SuosittelemmeKouvolalaiset kauppiaat turvasivat lähilihan saannin ostamalla teurastamon

Kouvolainen Red Moon Architect purki ahdistuksen neljännelle albumilleen

Yhtyeen neljäs studioalbumi on syvästi henkilökohtainen yhtyeen rumpali Saku Moilaselle. Teosta ei soiteta keikoilla.

Janica Lönn

Red Moon Architect  (Matias Moilanen, Anni Viljanen, Jukka Jauhiainen, Juuso Turkki ja Saku Moilanen) soitti hiljattain ensimmäisen ulkomaan keikkansa Belgiassa.
Red Moon Architect (Matias Moilanen, Anni Viljanen, Jukka Jauhiainen, Juuso Turkki ja Saku Moilanen) soitti hiljattain ensimmäisen ulkomaan keikkansa Belgiassa.

Kouvolalainen doom-metal yhtye Red Moon Architect on mielenkiintoisen tilanteen edessä neljännen studioalbuminsa kanssa.

Yhtyeen kappalemateriaalista vastaava rumpali Saku Moilanen päätti jo ennen albumin julkaisua, ettei tule avaamaan uuden albumin taustoja yhdessäkään haastattelussa eikä levyn kappaleita soiteta tulevilla keikoilla.

— Albumi syntyi terapiaprojektina viime kesän aikana. Levystä piti tulla alkujaan sooloalbumi, mutta päätimme bändin kesken, että se julkaistaan Red Moon Architectin nimellä, Moilanen kertoo.

Kuura-nimisellä albumilla on vain kolme kappaletta ja pituutta noin 40 minuuttia. Moilasen mukaan albumin tarkoituksena oli käsitellä henkilökohtaisia tunteita ja avata niihin liittyviä lukkoja. Albumin tekoprosessia Moilanen kuvailee terapiaksi.

— Levyn tekoprosessi oli todella ahdistava aina miksaukseen asti. Jälkikäteen oloni on ollut helpottunut, ja albumia on voinut kuunnella ilman ahdistuksen tunteita.

Levyn äänimaailma on Moilasen mukaan sellainen, jota on hyvin hankalaa toteuttaa keikalla. Siksi yhtye ei levyn kappaleita aio soittaa tulevilla keikoillaan.

— Albumi on jopa meidänkin mittapuulla ahdistava. Yleensä Red Moon Architectin musiikissa on melodioita, naislaulua ja muuta keventävää elementtiä. Nyt niitä ei ole.

Vinyyli pakottaa keskittymään musiikkiin

Albumin saama vastaanotto on ollut Moilasen mukaan positiivinen ja osittain hämmentynyt. Monet fanit eivät ole tienneet mitä miettiä albumista, joka on yllättävänkin synkkä yhtyeen normituotantoon nähden.

Kuura julkaistaan vain digitaalisesti ja vinyylinä. Albumin cd-versiolle olisi ollut tarjolla Moilasen mukaan useampikin julkaisija, mutta hän päätyi vinyylijulkaisuun levyn luonteen takia. Roudan vinyylipainos on vain 300 kappaleen suuruinen.

— Albumi vaatii keskittynyttä kuuntelemista. Vinyyli formaattina tukee sitä. Levystä saattaa tulla harvinaisuus sen pienen painoksen takia.

Moilasen mukaan Red Moon Architect keskittyy seuraavaksi seuraavan levyn tekemiseen, vaikka yhtye kävi vasta äskettäin ensimmäisellä ulkomaan keikallaan Belgiassa.

Bändillä ei Moilasen mukaan ole aikomuksia lähteä kiertämään Eurooppaa sen suuremmin, vaikka bändin faneista suuri osa onkin muualla kuin Suomessa.

— Belgiassa promoottori totesi, että bändille olisi kysyntää enemmänkin Euroopassa. Tehdään nyt ensin seuraava levy valmiiksi.