Nuorten taiteilijoiden kilpailu ratkesi taidekeskus Salmelassa: Lahtelainen Anna-Liisa Kankaanmäki ylsi rohkeudella voittoon

Anna-Liisa Kankaanmäen teoksissa on vaikutteita taidehistoriasta. Mäntyharjun taidekeskus Salmela järjesti kuvataidekilpailun viidennen kerran. Kuusankoskelainen Heta Kasurinen oli finalistien joukossa.

Mikko Kontti

Anna-Liisa Kankaanmäen teokset ovat Salmelassa aittarakennuksessa, johon oli paljon tulijoita palkintojenjaon jälkeen.
Anna-Liisa Kankaanmäen teokset ovat Salmelassa aittarakennuksessa, johon oli paljon tulijoita palkintojenjaon jälkeen.

Mäntyharjun Salmelan tapahtumaohjelman konsertteja ovat koronarajoitukset siirtäneet. Sen sijaan taidenäyttelyissä ohjelma toteutui, ja yhtä kesän huipennusta vietettiin perjantaina, kun puistonäyttämöllä palkittiin nuorten kuvataidekilpailun parhaat.

Ykköspalkinnon vastaanotti lahtelainen kuvataiteilija Anna-Liisa Kankaanmäki, jonka öljyvärimaalaukset muistuttavat taidehistorian merkittäviä barokkimaalauksia. Ihmiset esitetään osana mytologiaa kuitenkin luonnollisessa olomuodoissa vietteineen ja aisteineen.

– Rohkeiksi niitä sanotaan, mutta kukaan ei ole ainakaan suoraan antanut negatiivista palautetta, toteaa Kankaanmäki.

Osa teoksista on maalattu puukaappiin. Kankaanmäki kertoo saaneensa ajatuksen Virossa alttarikaapeista.

Tuomaristo arvosti rohkeutta niin, että sponsoreista Lähi-Tapiolan pääjohtaja Juha Koponen pääsi ojentamaan voittajalle 4 000 euron arvoisen pääpalkinnon. Tämä sanoi yllättyneensä ykkössijasta.

– Olin yllättynyt jo siitä, että pääsin näyttelyluokalle.

Kankaanmäki on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista vuonna 2009 ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta 2012. Näyttelyitä hänellä yksin tai ryhmässä on ollut aiemmin, mutta edelleen muutakin työtä pitää tehdä, kertoo voittaja.

Taiteilijan ammattia tavoitteleville kilpailuja on vähän. Toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala kertoi Salmelan järjestäneen kilpailun nyt viidennen kerran.

Salmelan näyttelyyn on pyrkyä. Tuomariston puheenjohtaja, Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju kertoi tuomariston käyneen läpi 300 ehdotusta, josta näyttelyyn nostettiin 17 taiteilijaa.

Kuvataidekilpailussa toiseksi valittiin taidemaalari Kia Taegen Helsingistä ja kolmanneksi taidemaalari Elisa Marin Lahdesta.

 Sille omalle tunteelle ja valinnalle, miten sen teette, olkaa kuitenkin uskollisia. — Miina Äkkijyrkkä

17 nuoren finalistin joukossa oli myös kuusankoskelainen Heta Kasurinen.

Katja Juurikko

Kuusankoskelainen Heta Kasurinen oli yksi nuorten taiteilijoiden kilpailun finalisteista. Arkistokuva keväältä 2019.
Kuusankoskelainen Heta Kasurinen oli yksi nuorten taiteilijoiden kilpailun finalisteista. Arkistokuva keväältä 2019.

Yleisön suosikki oli Suvi Malek

Yleisö äänesti suosikikseen taidemaalari Suvi Malekin Pirkkalasta. Tilaisuudessa huomioitiin stipendillä myös Salmelan kesän nuoreksi taiteilijaksi valittu kuvanveistäjä Eliya Zweygberg.

Palkintojenjakotilaisuuden avannut tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) totesi olevansa eteläsavolaisena ylpeä Salmelan tasoisesta taidekeskuksesta, jossa nuoret pääsevät tasavertaisesti esille kokeneiden tekijöiden rinnalla.

– Tapahtumien määrä Suomessa on kesällä valtava, ja niissä tuotetaan taidetta ja kulttuuria, jota ei muuten olisi tarjolla. Tämä kevät on ollut erikoinen. Valtio pyrkii tulemaan vastaan, jotta taidekenttä pääsisi yli koronan, sanoi Kosonen.

Ministeri ei kuitenkaan lupaillut uusia helpotuksia yleisötapahtumien väkimäärärajoituksiin, kun Hoikkala niistä tiedusteli.

Taru Hokkanen

Taidekeskus Salmelan tämän kesän varsinaisessa näyttelyssä on mukana muun muassa Miina Äkkijyrkän teoksia.
Taidekeskus Salmelan tämän kesän varsinaisessa näyttelyssä on mukana muun muassa Miina Äkkijyrkän teoksia.

Äkkijyrkkä neuvoi: pissa ei saa nousta päähän

Kokeneen taiteilijan neuvoja koko näyttelyluokalle antoi kuvataiteilija Miina Äkkijyrkkä. Hän muistutti levosta, unesta ja siitä, ettei pissa saa nousta päähän. Äkkijyrkkä myös totesi, että haalaripäiviä on taiteilijalla yleensä enemmän kuin pyhävaatteiden tilaisuuksia.

– Taiteilijan työ on rikasta ja raskasta, taivas ja helvetti, summasi Äkkijyrkkä.

– Sille omalle tunteelle ja valinnalle, miten sen teette, olkaa kuitenkin uskollisia. Myös lakia pitää noudattaa. Minä olen sen paras sanomaan.

Luetuimmat