Kesällä 70-vuotta täyttävä Jorma Uotinen: "Oli niin kova pula miestanssijoista, että ottivat minutkin"

Syksyllä Jorma Uotisella on vuorossa 50-vuotistaiteilijajuhlakiertue, joka ulottuu Kuusankoskelle.

Johanna Erjonsalo

Näin Jorma Uotinen poseerasi pari vuotta sitten.
Näin Jorma Uotinen poseerasi pari vuotta sitten.

– Taiteilija on taiteilija "hela livet", sanoo Jorma Uotinen, kun häneltä kysyy iän karttumisesta.

Tanssija, laulaja, koreografi ja televisiopersoona Uotisella on tänä vuonna juhlan aika, sillä mies täyttää kesäkuussa 70 vuotta, ja syksyllä hän juhlii 50-vuotistaiteilijajuhlaansa konserttikiertueella. Kiertue saapuu Kuusankoskitaloon 18. marraskuuta.

– Ihminen on aina oikean ikäinen, ikä riippuu vain siitä, minä vuonna on syntynyt. Minä olen elänyt, en haikaille menneitä. Mistä minä edes jäisin eläkkeelle, elämästäni vai, Uotinen kysyy.

Hän kertoo henkisen vireystilansa säilyneen.

– Järjessäni joku valo vielä loistaa.

Helsingin Töölössä asuva Uotinen laskee taiteilijanuransa käynnistyneen siitä, kun hän vuonna 1970 muutti Helsinkiin ja hänet kiinnitettiin Kansallisbaletin tanssijaksi.

– Siihen aikaan oli niin kova pula miestanssijoista, että ottivat minutkin. Ennen Helsinkiä olin toki jo esiintynyt ja tanssinut Porissa.

Uotinen muistelee, että Kansallisbaletin koetanssitilaisuudessa oli neljä nuorukaista, ja hänet valittiin.

– Minussa oli jotain sellaista mitä heissä ei ollut.

Kun Uotisen aktiivinen tanssijanura jäi 2000-luvulle tultaessa, etsi hän toista ilmaisumuotoa itselleen. Sellainen löytyi laulamisesta.

– Olin aiemminkin toki lauleskellut. Nykyään konsertteja on kymmeniä vuodessa.

Mistä minä edes jäisin eläkkeelle, elämästäni vai? — Jorma Uotinen

Musiikkiuran aikana on julkaistu kaksi cd-levyä. Viimeisimmästä on jo aikaa.

– Välillä huvittaa, kun ihmiset puhuvat, että eivät tiedä minun tehneen laulajanuraa jo näin pitkään. Johtuu siitäkin, että tuotannossani ei ole hittejä, jotka saisivat esimerkiksi paljon radiosoittoa.

Uotinen aprikoi, että uuden levyn voisi jo tehdä.

– Kuulijakuntani on sitä ikäluokkaa, joka vielä kuuntelee cd-levyjä.

_

Kun Jorma Uotisen aktiivinen tanssijanura jäi 2000-luvulle tultaessa, etsi hän toista ilmaisumuotoa itselleen. Sellainen löytyi laulamisesta.
Kun Jorma Uotisen aktiivinen tanssijanura jäi 2000-luvulle tultaessa, etsi hän toista ilmaisumuotoa itselleen. Sellainen löytyi laulamisesta.

18 konserttia käsittävä kiertue alkaa lokakuussa. Uotisen mukaan hänen oli helppo vastata myöntävästi, kun hänelle ehdotettiin tilaisuutta lähteä juhlakiertueelle ensi syksynä.

– Juhlakonsertin suunnittelu on jo hyvällä mallilla. Kyseessä on draamakonsertti, jossa laulujen ja tekstien kautta käydään läpi elämänvaiheitani taiteilijana, tanssijana ja laulajana, miehenä.

Uotinen kertoo, että osa konsertin lauluista on kulkenut mukana jo niiltä ajoilta, kun hän tanssi Pariisin Oopperassa.

Chanson-laulujen tekijöinä ovat muun muassa Edith Piaf, Jacques Brel ja Léo Ferré. Mukana on myös pianisti Jari Hakkaraisen sävellyksiä.

Oman värinsä juhlakonsertteihin tuovat myös pitkäaikainen elämänkumppani, laulaja Helena Lindgren sekä Trio Avec eli Petri Ikkelä (harmonikka ja bandoneon), Helena Plathan (sello) ja Jari Hakkarainen (piano). Kokoonpano on työskennellyt yhdessä lähes 20 vuotta ja esiintynyt Suomen lisäksi muun muassa Ranskassa, Saksassa, Unkarissa, Kroatiassa ja kaikissa Pohjoismaissa.

Janne Mikkilä

Jorma Uotinen Urho Kekkosena.
Jorma Uotinen Urho Kekkosena.

Parhaillaan Uotinen esittää presidentti Urho Kekkosta Helsingin Tamminiemessä nähtävässä Uotinen Goes Kekkonen -esityksessä, joka on Compañía Kaari & Roni Martinin tuotantoa.

Kun Uotiselta kysyy suomalaisen tanssitaiteen nykytilasta, sanoo hän seuraavaa:

– Tekijöitä on monenlaisia, kiinnostavia ja vähemmän kiinnostavia. Mutta tanssitaiteen "yleisestä tilasta" en ole oikeastaan koskaan huolissani, jokainen uusi sukupolvi tuo tanssitaiteen historiaan uuden kerroksen ja heille uusia juttuja, vaikka samanlainen "juttu" olisi ollut jo aiemminkin esillä.

Tunnettu taiteilija jo vuosikymmenien ajan

Jorma Uotinen

Työskennellyt Suomen Kansallisbaletissa, Carolyn Carlsonin johtamissa tanssiryhmissä Groupe de Recherches Théâtrales (GRTOP) ja Teatro Danza la Fenice, Pariisin oopperassa, Milanon La Scalassa, Tanskan ja Ruotsin kuninkaallisissa baleteissa ja Berliinin Staatsoper Unter den Lindenissä sekä Suomen Kansallisbaletin, Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän ja Kuopio tanssii ja soi -festivaalin taiteellisena johtajana.

On viime vuosina tullut tutuksi kansalle muun muassa tv-ohjelmista Tanssii tähtien kanssa ja Talent Suomi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset