Finlandia-ehdokkuudesta seurasi hurja pyöritys — Kirjailija Aki Ollikainen kertoo kokemuksistaan Kouvolan pääkirjaston paneelikeskustelussa

Otava

Lohjalla perheineen asuvan Aki Ollikaisen (s. 1973) esikoisteos Nälkävuosi sai Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja oli Finlandia- ja Man Booker -palkintoehdokkaana.
Lohjalla perheineen asuvan Aki Ollikaisen (s. 1973) esikoisteos Nälkävuosi sai Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja oli Finlandia- ja Man Booker -palkintoehdokkaana.

Kirjailija Aki Ollikainen, millainen on Finlandia-ehdokkaan osa?

— Siitä voi seurata tiivis ohjelma, suoranainen pyöritys. Vaikka itselleni ei tullut palkintoa, seuraavan puolen vuoden ajan oli kirjastovierailuja vähintään kerran viikossa. Kyllä kirjani näkyvyys olisi ollut aivan toisenlainen ilman ehdokkuutta. Omassa pienessä maailmassa tuntui, että koko ajan piti olla jossakin esillä. Se oli vähän hämmentävää. Kirjoittamiseen ei jäänyt hirveästi aikaa.

En muista, että Runeberg-palkinnosta olisi keskusteltu samalla tavalla.

Romaanisi Nälkävuosi (2012) oli Finlandia-ehdokas ja romaanisi lause ”Ensin kaatuu lapsi” Lause-Finlandia-ehdokas. Mitäs siitä sanot?

— Se on leikkimielinen kisa, mutta olin todella otettu, että pääsin mukaan. Olin arvostetussa porukassa. Ja sitäkin arvostan kovasti, että voitin Blogistania-Finlandian eli kirjabloggareiden äänestyksen.

Osallistut tällä viikolla Kouvolan pääkirjaston Finlandia-paneelikeskusteluun. Mitä on odotettavissa?

— On mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan keskustelu lähtee rönsyilemään. Kulttuurin kilpailuttaminen kun jakaa mielipiteitä. Sanotaan, että kun yksi nostetaan esille, se on muilta pois. Itse olen kokenut, että palkinto tekee joka tapauksessa kirjallisuutta näkyväksi. En muista, että Runeberg-palkinnosta olisi keskusteltu samalla tavalla, ja sekin on merkittävä palkinto. Toki tähän vaikuttaa Finlandian jakotapa: on yksi diktaattori, joka päättää voittajan.

Mitä kuuluu kirjailija Ollikaisen arkeen?

— Kirjoitan seuraavaa romaaniani, joka on tarkoitus saada markkinoille ensi syksynä. Siltala on kustantaja. Enempää en vielä uskalla kertoa. No, Suomeen kesään se liittyy. Esiinnyin juuri kirjamessuilla Brasilian Porto Alegressa, sillä Nälkävuosi on ilmestynyt portugaliksi. Brasiliassa oli 25 astetta lämmintä. Sen jälkeen kävin Kolarissa, jossa oli 25 astetta pakkasta. Kirjan kanssa pääsee näkemään paikkoja.

Missä joululaulussa on parhaat sanat?

— Minua koskettaa Leevi and the Leavingsin kappale Jouluksi mummolaan. Se näyttää lapsen näkökulman jouluaattoon, joka ei onnistu. Laulussa lapset lähtevät pikkuveljen kanssa suunnistamaan mummolaan. Itselläni on hyviä joulumuistoja. Joulun kulutusjuhlaa kritisoidaan, mutta koska minulla ei ole kiire, on mukavaa seurata, kun ympärillä on toimeliaita ihmisiä.

Mitä on vielä tekemättä?

— Toivon, että tämä kirjailijuus säilyisi urana. Että riittäisi sanottavaa eikä leipääntyisi. Että lukijoita kiinnostaisi. Koen, että Nälkävuosi oli teoksena täysosuma, ja toivon, että niitä tulee lisää.

Improa ja keskustelua Kouvolan kirjastoissa

Paneelikeskustelu Finlandia-palkinnosta järjestetään Kouvolan pääkirjastossa 13.12. kello 18. Mukana ovat kirjallisuus- ja kuvataidekriitikko Aleksis Salusjärvi sekä kirjailijat Aki Ollikainen, Jukka Behm, Johanna Sinisalo ja Jari Järvelä.

Keskustelua vetää kirjastovirkailija Kini Laine.

Improryhmä esiintyy Finlandia-teemalla Korian kirjastossa 11.12. kello 17.30 ja Inkeroisten kirjastossa 12.12. kello 17.30.