Disneyn perinnettä vaalien

Vaiana (Moana, Yhdysvallat, 2016). Ohjaus: Ron Clements, John Musker. Käsikirjoitus: Jared Bush.Suomenkielisissä äänirooleissa: Yasmine Yamajako, Veeti Kallio, Heikki Sankari, Pasi Ruohonen, Petra Karjalainen, Arttu Wiskari.Alkuperäisissä äänirooleissa: Auli‘i Cravalho, Dwayne Johnson, Temuera Morrison, Nicole Scherzinger, Jemaine Clement.Kesto: 114 min. K7.Kino 123, Studio 123.

Disney

Vaiana ja puolijumala Maui seikkailevat Disneyn uudessa animaatiossa.

Parin viime vuoden aikana Disneyn sateenvarjon alla toimiva Pixar on jäänyt emoyhtiönsä tuotosten varjoon. Disney Animation Studios nauttii varsinaisesta hittikimarasta. Räyhä-Ralph, Frozen, Big Hero 6 ja Zootropolis -elokuvien kannoilla seuraa Vaiana, joka on mainio yhdistelmä animaatiojätin vanhaa taikaa ja uusia konsteja.

Vaianan takana ovat kaksi Disneyn kummisetää Ron Clements ja John Musker. Heillä on vyönsä alla klassikoita, kuten Pieni Merenneito ja Aladdin. Aluksi luvassa tuntuukin olevan taas yksi hyvin perinteinen Disney-prinsessan kasvukertomus. Mukana on kuitenkin oivalluksia jotka ravistelevat sen menneisyyden tomuista.

Uusi teknologia ja ajatusmaailma seilaavat klassiseen tyyliin ohjaajakonkarien käsissä.

Vaiana on pienen polyneisialaisen saaren tuleva johtaja. Veri vetää kauas ulapalle: seikkailun pyörteisiin. Perinteet ja tiukka isä eivät anna periksi. Saarta uhkaava kirous on kuitenkin purettava.

Vaiana lähtee etsimään puolijumala Mauia. Yhdessä näiden pitää palauttaa valtameren sydän takaisin paikoilleen.

Vaiana on Disneyn prinsessa, mutta mukana ei ole pakotettua romanssia. Maui on rehvasteleva macho. Pullistelun takaa paljastuu hylkäykseen liittyvä riittämättömyyden tunne. Sukupuoliroolit eivät määrittele hahmoja.

Animaatioelokuva jatkaa arvokasta Disneyn tarinoiden perinnettä. Se käyttää häpeilemättä hyväkseen toimivaksi todettuja keinoja aiemmista menestyksistä.

Tarina on kuitenkin alkuperäinen. Se esittelee mielenkiintoista kulttuuria melko autenttisesti. Sillä on voimakas naissankari, joka ei ole vanhasta muotista.

Uusi teknologia ja ajatusmaailma seilaavat klassiseen tyyliin ohjaajakonkarien käsissä. |

NELJÄ TÄHTEÄ

Timo Alho

HHHH

Hyvää: Musiikkinumerot. Uuden ajan Disney-prinsessa.

Huonoa: Toistaa hyväksi havaittuja temppuja.

Erityistä: Lauluista vastaavat Hamilton musikaalin luoja Lin-Manuel Miranda ja polynesialaisen Te Vaka yhtyeen Opetaia Foa’i.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.