Kouvolan Sanomien elokuvakriitikko lyttää uuden Uglydolls-lastenelokuvan: ”Kyseessä on täysin lelutehtailijan ehdoilla tuotettu ylipitkä mainos”

Kouvolassa ensi-iltansa saavat myös Taru sormusten herrasta -elokuvista tutun ohjaajan Peter Jacksonin sotadokumentti They Shall Not Grow Old ja unkarilais-ranskalainen Budapestin auringonlasku.

STX Entertainment

Moxy-nukke johtaa kaltaisiaan kohti uutta maailmaa ylimakeassa lelubrändiin perustuvassa animaatiossa.
Moxy-nukke johtaa kaltaisiaan kohti uutta maailmaa ylimakeassa lelubrändiin perustuvassa animaatiossa.

Ylipitkä lelumainos

Uglydolls (Kiina/Kanada/Yhdysvallat, 2019).

Ohjaus: Kelly Asbury. Käsikirjoitus: Erica Rivinoja.

Suomenkielisissä äänirooleissa: Heljä Heikkinen, Jussi Tiainen, Tuomas Uusitalo, Markus Niemi, Katja Aakkula, Sasu Moilanen, Joonathan Kettunen, Anni Kajos.

Kesto: 88 min. K-7.

Lelu- ja mediabrändien muuttaminen animaatioelokuviksi on nykypäivän trendi. Valmiille kuluttajapohjalle on suuryhtiöiden logiikan mukaan helppo myydä melkein mitä tahansa.

Lego-elokuvat nostivat brändielokuvien laadun rimaa, mutta monilla perästä tulevilla tuntuu olevan vaikeuksia ymmärtää, mikä Lego-elokuvista teki hyviä.

Uusin lelumerkkiin perustuva animaatio on Uglydolls. Pohjana on Yhdysvalloissa suosittu, 2000-luvulla kehitetty pehmolelumerkki. Lelujen idea on juhlistaa persoonallisia hahmoja, vikoineen kaikkineen.

Erilaisuuden ymmärtämisen ajatus on kaunis. Valitettavasti elokuvan kehys tälle kaikelle on pahasti kallellaan.

Hahmojen pitäisi olla hieman epämuodostuneita tai vinksahtaneita. Paino on sanalla pitäisi: hahmot esitellään mahdollisimman söpöllä tavalla. Karkkivärit ja tietokoneanimoitu, huopainen tekstuuri on kuitenkin vain pintaa.

Se kaikista siirappisin sisältö on itse käsikirjoituksessa.

Täydellinen uskalluksen puute vesittää hyvää tarkoittavat juonikuviot, koska kenelläkään ei tunnu olevan pelissä mitään panoksia. Vaikeuksia vastaan lähdetään geneerisillä poppikappaleita, joita alkuperäisessä versiossa esittävät geneeriset poptähdet.

Nuket lähtevät löytöretkelle tekopirteän Moxy-nuken johdattamana. Rumilukset löytävät maailman, jossa kauniit ja täydelliset nuket saavat rakkautta lapsilta.

Rumilla nukeilla ei kuitenkaan ole fasistiselta vaikuttavan järjestelmän vuoksi tähän maailmaan asiaa.

Uglydolls on siirappia ja makeutusainetta. Se yrittää väittää, että sen hahmoissa on särmää, mutta se esittelee nuket mahdollisimman yleisluonteisina. Kaikki elokuvassa huutaa aidon mielikuvituksen puutetta.

Kyseessä on täysin lelutehtailijan ehdoilla tuotettu ylipitkä mainos.

Elokuva on topattu tuskastuttavilla irtovitseillä, jotka on ilmiselvästi lisätty mukaan aivan viime metreillä.

YKSI TÄHTI

Hyvää: -

Huonoa: Lapsia aliarvioiva lelumainos.

Erityistä: Alkuperäisversiossa ääninä kuullaan monia pop-tähtiä, kuten Kelly Clarkson, Pitbull, Blake Shelton ja Nick Jonas.

Tomua ja jännitettä vanhassa Euroopassa

Budapestin auringonlasku (Napszállta, Unkari/Ranska, 2018)

Ohjaus: László Nemes. Käsikirjoitus: László Nemes, Clara Royer, Matthieu Taponier.

Rooleissa: Vlad Ivanov, Juli Jakab, Susanne Wuest.

Kesto. 142 min. K-12.

Máté Bartha

Írisz (Juli Jakab) selvittää perheensä salaisuuksia Itävalta-Unkarin aikaisessa Budapestissa.
Írisz (Juli Jakab) selvittää perheensä salaisuuksia Itävalta-Unkarin aikaisessa Budapestissa.

Nuori nainen (Juli Jakab) saapuu helteisenä ja tomuisena iltapäivänä Leiterin hattukauppaan. Hän on matkustanut pitkän matkan päästäkseen työhaastatteluun. Hattuliikkeen johtaja Oszkár Brill (Vlad Ivanov) ei pidä ajatusta naisen palkkaamisesta järkevänä.

Nuoren naisen nimi on Írisz Leiter. Kyseessä on hänen vanhempiensa perustama liike. Jännitysnäytelmän alkuasetelman taustana toimii vuoden 1913 Budapest Itävalta-Unkarissa.

Katsoja pysyy lähes koko matkan tiukasti päähenkilön kyljessä, kun tämä saa tietää mahdollisesta veljestään. Mysteerit kehittyvät. Uhkaava jännite kiristyy kaupungissa.

Kuvissa näkyvä Eurooppa elää viimeisiä hetkiään.

Son of Saul -elokuvansa tyylillä jatkava ohjaaja László Nemes on luonut yhdessä kuvaaja Mátyás Erdélyn kanssa jälleen elokuvallisen immersion vailla vertaa.

Taika alkaa tosin kadota, koska maltillisesti etenevä jännitysnäytelmä on ajoittain raskasta seurattavaa. Kysymyksiin vastaillaan epämääräisesti. Tyhjiin hetkiin ladataan ilmeisiä merkityksiä, jotka eivät lopulta tarjoa mitään tyydytystä.

Kameratyöskentely ja sadan vuoden takaisen Budapestin katujen uudelleenluominen tarjoaa ihasteltavaa. Katsoja on usein tiukasti kiinni Juli Jakabin epätoivoa tihkuvilla kasvoilla, tai katsomassa hänen olkansa yli kohti mielenkiinnon kohdetta.

Harmillisesti juoni on usein niin kaoottinen, että tapahtuman kulkua on vaikea hahmottaa. Ihastelua aiheuttanut immersio muuttuu siten suorastaan taakaksi.

Juonen mysteerit muuttuvat turhauttavaksi, eikä päähenkilö tunnu kehittyvän suuntaan eikä toiseen.

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Upeasti kuvattu. Imaisee mukanaan. Ajankuva.

Huonoa: Pitkäveteinen tarinan kehitys.

Erityistä: Kielen avulla vihjaillaan elokuvan poliittisia jännitteitä. Kaksoismonarkian aikaan Budapestissa vain tietty ylimistö puhui Saksan kieltä.

Henkiinherättetty ensimmäinen maailmansota

They Shall Not Grow Old (Iso-Britannia/Uusi-Seelanti, 2018)

Ohjaus: Peter Jackson.

Kesto: 100 min. K-16.

WingNut Films

Peter Jacksonin dokumentti herättää vanhat arkistonauhat eloon.
Peter Jacksonin dokumentti herättää vanhat arkistonauhat eloon.

Aiemmin lähinnä splatter- ja Taru sormusten herrasta -elokuvista tunnettu Peter Jackson on luonut yhden vaikuttavimmista sotadokumenteista miesmuistiin.

Dokumentti alkoi pikkuprojektina. Se kuitenkin kasvoi laajaksi brittiläisten ensimmäistä maailmansotaa käsittelevien arkistomateriaalien läpikäynniksi.

Dokumentin vetonaula on restauroitu filmimateriaali rintamalta. Kuvista on saatu nykyteknologian avulla luonnollisesti liikkuvia ja puhtaita. Kuvataajuus ja kulumat on korjattu eläväisiksi.

Tekniikka on viimeistelty jälkiäänityksellä, jonka avulla aiemmin mykkiin hetkiin on luotu ääniraita.

Lopputuloksena on elokuva, joka tuo ensimmäisen maailmansodan hetket lähemmäksi omaa maailmaamme kuin koskaan aiemmin.

Kuvissa näkyvät ihmiset tuntuvat todellisilta, eivät haalistuneilta historiankirjojen kuvitukselta.

Dokumentissa on mahtava määrä BBC:n nauhoittamia äänityksiä sotaveteraaneilta. Kertomukset avaavat katsojalle rintaman todellisuutta. Parhaimmiksi hetkiksi nousevat rintamaveljeyden kuvaukset.

Sotilaat ovat vapaa-aikoinaan yrittäneet palauttaa jonkinlaisen normaaliuden tunteen.

They Shall Not Grow Old on kiehtova katsaus suureen sotaan, joka on populaarikulttuurissa jäänyt pahasti jatko-osansa varjoon.

Näin on käynyt ehkä siksi, ettei tämän dokumentin kaltaista, välittömästi ymmärrettävää kuvausta sodan todellisuudesta ole aiemmin ollut tarjolla.

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Upeaa arkistomateriaalia ja kertomuksia.

Huonoa: -

Erityistä: Kertojaääniä varten tekijät kävivät läpi yli 600 tuntia nauhaa 200 sotilaalta. Urakkaan meni noin vuosi.

Kaikki arviot Timo Alho.