Tiesitkö, miten pyjamassa viiniä litkivä Bridget Jones liittyy Rahmaninoviin ja Kouvolaan? — Kymi Sinfonietta, Pietarin Filharmonia ja venäläinen pianistitähti soittavat kuuluisan pianokonserton Kuusankoskitalossa

Kymi Sinfoniettan ja Pietarin Filharmonian yhteiskonsertissa soivat sävelet, jotka myös elokuvaharrastaja voi tunnistaa.

Jan Eytan

Pianisti Miroslav Kultishev soittaa Kuusankoskella ja Kotkassa suomalais-venäläisen suurorkesterin solistina.
Pianisti Miroslav Kultishev soittaa Kuusankoskella ja Kotkassa suomalais-venäläisen suurorkesterin solistina.

Kymi Sinfonietta ja Pietarin Filharmonia soittavat Kymenlaaksossa kaksi yhteiskonserttia. Kahden orkesterin yhteisponnistuksessa kuullaan venäläisen musiikkiaarteiston rakastetuimpia klassikoita.

Konsertit soivat sekä Kuusankoskella että Kotkassa.

Konsertin solisti on Pietarissa syntynyt ja kasvanut pianisti Miroslav Kultishev. Konsertin johtaa palkittu venäläinen kapellimestari Nikolai Alexeev.

Konsertin aloittaa Mihail Glinkan pirskahteleva Ruslan ja Ljudmila -alkusoitto. Glinkaan viitataan usein venäläisen taidemusiikin isänä. Ruslan ja Ljudmila -ooppera on vuodelta 1842.

Konsertin lopettaa toinen romantiikan ajan venäläismestari, Pjotr Tšaikovski. Hänen viidennen sinfoniansa melodiat soivat kaihoa ja kaipuuta.

Tuttuja säveliä elokuvista

Glinkan ja Tšaikovskin teosten välissä yleisö saa kuulla Sergei Rahmaninovin kautta aikain suosituimman teoksen.

Pianokonsertto numero kahden musiikkia on lainattu moniin elokuviin. Sen melodioita on voinut kuulla muun muassa David Leanin elokuvassa Brief Encounter (Lyhyt onni, 1945), Marilyn Monroen tähdittämässä elokuvassa The Seven Year Itch (Kesäleski, 1955) ja Clint Eastwoodin ohjauksessa Hereafter (2010).

Voimaballadissa kaikuja pianokonsertosta

Myös musiikintekijät ovat lainailleet Rahmaninovilta.

Yksi pianokonserton teemoista on tuttu voimaballadista. All by Myself -kappaletta on esittänyt muun muassa Céline Dion.

Tämäkin Rahmaninovin pianokonsertosta ammentava kappale on elokuvamusiikkia. Elokuvassa Bridget Jones’s Diary (Bridget Jones — Elämäni sinkkuna, 2001) elokuvan sankaritar esittää viininhuuruisen — joskin omistautuneen — version All by Myself -kappaleesta.

Varsinaisen ääniraidan laulaa elokuvassa kuitenkin Jamie O’Neal.

Konsertti Kuusankoskella ja Kotkassa

Kahden orkesterin yhteiskonsertti päättää Kymi Sinfoniettan 20-vuotisjuhlavuoden kevätkauden. Samalla konsertti aloittaa Kymijoen Lohisoiton.

Kymi Sinfonietta ja Pietarin Filharmonia konsertoivat Kuusankoskitalossa torstaina 6. kesäkuuta ja Kotkan konserttitalossa perjantaina 7. kesäkuuta. Molemmat konsertit ovat kello 19.

Luetuimmat