä kappaleita. Parivaljakko tekee myös musiikin ohella podcastia Huliviliflikat.

– Se on Aléan alter ego. Haluamme valaista siinä, mitä kuuluu muusikon elämään ja vapaa-aikaan. Podcastissa on kaikkea muuta kuin sitä mitä yleisö keikalla näkee ja kuulee.

Lyytikäinen on työskennellyt muutaman vuoden festivaalin järjestävälle Pro Kaustiselle. Uusimman podcast-jakson Visa ja Lyytikäinen ovat tehneet yhdessä festivaalijärjestäjien kanssa.

– Tapahtuman virtuaalikattaus kattaa minusta sen soivan sisällön hyvin. Podcastiin haluamme tuoda ripauksen Kaustisen henkeä ja kaikkea muuta mitä siellä on, ei vain musiikkia.

Toni Pakarinen

Aurora Visa (vasemmalla) ja Annika Lyytikäinen muodostavat Aléa-duon ja vetävät Huliviliflikat-podcastia.
Aurora Visa (vasemmalla) ja Annika Lyytikäinen muodostavat Aléa-duon ja vetävät Huliviliflikat-podcastia.

Kaustinen inspiroi Lohtutorttua

Kouvolalaisen Lohtutortun piti puolestaan esiintyä Kaustisella tänä kesänä ensimmäisen kerran. Festivaali inspiroi heitä tekemään musiikkivideon uusimpaan kappaleeseensa Juuri tänään, juuri tässä.

Kappaleen kantaesitys tapahtui maanantaina VirtuaaliKaustisella.

– Kun saimme tiedon virtuaalifestivaalista, aikataulu videon tekemiseen oli tiukka. Silti päätimme, että nyt jos koskaan on siihen hyvä hetki, yhtyeen kitaristi Anna Kuurne kertoo.

Videon kuvasi Lohtutortun luottomies Jari-Jukka Nippala, joka on äänittänyt ja miksannut yhtyeen levyt.

– Olisimme voineet lähettää kännykkäkuvaa, mutta halusimme tehdä laatutyötä. Emme ole tehneet musavideoita aiemmin, Kuurne jatkaa.

Kuvaukset loppuivat viime keskiviikkona, kun viimeiset otokset kuvattiin puutarhassa Tornionmäellä. Musiikkivideosta voi bongata Kouvolan tuttuja paikkoja, kuten Mäntysaaren Vuohijärveltä ja kahvila Papulaarin kaupungin keskustasta.

– Emme ryhtyneet tekemään Kouvolasta matkailuvideota, mutta halusimme näyttää sen hyviä ja kauniita puolia.

Lohtutorttu aikoo julkaista sen vielä uudestaan Youtubessa ja Spotifyssa.

– Se, milloin se tapahtuu, on vielä auki. Annetaan Kaustisen mennä nyt ensin.

Nana Matikkala

Kouvolalainen Lohtutorttu teki VirtuaaliKaustista varten ensimmäisen musiikkivideonsa.
Kouvolalainen Lohtutorttu teki VirtuaaliKaustista varten ensimmäisen musiikkivideonsa.

Juttua muokattu 14.7. Lisätty tieto, että esiintyjistä voi löytyä vielä lisää kouvolalaistaustaisia yhtyeitä. Kuvatekstiä Äijäkanteleista muokattu.

Luetuimmat