Nykytaidekokeilu jäi yhteen kertaan

Moision taidekartanon syysnäyttelyssä Elimäellä on mukana yhdeksän taiteilijaa. Heihin kuuluvat Firenzessä opiskelleet Niko Lauhkonen ja Rafael Guerra.

Lukas Pearsall

Moision taidekartanon syysnäyttelyssä ovat mukana muun muassa taidemaalarit Niko Lauhkonen ja Rafael Guerra, joiden intohimo on realistinen maalaustaide. Molemmat ovat valmistuneet Firenzestä, Florence Academy of Artista.
Moision taidekartanon syysnäyttelyssä ovat mukana muun muassa taidemaalarit Niko Lauhkonen ja Rafael Guerra, joiden intohimo on realistinen maalaustaide. Molemmat ovat valmistuneet Firenzestä, Florence Academy of Artista.

Elimäkeläisen Moision kartanon kesänäyttely keräsi noin 9 500 katsojaa. Yrittäjä Anne Hasu odottaa, että sunnuntaina avautuva syysnäyttely tavoittaa vuoden loppuun mennessä yli 6 000 kävijää.

Hasu suosii kartanossaan perinteistä, esittävää kuvataidetta. Syksyllä 2013 hän järjesti nykytaidenäyttelyn, mutta Moisio Contempo -kokeilu jäi yhteen kertaan. Hasun mukaan osa asiakaskunnasta ei pitänyt lopputuloksesta, jonka se koki liian räväkäksi.

"En halua tänne mitään kauhean räikeää." Anne Hasu

— Tuli palautetta, että pysykää mieluummin vanhalla linjalla. Siksi en halua tänne mitään kauhean räikeää, Hasu sanoo.
Asiakaskunta koostuu näyttelykävijöiden lisäksi juhlavieraista, jotka viettävät kartanossa esimerkiksi syntymäpäiviä, häitä ja pikkujouluja. Hasun mukaan näyttelyiden tulee istua kartanon arvokkaaseen miljööseen, mutta myös uusiutuminen on tärkeää.
— Tarjoan täällä taidetta monipuolisesti ympäri Suomea. Mielelläni myös nostan esille nuoria taiteilijoita.

Tuo esiin valon voima

Nuorta osaamista edustavat tänä syksynä muun muassa taidemaalarit Niko Lauhkonen ja Rafael Guerra.
Lauhkonen (s. 1986) on lähtöisin Elimäeltä ja Guerra (s. 1987) Brasiliasta. Taiteilijapari tapasi Firenzessä, jossa Lauhkonen opiskeli Florence Academy of Artissa ja Guerra oli saman taideakatemian opettaja.
Miesten intohimo on realistinen maalaustaide. Öljyvärimaalausten aiheita ovat etenkin maisemat ja asetelmat.
— Asetelmamaalaus on sellaisenaan elämyksellinen ja voimakas. Sitä katsoessani uskon katsovani todellisuutta, Lauhkonen sanoo.
Miehet korostavat, että maisemia maalatessa on tärkeää tuoda esiin valon voima. Valo ja maiseman tuntu saadaan käyttämällä eri tummuusasteita.
Lauhkosella ja Guerralla on yhteinen studio Loviisassa, jossa sijaitsee myös heidän kotinsa. Guerra sanoo olevansa heistä tarkempi piirtäjä, kun taas Lauhkonen ”menee enemmän tunnelman perässä”.
— Vaikutamme toisiimme jatkuvasti, sillä työskentelemme yhdessä, Guerra sanoo.

Öljyväritkin tehdään itse

Ennen Firenzeen lähtöään Lauhkonen ehti opiskella kolme vuotta arkkitehtuuria Tampereella ja kaksi vuotta kuvataidetta Repin-instituutissa Kotkassa.
— Kun on käynyt näin pitkän koulutuksen, kannattaa antaa kaikki aikansa taiteelle ja katsoa, mihin se johtaa, hän sanoo.
Toisin sanoen miehet ovat kokopäiväisiä taidemaalareita. He valmistavat studiossaan kaiken käsityönä kehyksiä ja öljyvärejä myöten. Osa materiaaleista tilataan Italiasta.
— Olemme koko ajan paastolla, Lauhkonen sanoo ja nauraa.

Mukana myös Juhani Palmu

Lauhkosen kädenjälkeä on nähty Moisiossa kerran aiemmin. Uusia kasvoja kartanossa ovat espoolainen taiteilijapari Sanna Saastamoinen-Barrois ja Jeremy Barrois, järvenpääläinen kuvanveistäjä Tilla Kekki ja kouvolalainen Marika Mustasilta. AnneMilana tulee Kemistä ja Reijo Raekallio Lapin Pöntsöstä.
Näyttelyssä on töitä myös taidemaalari Juhani Palmulta. Hän ei pääse henkilökohtaisesti kartanoon, sillä hän on toipumassa tulipalossa kesäkuussa saamistaan vammoista.
— Palmun työt puhukoot puolestaan, Anne Hasu sanoo.

Moision taide- ja pitokartanon taidesyksy Elimäellä 10.9.—20.12.