Taiteilijat tien päällä

Kasvot, kylät (Visages villages, Ranska, 2017)Ohjaus: Agnès Varda, JR.Kesto: 89 min. Sallittu.

Ranskalaisen uuden aallon merkittävimpiin ohjaajiin kuuluva Agnès Varda on tehnyt vaikuttavan kirjavan uran. Uusin elokuva on dokumentti, mutta sitäkin enemmän matkapäiväkirja. Varda ei ole kuitenkaan matkallaan yksin, vaan mukana on 55-vuotta nuorempi mies, taiteilja JR.

Eriparinen, mutta samalla aaltopituudella elävä kaksikko hyppää pakettiautoon ja lähtee kiertämään ranskan maaseutua tarkoituksena tehdä suuria seinämuraaleja, käyttäen pohjana kaupungin omia asukkeja.

Suurena tulostimena toimiva pakettiauto on kuin taianomainen kulkuneuvo, joka jättää jälkeensä taidetta ja hymyileviä ihmisiä. Sen polttomoottorina toimivat ikinuoren Vardan ja JR energisyys.

Uutta tuttavuutta hirotaan paljon Vardan kertomuksien kautta. JR monesti vain kuuntelee kunnioittavasti ja heittäytyy sitten pelleilyyn.

Kasvot, kylät on kaunis elämänilon julistus. Paljolti Vardan juhlitun Elämä on kaunis -dokumentin tavoin kerronnan voima syntyy tavallisten ihmisten kasvoilta. Mukana on sellaista inhimillisyyden raakaa voimaa, joka saa uskomaan siihen että vanhemmalla iällä jonkinlainen valaistuminen on mahdollista tavoittaa.

Sukupolvien erot rikotaan avaamalla sydän. Vardan syttyy nostalgiseksi katsomalla nuoren taiteilijaystävänsä kasvoihin. Varda ja JR synnyttävät yksinkertaisella kiertomatkallaan jotakin mikä muistuttaa humaanin taiteen manifestoa. Samalla tulee tehtyä viehättävä lomamatka Ranskan moninaisiin kolkkiin.|

Timo Alho

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Kaunis ystävyys. Kohtaamiset.

Huonoa: —.

Erityistä: Voitti Cannesissa parhaan dokumentin palkinnon.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.