Mikä?-teatteri Kouvolan Kasarminmäellä syntyi kunnianhimoisista lähtökohdista — Vuoden harrastajateatteriksikin valittu teatteri täyttää 20 vuotta, eikä hengenpalo ole ehtymässä

Jussi Lopperi

Ohjaaja Heidi Koskinen-Järvisalo (edessä) sekä näyttelijät Aija Kajama, Ulla Tiainen ja Auli Kallio valmistavat Mikä?-teatteriin 20-vuotisjuhlanäytelmän Akkapakka. Mikä?-teatterin lavalla on nähty vuosien mittaan laaja otos pohjoiskymenlaaksolaisista harrastajanäyttelijöistä.
Ohjaaja Heidi Koskinen-Järvisalo (edessä) sekä näyttelijät Aija Kajama, Ulla Tiainen ja Auli Kallio valmistavat Mikä?-teatteriin 20-vuotisjuhlanäytelmän Akkapakka. Mikä?-teatterin lavalla on nähty vuosien mittaan laaja otos pohjoiskymenlaaksolaisista harrastajanäyttelijöistä.

Alussa olivat ainakin Veli-Matti Paavilainen, Juha Paajanen, Thomas Pryke, Minna Perälä ja Kari Alho.

He päättivät perustaa Kouvolaan teatterin, joka menisi kunnianhimoisesti teksti edellä.

— Halusimme tehdä sellaista, jota ei välttämättä muualla tehtäisi, esimerkiksi naamioteatteria. Ajatuksena oli, että mikään ei rajoita tekemistä, Paavilainen kertoo.

Valtaosa porukasta oli tavannut toisensa teatterialan kurssilla. Yhdistyspohjainen Mikä?-teatteri perustettiin syksyllä 1998. Sen ensimmäinen puheenjohtaja oli Paavilainen.

Vanha ja intiimi rakennus

Lauantaina saa ensi-iltansa Mikä?-teatterin 20-vuotisjuhlanäytelmä Akkapakka. Se päästää ääneen kolme suurten ikäluokkien edustajaa, jotka käyvät läpi elämän osa-alueita käsilaukuista alleihin ja nuoruudesta vanhenemiseen.

Stand up -henkisen komedian ohjaa teatteriyhdistyksen varapuheenjohtaja Heidi Koskinen-Järvisalo.

Hän on kuulunut Mikä?-teatteri vakiokalustoon vuodesta 2005 — ja rakastui paikkaan tuolloin saman tien.

Harrastajateatteri sijaitsee Kouvolan Kasarminmäellä vanhassa punatiilirakennuksessa. Huoneteatterin tilat ovat yhä ohjaajan mieleen.

— Ne ovat intiimit. Tunnelmaa riittää.

Tšehovista Kiveen

Veli-Matti Paavilainen kertoo, että teatteriryhmä sai tilat aikoinaan käyttöönsä ikään kuin testamentattuna.

— Kouvolan teatterissa näytelleet Jouko Uusipaasto ja Seppo Kaisanlahti tekivät Kasarminmäellä improvisaatioteatteria ja ehdottivat, että Mikä?-teatteri perustettaisiin samoihin tiloihin. Tämä sopi myös kaupungille, joka antoi ne vuokralle, Paavilainen kertoo.

Koemme yhä, että täällä saa tehdä erilaista teatteria. — Heidi Koskinen-Järvisalo

Ensimmäinen näytelmä oli Max Lundgrenin kirjoittama ja Paavilaisen ohjaama Katkera. Sitä seurasivat esimerkiksi Aapo Junkolan Lainvartijat, Anton Tšehovin Karhu, Jean-Paul Sartren Suljetut ovet ja Aleksis Kiven Margareta.

2000-luvun puolivälissä Paavilainen väsyi ja päätti siirtyä sivuun teatteritoiminnasta.

Vuoden harrastajateatteriksi

Mikä?-teatteri nousi valtakunnalliseen maineeseen vuonna 2007, kun Suomen Harrastajateatteriliitto valitsi sen vuoden harrastajateatteriksi. Nimitys oli ensimmäinen lajissaan.

Perusteluissaan liiton hallitus totesi, että kyseessä on omaleimainen ja paikallislähtöinen huoneteatteri, jossa on sellaista hengenpaloa, jota ei rahalla saa.

Heidi Koskinen-Järvisalo vakuuttaa, että hengenpaloa on edelleen.

— Koemme yhä, että täällä saa tehdä erilaista teatteria. Yleisöpaikkoja on vain noin 30, joten ei ole tarvinnut miettiä, millainen tuotanto toisi paikalle suuria massoja. Tietenkin haluamme tehdä aina laadukasta ja puhuttelevaa teatteria, hän sanoo.

Kantaesityksiä ohjelmistossa on ollut alusta saakka.

Vieras osalle kouvolalaisista

Mikä?-teatterin kokonaiskatsojamäärät ovat vaihdelleet 130—320:n välillä. Lisäksi teatteri tuo näytelmiä kesällä Kouvolan Nygrenin talon pihapiiriin.

Ensi kesän kesäteatterinäytelmä on Anja Tiaisen Ilta ehtii, joka on itsenäinen jatko-osa viime vuonna Kouvolassa kantaesityksensä saaneelle Hiekkahentuset-näytelmälle.

Koskinen-Järvisalo sanoo, että pieni teatteri saattaa olla vieläkin vieras osalle kouvolalaisista.

— Paikka ei ole keskustassa ison kyltin kanssa vaan vähän sivussa. Markkinointi on asia, jota meidän pitää pohtia.

Jenny Eclairin ja Judith Holderin kirjoittaman Akkapakka-näytelmän ensi-ilta Mikä?-teatterissa (Prikaatintie 1) 17.11. kello 19.