Huhdasjärven kyläorkesteri taipui fanitoiveisiin — Raakkua voi kuunnella nyt myös äänitteeltä

Vaikka Raakussa on soittajia huhdasjärveläisten lisäksi myös Iitistä, Espoosta ja Elimäeltä, tekemisen keskus on pysynyt Huhdasjärven kylätalolla.

Timo Laitala

Huhdasjärven ylpeys, kyläorkesteri Raakku teki fanien toiveesta cd-levyn, jonka sisältö löytyy myös striimauspalveluista.
Huhdasjärven ylpeys, kyläorkesteri Raakku teki fanien toiveesta cd-levyn, jonka sisältö löytyy myös striimauspalveluista.

Yhteisöllisyys on sanana niin puhki kulutettu, että korvissa särähtää, kun Raakku-yhtyeen kantaviin voimiin kuuluva — yksi laulajista —  Saana Kaskimaa sanoo sen ensimmäisen kerran. Kolme varttia myöhemmin käy selväksi, että tässä yhteydessä sanan käyttö on perusteltua.

Huhdasjärven kylätalossa tukikohtaansa pitävä Raakku on enemmän kuin vähintään 11-henkinen bändi. Se on kansanmusiikista ammentava ystävien joukko, joka on treenannut säännöllisesti kaksi kertaa kuukaudessa jo vuodesta 2015 lähtien.

Pullat loppuivat kesken niissä juhlissa. — Suvi Autio

— Kerran yhden soittajan osallistuminen jäi lumimyrskyn vuoksi väliin, Kaskimaa kertoo.

Poissaolo oli ymmärrettävää, sillä soittaja asuu Espoossa.

Parhaillaan jo kolmatta kesää Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla esiintyvä Raakku julkaisee ensi viikon lopulla esikoislevynsä, jolle on tallennettu tunnin verran musiikkia. Kaksi viidestätoista kappaleesta on kansansävelmiä, loput yhtyeen omaa tuotantoa.

Albumi äänitettiin huhtikuussa — tietenkin Huhdasjärven kylätalolla. Soitto ja laulu tehtiin live-periaatteella niin pitkälle kuin se oli mahdollista. Äänitysteknisistä syistä esimerkiksi huilu-, viulu- ja basso-osuuksia taltioitiin laulupohjien päälle.

— On hankala äänittää samaan aikaan viulu ja laulu samasta mikistä, Kaskimaa selittää.

Hän kuvailee esikoisalbumin lauluja iloisiksi ja reippaiksi.

— Siinä on tietynlaista lapsenomaisuutta, laulaja Suvi Autio toteaa.

Esikoisalbumilla on sävellyksiä usealta yhtyeen jäseneltä. Kaskimaan mukaan se tuo kokonaisuuteen mukavaa vaihtelua. Pitkään jatkunut yhteissoitto takaa kuitenkin sen, että soundi on helposti tunnettavaa Raakkua.

"Kyläorkesteri, ei kansanmusiikkiyhtye"

Tekijät itse karsastavat Raakun karsinoimista kansanmusiikkiyhtyeeksi. Taidot eivät kuulema siihen riitä.

— Raakku on kyläorkesteri, ei kansanmusiikkiorkesteri, Kaskimaa sanoo.

Vaikka yhtyeessä on soittajia huhdasjärveläisten lisäksi myös Iitistä, Espoosta ja Elimäeltä, tekemisen keskus on pysynyt Huhdasjärven kylätalolla.

Moni orkesterin jäsenistä kuuluu Huhdasjärven kyläseuran tai osuuskunnan aktivisteihin. Kaskimaa kutsuukin yhtyettä Huhdasjärven osuuskunnan eräänlaiseksi tytäryhtiöksi.

— Raakku ylläpitää myös elossa kylän kulttuurielämää. Taide on tässä yhteisössä isossa osassa.

Kotikylässään Raakku löi läpi nopeasti. Kun se esiintyi toisen kerran kesäjuhlissa vuonna 2016, Huhdasjärvellä koettiin ennen näkemätön yleisöryntäys.

— Pullat loppuivat kesken niissä juhlissa, Autio sanoo.

Fanejakin on jo, ja itse asiassa yhtye teki albuminsakin fanipyyntöjen innoittamana.

— Keikoilla alettiin kysyä, onko levyjä.

Lopulta levy tehtiin omalla kustannuksella. 300 kappaleen painos julkistetaan virallisesti Huhdasjärven kylätalolla pidettävässä Raakku-konsertissa. Albumi on jo kuunneltavissa striimauspalveluissa.

Yhtyeen harjoitustukikohta on tietenkin Huhdasjärven kylätalo. Isossa salissa kelpaa harjoitella yhtä lailla kesät kuin talvetkin.

— Täällä on hemmetin hyvä akustiikka, Kaskimaa sanoo.

Usein harjoitukset ajoittuvat sunnuntai-iltapäiviin niin, että soittajat voivat osallistua Huhdasjärven kylälounaille, joita on parikymmentä kertaa vuodessa. Kolmituntisten treenien välissä keitetään tietysti kahvit ja syödään eväät.

Harjoituksiin tullaan perheen kanssa. Mukana voi olla jopa kahdeksan 6—15-vuotiasta lasta. Nämäkin osallistuvat musisointiin, jos vain haluavat.

— Perheenäitinä minulle on tärkeää, että lapset voivat olla mukana. He tekevät tätä omilla ehdoillaan, ja saavat tulla keikoille jos haluavat.

Raakku esiintyy Verlan tehdasmuseossa 18.7. kello 13 ja 15. Raakun levynjulkistamiskonsertti Huhdasjärven kylätalolla 20.7. kello 18.

Kyläorkesteri Raakku

Laulu: Saana Kaskimaa, Suvi Autio, Noora Siivonen, Dagmar Ilonoja ja Karoliina Ilonoja

Kitara: Ilja Kaskimaa

Kontrabasso: Henri Liukka

Mandoliinit ja viulut: Ari Aalto

Lyömäsoittimet: Kari Storckovius ja Timo Laitala

Viulu ja huilu: Aava Kaskimaa (myös laulu)

Luetuimmat

Uusimmat uutiset