Kuvataiteilija antoi kasvonsa plastiikkakirurgien syyniin —  lopputulos on nähtävissä Kouta-galleriassa

Leena Pukki muotoili oman päänsä muovailuvahasta ja muokkasi sitä kauneuden ammattilaisten mielipiteiden mukaiseksi. Prosessista syntyi animaatio.

Anne Penttinen

Leena Pukin animaatio kestää parikymmentä minuuttia. Katsojat näkevät, miten kuvataiteilijan kasvot muuttuvat prosessissa.
Leena Pukin animaatio kestää parikymmentä minuuttia. Katsojat näkevät, miten kuvataiteilijan kasvot muuttuvat prosessissa.

Helsinkiläinen kuvataiteilija Leena Pukki, 33, pani peliin oman ulkonäkönsä. Hän haastatteli neljää plastiikkakirurgia ja kysyi, miltä ammattilaisten mielestä näyttävät täydelliset kasvot.

Esimerkiksi hän antoi omat kasvonsa.

Yritän selvittää animaatiolla, millainen on nykyhetken kauneusihanne.

Sen jälkeen hän muotoili päänsä muovailuvahasta ja muokkasi sitä plastiikkakirurgien näkemysten mukaisesti: vähän leuasta pois, nenää kapeammaksi, sieraimet pienemmiksi, poskipäihin lisää täytettä, silmät suuremmiksi.

Tästä prosessista kertoo Täydellisyyttä etsimässä -animaatio.

— Kauneusleikkausten suosiosta päätellen monet ihmiset ovat tyytymättömiä ulkonäköönsä. Yritän selvittää animaatiolla, millainen on nykyhetken kauneusihanne, Pukki sanoo.

Parikymmenminuuttinen animaatio on osa Pukin Normaalius-näyttelyä, joka avautuu tänään tiistaina Kouta-galleriassa.

Näyttelyvieraat saavat muotoilla vahapäätä

Animaatiossa näkyvä muovailuvahapää on mukana näyttelyssä. Sitä saa ja on suositeltavaakin koskea.

— Ihmiset voivat muokata päätä oman kauneuskäsityksensä mukaisesti. On mielenkiintoista nähdä, millainen siitä tulee, Pukki sanoo.

Pukin mukaan ihmiset käyttävät rutkasti aikaa ja rahaa muokatakseen omaa ulkonäköään. Joillekin se on myös iso bisnes: ihmisten — etenkin naisten — epävarmuudella rahastetaan.

— Epävarmuus omasta ulkonäöstä voi vaikeuttaa julkisesti toimimista. Esimerkiksi naispoliitikkojen ulkonäköä arvostellaan usein. Tämä on naisten kontrollointia.

Anne Penttinen

Luumäeltä lähtöisin oleva Leena Pukki on maalannut ihot öljyväreillä nahalle.
Luumäeltä lähtöisin oleva Leena Pukki on maalannut ihot öljyväreillä nahalle.

Rasismikin kumpuaa normaaliuden käsitteestä

Kouta-gallerian lattialla on Pukin maalausinstallaatio Palapeli. Ollessaan opiskelijavaihdossa Brasiliassa hän kuvasi erivärisiä ihmisten ihoja suurentavalla linssillä ja maalasi niiden perusteella.

Installaatio muodostuu 16 palapelinpalasta. Ihot on maalattu nahalle öljyväreillä. Kuvissa näkyvät karvat ja erilaiset pigmentit.

— Ihon rakenne kiinnostaa minua jostain syystä, taiteilija sanoo.

Pukki pohtii molemmilla teoksillaan normaaliutta. Kauneusihanteesta poikkeavat piirteet koetaan monesti epänormaaleiksi ominaisuuksiksi, jotka halutaan korjata.

— Myös rasismi ja syrjintä kumpuavat normaaliuden käsitteestä. On helpompaa pitää toista alempiarvoisena, jos väittää hänen olevan jollain tavoin epänormaali.

Normaalius-näyttelyn avajaiset tänään 5.12. kello 16—18 Kouta-galleriassa Kouvola-talossa. Näyttely jatkuu 7.1.2018 saakka.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset