Kouvolan museo- ja kirjastojohtajat tyrmäävät Pekka Korpivaaran aloitteen — "Käytännössä mahdoton toteuttaa nykyisissä kirjastotiloissa"

Jussi Lopperi

Kouvolan pääkirjasto. Kuva on yläkerrasta.
Kouvolan pääkirjasto. Kuva on yläkerrasta.

Kouvolalainen kaupunginvaltuutettu Pekka Korpivaara (kok.) on tehnyt aloitteen taidemuseo Poikilon siirtämiseksi pääkirjaston alakertaan.

Hänen mielestään kirjaston yhteydessä toimiessaan Poikilon saavutettavuus olisi nykyistä parempi, ja ratkaisu lisäisi molempien kävijämääriä. Syntyisi myös säästöjä.

Korpivaara katsoo, että pääkirjaston alakerrassa on runsaasti tiloja, jotka eivät ole välttämättä järkevässä ja tehokkaassa käytössä. Esimerkkeinä hän mainitsee muun muassa tutkijahuoneet ja väestönsuojat.

”Taidemuseo tarvitsee korkeaa tilaa”

Kirjastotoimenjohtaja Selja Kunttu ja museonjohtaja Elina Bonelius tyrmäävät ajatuksen. Heidän mukaansa se olisi käytännössä mahdoton toteuttaa nykyisissä kirjastotiloissa.

— Tänne ei mahdu kirjaston lisäksi Poikilo-museota. Asiakastilaa ei meinaa löytyä tarpeeksi meillekään, Kunttu sanoo.

Tänne ei mahdu kirjaston lisäksi Poikilo-museota. — Selja Kunttu

Boneliuksen mukaan jo yksin museon varastot veisivät valtavasti tilaa. Esineistö vaatii myös tarkasti kontrolloidut, tasaiset ilmasto-olosuhteet. Kirjastoon niitä olisi hankala luoda.

— Lisäksi nykyisen kirjastotalon alakerta on epäkäytännöllinen: sokkeloinen ja matala. Taidemuseo tarvitsee korkeaa tilaa. Monet teokset ovat hyvin kookkaita, Bonelius sanoo.

Pisteet ennakkoluulottomuudesta

Kunttu ja Bonelius antavat Korpivaaralle kuitenkin pisteet ennakkoluulottomuudesta. He ovat yhtä mieltä siitä, että kaupungin eri kulttuuritoimintojen yhdistäminen on järkevää — kunhan tilaa on riittävästi.

He eivät panisi pahakseen sitä, että Kouvolaan ryhdyttäisiin suunnittelemaan suurta kulttuurikeskusta.

— Mutta taloustilanne näyttää siltä, että tuskin tänne kauheasti suunnitellaan, Bonelius sanoo.

Uusimmat uutiset