Näppärin yrittäjä Olli Siitonen ei juuri kuvaa kännykällä — Yrittäjän poika Jari Siitonen antaa vinkit parhaan mahdollisen taulun kuvaamiseen

Me kuvaamme enemmän kuin koskaan. Valokuva tallentaa historiaa, välittää arjen uutiset Whatsappissa, toimii muistilappuna ja välittää lomatunnelmia sosiaalisessa mediassa.

Jussi Lopperi

Olli Siitonen aloitti työt valokuvausliikkeessä vuonna 1977.
Olli Siitonen aloitti työt valokuvausliikkeessä vuonna 1977.

Valokuvien ottaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Valokuvausliike Näppärin yrittäjän Olli Siitosen mukaan valokuvia myös otetaan enemmän kuin koskaan.

Muutoksen takana on valokuvauksen helpottuminen.

Kun Myllykoskella asuva Siitonen lähti Inkeroisten Näppäri-liikkeeseen kesätyöntekijäksi vuonna 1977, asiakas sai värivalokuvat käteensä aikaisintaan ylihuomiseksi.

Nyt kuvia voi tarkastella kameran tai kännykän näytöltä heti kuvan ottamisen jälkeen. Valmiit paperikuvat vaihtavat omistajaa valokuvausliikkeessä tunnin odotusajalla.

— En kaipaile vanhoja aikoja työn puolesta. Kaikki oli ennen paljon vaikeampaa, Siitonen sanoo.

Tätä nykyä Näppäri on perheyritys, jossa työskentelevät myös Siitosen lapset. Liikkeitä on kaksi, Kouvolan keskustassa ja Inkeroisissa.

Jussi Lopperi

Olli Siitonen on kuvannut Mamiya-merkkisellä kameralla paljon Kotkan saaristoa ennen vuosituhannen vaihdetta. Digitaalinen järjestelmäkamera kulkee mukana luontokuvausretkillä, pokkari taas sopii perhejuhlien kuvaukseen.
Olli Siitonen on kuvannut Mamiya-merkkisellä kameralla paljon Kotkan saaristoa ennen vuosituhannen vaihdetta. Digitaalinen järjestelmäkamera kulkee mukana luontokuvausretkillä, pokkari taas sopii perhejuhlien kuvaukseen.

Digitaalisuus mullisti valokuvauksen

Valokuva-alan suurin mullistus ajoittuu vuosituhannen vaihteeseen. Filmikamerat alkoivat jäädä pois käytöstä, kun digitaaliset laitteet valtasivat markkinat.

Tämä näkyy muun muassa kuvien määrän kasvuna. Siitosen mukaan esimerkiksi perhekuvia otetaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

— Jos ennen yhteen rullaan meni 24 kuvaa, kameran muistikortille menee satoja.

Kameran sijaan kuvaamiseen käytetään yhä useammin puhelinta.

— Puhelimella kuvaaminen tosin saattaa johtaa valokuvausharrastuksen aloittamiseen, jolloin hankitaan kamera.

Kamerassa on matkapuhelinta suurempi kenno ja parempi zoomi.

Koska kuvia voi näpsiä miltei rajattomasti, otosta ei tarvitse suunnitella ja valmistella kuten ennen.

— Yhden kuvan ottamiseen piti keskittyä aiemmin enemmän. Ei voinut hutiloida.

Hutilointi tuli kalliiksi: epätarkkoja tai muuten huonoja kuvia ei voinut karsia joukosta etukäteen. Lopputuloksen näki vasta, kun filmi kehitettiin.

Jussi Lopperi

Kouvolan keskustan Näppärissä on kuvausstudio, vaikka suuri osa esimerkiksi ylioppilaskuvista otetaan nykyään itse kotona.
Kouvolan keskustan Näppärissä on kuvausstudio, vaikka suuri osa esimerkiksi ylioppilaskuvista otetaan nykyään itse kotona.

"Paras kamera on se, joka on mukana"

Aikaisemmin kuvattiin erityisesti juhlahetkiä, kuten perhejouluja, hautajaisia tai valmistujaisia.

— Kuvaan meidän omat perhejuhlamme tuumakennoisella pokkarikameralla. Se sopii erityisen hyvin henkilökuvien ottamiseen, ja sillä otetut kuvat kestävät hyvin jälkikäsittelyn.

Siitonen ei kuvaa juuri mitään kännykällä.

— Pokkarissa on viisi kertaa suurempi kenno kuin kännykässä. Mitä suurempi kenno, sitä parempi lopputulos on, kun kuvista tehdään suurennoksia tai painotöitä.

Toisaalta Siitonen myöntää, että paras kamera on se, joka on mukana. Kännykällä kuvaaminen on kätevää, koska puhelin kulkee taskussa kaikkialle.

Valokuva on edelleen muistojen ja historian tallentamisen väline.

Siitonen on vapaa-ajallaan luontokuvaaja.

— Minun mielenmaisemaani ovat avarat maisemat, kuten rantakallio meren ääressä tai puuraja tunturissa. Ne pysähdyttävät.

Siitonen tekee kuvausreissuja tutussa valokuvaajaporukassa. Viimeksi hän kävi ihastelemassa Lapin luontoa.

— Puurajalla kasvavat puut ovat saaneet kasvaa yksilöiksi, toisin kuin tukkimetsässä. Ne ovat oikeita persoonallisuuksia.

Arjen erottamaton osa

Tänä päivänä valokuva on entistä vahvemmin kommunikaatiota. Kuva voi välittää tunnelmia unelmalomalta tai arjesta laajallekin yleisölle sosiaalisessa mediassa.

Yksittäisen kuvan funktio voi olla tiedottaminen: esimerkiksi puolisolle lähetetty puolihuolimaton Whatsapp-kuva ostoskärrystä kertoo, että illallinen on työn alla.

Kun Siitonen harvoin ottaa kuvan kännykällä, se saattaa olla kuin pikainen muistiinpano: kuva bussiaikataulusta tai kauppalapusta.

Jussi Lopperi

Näppärissä myydään muun muassa kameroita. Siitosen mukaan filmille kuvaajiakin löytyy vielä.
Näppärissä myydään muun muassa kameroita. Siitosen mukaan filmille kuvaajiakin löytyy vielä.

Kuvien rinnalla paljon muutakin

Näppäri on muiden valokuvausliikkeiden lailla laajentanut palveluvalikoimaansa. Kivijalkakaupan lisäksi yrityksellä on verkkokauppa, jonka kautta moni tilaa erilaisia tuotteita.

Yhä harvempi käy ottamassa ylioppilaskuvan valokuvaamossa.

— Ne kuvataan nykyisin itse kotona.

Painetun kuvan rinnalle on tullut uusia tuotteita, kuten kuvallisia mukeja, joulukortteja, kuvakalentereita ja suurikokoisia canvas-tauluja.

Joskus työtehtävänä on tallentaa vanha valokuva. Silloin kuva yleensä skannataan.

— Kuvankäsittelyllä voi pelastaa vanhoja kuvia, jotka ovat taittuneet tai joihin on heitetty tikkaa. Uusi kuva on usein parempi kuin entinen.

Kuvat ovat levinneet piirongin päältä sosiaaliseen mediaan. Siitonen kävi jokin aika sitten Lapin-matkalla 17-vuotiaan tyttärenpojan kanssa.

Kaksi eri sukupolven edustajaa kuvasi koko ajan.

— Tyttärenpoika kuvasi koko reissun kännykällä ja lähetteli videoita. Minä käytin kameraa ja teetin hänelle retkestä muistoksi taulun.

Jussi Lopperi

Jari Siitonen kasaa kiilakehyksiä canvas-taulun taustalle. Kuvakangas pingotetaan kehysten päälle.
Jari Siitonen kasaa kiilakehyksiä canvas-taulun taustalle. Kuvakangas pingotetaan kehysten päälle.

Ruudulta tauluksi

Olli Siitosen poika Jari Siitonen työskentelee Näppäri-perheyrityksen kuvatuotannossa. Hänellä on muutama vinkki takataskussa siitä, minkälaisesta valokuvasta saa parhaan mahdollisen taulun.

Etsi alkuperäinen

Pikaviestipalvelut, kuten Whatsapp tai Messenger, pakkaavat kuvat automaattisesti pieneen kokoon. Silloin kuvasta on liki mahdotonta teettää mitään postikorttia suurempaa.

Alkuperäisen kuvan voi toimittaa liikkeeseen sähköpostitse tai vaikkapa muistitikulla.

Sommittele etukäteen

Kuvaa on helppo työstää, jos siinä on ilmava rajaus. Turhaa pystyy aina rajaamaan pois, lisääminen on hankalampaa.

— Vettä, metsää tai taivasta on suhteellisen helppo kloonata kuvaan lisää, mutta esimerkiksi ihmisjoukkoa ei.

Vaihda automaattiasetukset

— Puhelimessa on näytön muodon takia usein automaattisesti käytössä kuvasuhde 16:9. Kuvaprinteissä ja tauluissa suhde on 2:3 tai 3:4.

Kuvasuhde kannattaa vaihtaa sopivaksi kamerasovelluksen asetuksista ennen kuvan ottamista.

— Kannattaa ottaa käyttöön myös suurin mahdollinen pikselimäärä.

Hallitse histogrammi

Histogrammi löytyy kameroiden lisäksi joistakin matkapuhelimista. Se on graafinen esitys siitä, miten valo jakautuu kuvassa. Histogrammin pylväikkö ei saisi olla kiinni kummassakaan reunassa.

— Kuva on palanut puhki, jos histogrammin pylväikkö on kiinni oikeassa reunassa. Kuvan tummat alueet ovat menneet tukkoon, jos pylväikkö on vasemmassa reunassa kiinni.

Histogrammista on hyötyä etenkin silloin, kun lopputulosta katsoo kirkkaassa valossa, jossa kuvat näkyvät näytöltä erityisen huonosti.

Tarkista terävyys

Kuvan terävyys kannattaa tarkistaa zoomaamalla kohteen silmiin tai kasvoihin kuvan ottamisen jälkeen.

— Kasvot saattavat näyttää pienellä ruudulla ihan hyvältä, vaikka kuva olisi epätarkka.

Luetuimmat