Kouvolan Alakylässä kuvataan ensi kesänä vahvasti paikallinen elokuva nimeltä Narttu – "Paikallisia harrastajateatterilaisia nähdään sivuosissa", juurilleen palaava ohjaaja Ville Niemi kertoo – Rottweiler Sarasta tuli melkein filmitähti

Lyhytelokuvaa tekemässä on myös kouvolalainen koirakouluttaja ja opiskelijoita ammattikorkeakoulu Xamkista. Ensi-iltaesityksestä Ville Niemi neuvottelee Kuusankosken Studio 123:n kanssa. Talvella hän aikoo kuvata toista elokuvaa Repovedellä.

Katja Juurikko

Ohjaaja Ville Niemi ja rottweiler Sara elokuvan kuvauspaikalla. Elokuvaa kuvataan pelloilla, metsissä ja vanhan navetan (kuvassa) läheisyydessä.
Ohjaaja Ville Niemi ja rottweiler Sara elokuvan kuvauspaikalla. Elokuvaa kuvataan pelloilla, metsissä ja vanhan navetan (kuvassa) läheisyydessä.

Rottweiler Sara haukkuu innokkaasti haastattelupuhelun taustalla. Siitä piti tulla tähti lyhytelokuvaan Narttu, joka kuvataan Kouvolassa heinäkuussa. Kouvolassa itse kasvanut ohjaaja Ville Niemi kuitenkin huomasi, että hänen vanhempiensa omistaman Saran paino oli noussut hieman liikaa.

– Filmin yhdessä keskeisessä osuudessa päänäyttelijä kantaa elottomana makaavaa koiraa. Sarasta kasvoi hiukan liian jykevä siihen tarkoitukseen.

Tilalle otettiin kouvolalaisen koirakouluttajan Sini Alatalon lemmikki. Amstaffi Mila on käynyt jo tutustumassa kuvausalueeseen ja treenaa nyt roolia ahkerasti emäntänsä kanssa.

– Kohtauksesta tulisi vain liian vaikea tehdä, jos näyttelijä ei jaksa kantaa koiraa, Niemi kertoo pahoitellen.

Eläinten kanssa työskentely on kuvauksissa Niemen mukaan haastavaa. Elokuvakoiria on saatavilla vähän, ja niistä pitäisi löytää juuri oikeanlainen.

– Meidän piti saada koira, joka kykenee toimimaan käsikirjoituksen mukaan. Se auttaa paljon, kun mukana on kouluttaja, joka osaa asiansa.

Ylistyslaulu vanhalle maaseudulle

Lyhytelokuvassa eletään 1970-lukua maalaispitäjässä. 20-vuotias nuori nainen on kadonnut ja koko kylä etsii häntä, mukaan lukien kolme veljestä. Heistä nuorin osallistuu etsintöihin kaikista innokkaimmin, kun hänen isoveljiään kiinnostaa vain tappelu ja juominen.

Vähitellen selviää, ettei veli etsikään tyttöä, vaan kadonnutta koiraansa.

Narttu on Niemen mukaan tragikomedia, synkkiä piirteitä ja mustaa huumoria täynnä. Kuvaukset oli tarkoitus aloittaa jo tänä keväänä, mutta koronapandemian vuoksi kävi toisin.

– Sinänsä hyvä, että aloitus siirtyi. Mitä enemmän on aikaa esituotantoon, sitä enemmän on painetta pois kuvaussessioista.

Mustavalkoinen elokuva kuvataan hänen lapsuutensa kotiseudulla Alakylässä. Niemestä oli tärkeää saada paikallisuutta kuvaan.

– Elokuva on myös ylistyslaulu vanhalle maaseudulle, kuihtuvalle ympäristölle, jota ei aina osata pitää arvossa. Suomen kesä ja viljan kasvu tuo mukaan oikeaa henkeä.

Ensi-iltaa työryhmä suunnittelee marras-joulukuulle Tallinnaan. Suomen ensi-iltaesityksestä Niemi neuvottelee Kuusankosken Studio 123:n kanssa.

Tähtäimessä ovat myös kansainväliset festivaalit. Suomessa tiimiä kiinnostavat etenkin Rakkautta & anarkiaa -elokuvafestivaali ja Sodankylän elokuvajuhlat.

– Elokuva ei ehdi niiden ensi vuoden ohjelmistoon, koska ensi-ilta siirtyi loppusyksyyn. Emme voi hakea festivaalien ohjelmistoon ennen elokuvan valmistumista.

Katja Juurikko

Sarasta ei tullut elokuvakoiraa, mutta ehkä se vielä joskus saa tilaisuuden näyttää taitonsa.
Sarasta ei tullut elokuvakoiraa, mutta ehkä se vielä joskus saa tilaisuuden näyttää taitonsa.

Avustajia Kouvolasta kaivataan vielä

Paikallisuutta näkyy valkokankaalla muutenkin, sillä Kouvolan alueen harrastajateattereiden näyttelijät vilahtavat avustajarooleissa. Anjalankosken teatterista on tulossa tällä hetkellä viisi avustajaa.

 – He näyttelevät dramaturgisesti merkittäviä rooleja kyläläisinä ja metsästäjinä. Olen ottanut yhteyttä myös muihin alueen harrastajateattereihin. Osa avustajista on vielä saamatta.

Puvustajat, meikkaajat ja tuotantoassistentti ovat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin opiskelijoita.

Pääosissa on suomalaisia näyttelijöitä, joiden kanssa Niemi on työskennellyt aiemmin. Heista muun muassa Joel Hirvonen on nähty tv-sarjassa MS/Romantic ja Timo Jutilana elokuvassa 95. Jussi Lankoski on kiinnitetty Lappeenrannan kaupunginteatteriin ja Benjamin Klemettisellä on pieni rooli Aku Louhimiehen elokuvassa Tuntematon sotilas. Fikrete Miftari on suomenkosovolainen freelance-näyttelijä.

– Jussi ja Fikrete ottivat itse yhteyttä ja kysyivät roolia. Se meni nappiin, koska olin itsekin ajatellut haluavani heidät juuri niihin osiin.

Maailmanpalo-dokumentti kuvataan Repovedellä

Kouvolan vuosien jälkeen Niemi valmistui Jyväskylän yliopistosta terveys- ja liikuntatieteiden maisteriksi. Muutettuaan Helsinkiin hän innostui teatterista ja kävi draamaopettajan koulutuksen. Niemi pääsi ohjaamaan ja käsikirjoittamaan Aivoliiton tuottaman dokumentin Ennen kuin on liian myöhäistä.

– Sitä ennen minulla ei ollut kokemusta elokuvanteosta. Kuvausten aikana tuli tunne, että tämä on minun juttuni.

Tie vei elokuvaohjaajan opintoihin Tallinnaan. Opinnoissaan Niemi on ohjannut kaksi elokuvaa, Kouvolan alueella kuvatun dokumentin Maailmanpalo ja fiktiivisen lyhytelokuvan Jotta he eivät joutuisi kadotukseen.

Maailmanpalossa näyttelijä-laulaja Kirsi Poutanen lausuu Eino Leinon runoja. Luontodokumentti on Niemen mukaan oodi metsälle, mutta myös hätähuuto sen selviytymisen puolesta.

– Olemme saaneet elokuvalle jatkorahoitusta, joten tarkoitus on tehdä siitä pidempi versio. Tulemme talvella kuvaamaan sitä Repoveden kansallispuistoon.