Suuret kuviot latistuvat

Viraali (Suomi, 2017).Ohjaus ja käsikirjoitus: Thomas Laine.Rooleissa: Frans Isotalo, Saga Sarkola, Vili Korteniemi, Anne Polvi, Mika Melender, Visa Sarparanta.Kesto: 110 min. K-12.Studio 123.

Runoelma Films

Vili Korteniemen näyttelemä räppäri haluaa breikata kotimaisessa episodi-draamassa.

Taiteellista kunnianhimoa on hirveän vaikea arvostella. Oli se kuinka selkeän vilpitöntä tahansa.

Kotimainen Viraali on selkeästi kunnianhimoinen. Se tarttuu ajankohtaisiin aiheisiin. Mukana on vangitsevia henkilökaaria. Hetkittäin kotimaisen elokuvan kahleita pyritään rikkomaan oikein rysäyksellä.

Seuraava laukaus voi olla näillä eväillä napakymppiä lähenevä.

Viraali on elokuva, josta tekisi mieli pitää. Siinä on kirkasotsaista elokuvan hyveellisyyttä. Taitoa kuvien ja leikkauksien suhteen.

Samalla se on erittäin pienellä budjetilla kasattu elokuva, joka haukkaa liian ison palan.

Henkilöt jäävät melko karkeiksi karrikatyyreiksi. Tyypit eivät tunnu ihmisiltä. Enemmänkin valmiiksi kuviteltuun ahjoon sopivilta elokuvahahmoilta.

Suomalaisesta sisäänpäin kääntyvyydestä pyritään tekemään hahmojen ominaisuuksia. Epämukavuuksien kuvaaminen ei korota hataraa visiota tarkkanäköiseksi.

On aseista tykkäävä räppäri (Vili Korteniemi), herkkis kyttä (Frans Isotalo) ja alikehitetty naishahmo (Saga Sarkola). Ja muita lähinnä tuskaisia hahmoja.

Päähenkilöiden kautta halutaan rakentaa monisyinen tarinarakennelma. Kyseessä on kotimaisissa elokuvissa harvoin toimineen episodi-kerronnan esimerkki.

Laineen veljeksiä odottaa varmasti hieno ura elokuvien parissa. Viraali yrittää vain aivan liian kovasti osuakseen täysin niihin inhimillisiin nuotteihin, joihin se tähtää. Seuraava laukaus voi olla näillä eväillä napakymppiä lähenevä. Ei vain pidä olla niin hiton itsetietoinen. |

Timo Alho

KAKSI TÄHTEÄ

Hyvää: Muutama vaikuttavasti kuvattu kohtaus.

Huonoa: Kankeat hahmokehitykset.

Erityistä: Elokuvan nimi viittaa internetin viraali-ilmiöihin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.