Pyysimme kaupunginvaltuutettua, käsityönopettajaa ja kirjastotoimenjohtajaa esittelemään kouluaikaisen käsityönsä — Yksi oli aikanaan valmis heittämään työnsä roskikseen, toinen oli ylpeä tuotoksestaan

Käsityöt ovat osa jokaisen suomalaisen koulutaivalta. Katri Maasalon Kauneimmat koulukäsityöt -kirja esittelee 50 työtä 1950–2010-luvuilta.

Noora Vilamaa

Käsityönopettajan Tuija Uotilan yli 50 vuotta vanha käsityöpussi on edelleen käytössä. Siellä säilyvät vanhat käsityöt pitsihanskoista mekkojen kauluksiin.
Käsityönopettajan Tuija Uotilan yli 50 vuotta vanha käsityöpussi on edelleen käytössä. Siellä säilyvät vanhat käsityöt pitsihanskoista mekkojen kauluksiin.

Tuija Uotila, Kansalaisopiston tekstiilikäsityönopettaja

Käsityöpussi, tehty Kissanmaan kansakoulussa Tampereella vuonna 1964.

Tein pussin kansakoulun ensimmäisellä luokalla. Se on vanha perinteinen käsityöpussi, joka oli siihen aikaan ensimmäisiä käsitöitä, mitä koulussa tehtiin. Vastaavanlaisia pusseja on säilynyt myös isältäni ja tädiltäni.

Pussiin olen kirjonut ristipistokoristeen ja omat nimikirjaimeni. Sen saumat piti ommella ensimmäisellä luokalla vielä käsin, sillä saimme ompelukoneet käyttöön varmaankin vasta kolmannella luokalla.

Onneksi meillä kodin ilmapiiri oli sellainen, että kaikkea lasten tekemää ihasteltiin. — Selja Kunttu

Käsityöpussini on säilynyt yli 50 vuotta melko hyväkuntoisena. Se oli aikoinaan jonkin verran käytössä, mutta sen jälkeen se on ollut vuosikymmeniä säilössä.

Viisi vuotta sitten otin pussin kuitenkin jälleen käyttöön. Nykyään säilytän siellä erilaisia keräämiäni vanhoja käsitöitä, kuten virkattuja käsineitä ja kauluksia, joita olen löytänyt kirpputoreilta ja saanut perintönä.

Koulussa käsityöt olivat yksi lempiaineistani. Ne olivat myös syy siihen, miksi olen tälle alalle aikoinaan ajautunut.

Työn tekemisessä ei suurempia ongelmia syntynyt, sillä olen tehnyt käsitöitä niin kauan kuin neula on kädessä pysynyt.

Muistan hämärästi sen, kuinka ylpeä olin tuotoksestani. Muut luokan tytöt olivat tehneet paljon vähemmän kirjailua pussiin, kuin mitä itse olin tehnyt.

Noora Vilamaa

Kirjastotoimenjohtaja Selja Kunttu halusi aikoinaan heittää virkkaamansa nuken roskiin. Nyt nukke on kulkenut Kuntun mukana vuosikymmeniä.
Kirjastotoimenjohtaja Selja Kunttu halusi aikoinaan heittää virkkaamansa nuken roskiin. Nyt nukke on kulkenut Kuntun mukana vuosikymmeniä.

"Kovin hyvää palautetta en muista nukesta saaneeni"

Selja Kunttu, Kouvolan kirjastotoimenjohtaja

Virkattu nukke, tehty Uittamon koulussa Turussa vuonna 1986.

Yksi harvoista säästetyistä koulukäsitöistäni on toisella luokalla, kahdeksanvuotiaana virkkaamani nukke. Nukessa on käytetty niin perussilmukoita, pylväitä, kuin pylväillä tehtyä pitsivirkkaustakin. Mekossa on takana napitus.

Kaikki luokan oppilaat, myös vannoutuneet virkkaamisen vihaajat, tekivät tismalleen samanlaisen nuken. Työtunteja nuken virkkaamiseen käytettiin paljon, siltä se ainakin tuntui.

Kovin hyvää palautetta en muista nukesta saaneeni. Opettajan mielestä en ollut tarpeeksi huolellinen, ja hän katsoi varmimmaksi vahtia pulpettini vieressä, että langanpäät tulivat kunnolla päätellyksi.

Nuket olivat koko lukuvuoden näytteillä luokassamme. Kevätjuhlan jälkeen olin valmis heittämään työni roskapönttöön.

Vanhempani olivat kuitenkin sitä mieltä, että se on säilyttämisen arvoinen. Onneksi meillä kodin ilmapiiri oli sellainen, että kaikkea lasten tekemää ihasteltiin.

Nukke onkin kulkenut mukanani vuosien ajan ja osallistunut myös tyttäreni leikkeihin, eikä yksikään langanpää ole purkautunut.

Kouluaikojen jälkeen en ole virkkuukoukkua juuri käyttänyt, mutta muilta osin koulukäsityötarinani päättyi kuitenkin ihan hyvin.

Innostuin käsitöistä ylemmillä luokilla, kun kekseliäisyyden ja luovuuden käyttö muuttui sallituksi ja jopa suotavaksi.

Suhde virkattuun nukkeen on muuttunut lämpimämmäksi vuosien myötä, vaikka se ei edustakaan sellaista itse suunniteltua käsityötä, mitä tykkäsin tehdä. Tulipahan ainakin opiskeltua huolellisuutta urakalla.

Katja Juurikko

Arto Sahamies on teettänyt oppilaillaan samanlaisia puunkantotelineitä useana vuotena.
Arto Sahamies on teettänyt oppilaillaan samanlaisia puunkantotelineitä useana vuotena.

”Muistan, että odotin käsityötunteja aina innolla”

Arto Sahamies, Kouvolan kaupunginvaltuutettu

Puunkantoteline, tehty Korian kansakoulussa vuonna 1967.

Minulla on yksi kouluaikainen käsityö, joka on kulkenut mukanani yli 50 vuotta, nimittäin puunkantoteline.

Telineen tekeminen oli tarkkaa puuhaa. Käytimme kavahöylää todella ahkerasti puun rakenteiden pyöristämisessä.

Opettajamme Teuvo Aalto ei aina tahtonut hyväksyä kaikkia tekemiämme eri työvaiheita kovin helpolla. Toisaalta oli hyvä, että hän oli vaativa, niin työn jälkikin oli sen mukaista.

Muistan, että odotin käsityötunteja aina innolla, koska työt olivat itselleni mielekkäitä.

Harmillisesti oma neljännellä luokalla tekemäni puunkantoteline on aikojen saatossa kadonnut. Vuotta aiemmin veljeni teki kuitenkin aivan samanlaisen telineen Korian kansakoulussa, jota me molemmat kävimme. Se on ollut mökillämme käytössä koko ajan.

Olen sittemmin opettajana teettänyt samalla mallilla tehtyjä puunkantotelineitä käsitöissä useamman vuoden ajan.

Arto Sahamies

Kahvan pyöristämisessä on käytetty kavahöylää.
Kahvan pyöristämisessä on käytetty kavahöylää.

Kauneimmat koulukäsityöt vuosien varrelta

Koulukäsityöt ovat osa jokaisen suomalaisen koulutaivalta. Tuloksena on syntynyt muun muassa jakkaroita, patalappuja ja vohvelikankaisia pyyhkeitä.

Käsityötunteihin liittyy vahvoja muistoja epätoivon hetkistä mahdollisuuksiin toteuttaa itseään. Vuosien myötä käsitöitä oppii usein katsomaan uusin silmin.

Katri Maasalo kokosi yhteen 50 ainutlaatuista käsityötä 1950–2010-luvuilta. Keväällä julkaistu Kauneimmat koulutyöt -kirja esittelee liikuttavia töitä, kuten kahdeksanjalkaisen jäniskoiran ja patalapun, josta tulikin lopulta mustekala.

Maasalo on käsityönopettajan tytär, joka ei itse koskaan oppinut virkkaamaan. Kirja sisältää myös kirjoittajan omia kouluaikaisia käsitöitä.

Se on koottu pitkälti käsitöiden tekijöiden vanhempien ansiosta, joiden kokoelmissa teokset ovat säilyneet vuosien ajan.

SKS

Katri Maasalon Kauneimmat käsityöt -kirja julkaistiin tänä keväänä.
Katri Maasalon Kauneimmat käsityöt -kirja julkaistiin tänä keväänä.