Jäähallikeikka jännittää nuoria laulajia — Kouvolan seurakuntien lapsikuorot esiintyvät Raskasta joulua -konsertissa

Myllykoskelainen Blandine Ngandu laulaa välillä silloinkin, kun pitäisi olla jo nukkumassa. Emmi Tykkä harjoittelee lauluja koulumatkalla.

Kari Huusari

Kanttori Risto Eskola säesti Ilonpisarat-kuorossa laulavia Blandine Ngandua ja Emmi Tykkää Puhjonrannan kuoroleirillä perjantaina.
Kanttori Risto Eskola säesti Ilonpisarat-kuorossa laulavia Blandine Ngandua ja Emmi Tykkää Puhjonrannan kuoroleirillä perjantaina.

Kuusankosken ja Anjalankosken seurakuntien lapsikuorot yhdistävät voimansa, kun Raskasta joulua -kiertue saapuu Kouvolan jäähalliin. Hevimiesten ja -naisten kanssa lavalla kuullaan Valonsäteiden ja Ilonpisaroiden nuoria laulajia.

Tuleva areenakeikka saa perhoset pyörimään vatsassa. Myllykoskelaiset Blandine Ngandu ja Emmi Tykkä myöntävät, että ihan pikkuisen jännittää.

— Esiintymisiä meillä on ollut jo aika paljon, 11-vuotiaat tytöt kertovat.

Emmi aloitti Ilonpisaroissa jo ekaluokkalaisena, mutta välivuosiin mahtuu vähän taukoakin. Blandine on ollut mukana kaksi vuotta. Molemmat harrastavat myös tanssia.

— Kuorossa kivointa on laulaminen. Lauluja harjoitellaan koulumatkalla, Emmi sanoo.

— Minä taas laulan välillä silloinkin, kun pitäisi olla jo nukkumassa, täydentää Blandine.

Puhjonrannassa harjoitellaan viikonloppuna

Kuorolaiset viettävät tämän viikonlopun Puhjonrannassa yhdistetyllä kuoro- ja perheleirillä.

— Esiinnymme lauantaina Kuusankosken kirkossa Laulutuuli-konsertissa Pekka Laukkarisen trion kanssa. Leirillä ehdimme harjoitella myös Raskasta joulua -konserttia varten, kertoo kanttori Risto Eskola Anjalankosken seurakunnasta.

Kutsu Raskasta joulua -keikalle tavoitti ensin Kuusankosken kanttorin Marianna Pellisen, joka puolestaan pyysi muitakin mukaan. Itse konsertissa tulevana perjantaina kuullaan 30-henkistä kokoonpanoa, jossa on mukana lapsia myös Jaalasta.

— Me teemme paljon yhteistyötä Kouvolan seurakuntien lapsikuorojen, esimerkiksi juuri Jaalan Lauluvaunu-kuoron, kanssa. Pienempien kuorojen laulajat saavat kokemusta isossa kuorossa laulamisesta, Pellinen sanoo.

Eskola on Pellisen kanssa samaa mieltä siitä, että iso kokoonpano tuo laulamiseen uusia ulottuvuuksia.

Uusia kokemuksia konserteista

Ilonpisaroille kertyy vuodessa noin 7—10 esiintymistä, laskeskelee Eskola.

— Vuoden aikana lauletaan ehkä muutamassa messussa. Käymme myös silloin tällöin ilahduttamassa paikkakunnan hoivakodeissa asuvia vanhuksia.

Kuorojen ohjelma pitää sisällään muutakin kuin laulamista.

— Totta kai esiintymiset seurakunnan jutuissa pysyät toimintamme keskiössä, mutta käymme myös retkillä.

Raskasta joulua -konsertti on lapsille iso juttu.

— Tieto konsertista saatiin alkusyksystä. Tällainen keikka tuntuu tosi hauskalta, kun lapset pääsevät isolle lavalle ja heviporukan seuraan.

Kari Huusari

Esiintyminen Raskasta Joulua -konsertissa tuntuu jännittävältä jutulta, sanovat nuoret laulajat. Kanttori Risto Eskola johtaa harjoituksia Puhjonrannassa.
Esiintyminen Raskasta Joulua -konsertissa tuntuu jännittävältä jutulta, sanovat nuoret laulajat. Kanttori Risto Eskola johtaa harjoituksia Puhjonrannassa.

Uusille äänille on tilaa

Risto Eskola kannustaa laulamisesta ja musiikista kiinnostuneita tutustumaan seurakuntien lapsikuorojen tarjontaan.

— Pelkät mainokset eivät riitä uusien laulajien houkuttelemiseksi. Siksi olemmekin kierrelleet alueen kouluissa, joista on saatu mukaan innostunutta väkeä.

Koe-esiintymisiä ei järjestetä.

— Kaikki ovat tervetulleita. Laulamaan oppii laulamalla, ja mikä parasta, kuoroon pääsee ilmaiseksi. Jotkut vanhemmat ovat sitä hämmästelleetkin, Eskola naurahtaa.

Marianna Pellinen kertoo omasta kuorostaan, että Valonsäteitä voi kysyä esiintymään eri tilaisuuksiin.

— Valonsäteissä laulaa tällä hetkellä 25 lasta, joista vanhimmat ovat olleet mukana jo kymmenen vuotta. He saavat enemmän vastuuta ja soolokeikkoja, ja siten mielenkiinto pysyy korkealla.

Raskasta joulua -konsertti Kouvolan jäähallissa perjantaina 29.11. kello 19.