Kouvolan Sanomien elokuvakriitikko Timo Alho antoi peräti kahdelle ensi-iltaelokuvalle neljä tähteä — Bruce Springsteenin konserttielokuva ja uudistettu Francis Ford Coppola -klassikko hellivät eri aisteja

Ilmestyskirja. Nyt on paitsi kummallisen niminen elokuva, myös elokuvataiteen klassikko. Western Starsin tähti ja ohjaaja on periamerikkalainen Bruce Springsteen.

American Zoetrope

Kapteeni Willard (Martin Sheen) on sotaretkensä lopussa muuttunut mies.
Kapteeni Willard (Martin Sheen) on sotaretkensä lopussa muuttunut mies.

Klassikon viimeiset silaukset

Ilmestyskirja. Nyt - Final Cut (Apocalypse Now, Yhdysvallat, 1979/2019)

Ohjaus: Francis Ford Coppola. Käsikirjoitus: John Milius, Francis Ford Coppola.

Rooleissa: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall.

Kesto: 183 min. K-16.

Pari maailman kuuluisinta elokuvaklassikkoa luonut Francis Ford Coppola ei ole luonut pariin vuosikymmeneen mitään merkittävää. Siksi ohjaaja on jälleen palannut magnum opuksensa pariin. Kyseessä on restaurointi, mutta myös pienoinen hienosäätö. Samaan tapaan vuoden 2001 Ilmestyskirja. Nyt Reduxin tapaan.

Kyseessä on sotaelokuva, joka ei oikeastaan ole sotaelokuva. Se on enemmänkin syvä sukellus ihmiskunnan syvimpiin sopukoihin. Elokuvasta tekee vaikuttavan sen hypnoottinen tunnelma ja vaikuttavat kohtaukset, jotka ovat ajoittain kuin kuumehoureisia painajaisia.

Tarina tarjoilee paradokseja ihmisen suhteesta maailmaan. Se maalaa kauheuksista häikäiseviä maalauksia.

Uusin versio loistaa upeasti. Kaikki on käsitelty alkuperäisestä materiaalista aivan uuden näköiseksi. Vittorio Storaron kuvat ovat kristallinkirkkaita. Ennen huomaamattomat hetket synnyttävät nyt ahaa-elämyksiä.

Walter Murchin luoma ääniraita on saanut myös eheytyksen. Varsinkin tunnelmaa luova ympäristön luonnollinen äänimaailma tulee nyt paremmin esille. Elokuvalle ominaiset matalat alataajuudet ovat nyt syvempiä kuin koskaan.

Tarinallisesti muutokset eivät ole merkittäviä. Nyt elokuva syventää kapteeni Willardin (Martin Sheen) johtaman veneen sisäistä elämää.

Esimerkiksi aiemmin vain vilaukselta nähdyt Playboy-mallit ovat aiempaa suuremmassa roolissa.

Pääteasema on kuitenkin sama. Nung-joen päässä, syvällä Kambodžan puolella, odottaa kulttijohtajaksi muuttunut eversti Kurtz (Marlon Brando). Mies on nähnyt ihmisen pimeän sydämen.

Willard on matkallaan oppinut ymmärtämään miehen ideologiaa. Sota viidakon syvyydessä on muokannut miehistä kärsimyksen munkkeja.

Eri versioiden vertaaminen toisiinsa on hieman turhaa. Final Cut on Coppolan mukaan kuitenkin se alkuperäinen. Ilmeisesti jotain hyvin samankaltaista esitettiin Cannesissa 1979.

Ensimmäinen teatterilevitys oli kuitenkin lyhyempi ja sujuvampi. Final Cut on sisältää enemmän, mutta ei oikeastaan lisää mitään.

Vaikutuksen tekee huolella toteutettu restaurointi.

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Tunnelma. Kuvat. Äänimaailma.

Huonoa: Ei tarjoa kolmannessa versiossaan mitään merkittävää.

Erityistä: Osa elokuvan alkuperäisistä ääninauhoista löydettiin roskiksesta.

Muistelmaa ja musiikkia

Western Stars (Yhdysvallat, 2019)

Ohjaus: Bruce Springsteen, Thom Zimny.

Kesto: 83 min. Sallittu.

Rob DeMartin

Bruce Springsteen soittelee ja purkaa läpikäytyä elämää kauniilla tavalla uudessa elokuvassaan.
Bruce Springsteen soittelee ja purkaa läpikäytyä elämää kauniilla tavalla uudessa elokuvassaan.

Uusi Bruce Springsteenin musiikkielokuva on sisarteos miehen uusimmalle, samalla nimellä kulkevalle albumille. Bruce Sprigsteen, eli Pomo, on koonnut bändinsä musisoimaan vanhaan latoon. Biisien välissä muistellaan menneitä — onnistumisia ja virheitä.

Pomo puhuu koskettavasti taiteellisista kosketuspinnoistaan. Hänen mielestään maisemaan, jossa olemme eläneet, on jäänyt jonkinlainen henki: Kulttuuri. Ihmiset. Yhteydet toisiin.

Ymmärrys populaarimusiikin voimasta tulee hyvin esille. Kaikkien tunnistamilla tunteen kuvauksilla voimme luoda toisiimme linkkejä, jotka muuten voisivat tuntua vaikeilta.

Vanha lato toimii näyttämönä. Paikka huokuu americanaa ja fiilistä. Mainiosti miksattu setti huokuu lämpöä ja jotakin vaikeasti määriteltävää tunnetta.

Kyse ei kuitenkaan ole nostalgialla kalastelevasta teoksesta. Pomo on elämänsä vedossa ja tuottaa yhä tuoretta musiikkia.

Kappaleiden välissä on tunteellista materiaalia, jossa kelaillaan menneitä vuosikymmeniä. Elokuva on tilinteko. Vanhentunut rokkistara tuntuu vihdoin saaneen isoimmat taakat harteiltaan. Pienten tarinoiden ja isojen laulujen kautta punoutuu koko ihmiselämän kirjo.

Western Starin voi katsoa konserttielokuvana. Sen tipauttamat elämänviisaudet jäävät kuitenkin kytemään pitkäksi aikaa.

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Musiikki. Elämänviisaudet. Fiilis.

Huonoa: -

Erityistä: Springsteenin ensimmäinen kokopitkä ohjaustyö.

Elokuva-arviot kirjoitti kriitikko Timo Alho.