Sekakuorosta putosivat miehet pois — Sävelsiskoja pääsee kuulemaan kahdessa juhlakonsertissa, jotka soivat Myllykosken Seuratalossa ja Taideruukin Pato-areenalla

Kuoronjohtaja Anna Kuurne sanoo Sävelsiskoja räväkäksi porukaksi, jossa riittää voimaa.

Lumikki Haaja

Sävelsiskot on hitsautunut yhteen, mutta mukaan mahtuu myös uusia laulajia.
Sävelsiskot on hitsautunut yhteen, mutta mukaan mahtuu myös uusia laulajia.

Kymenlaakson opiston rehtori Seppo Saherma sen keksi: perustetaan opiston alaisuuteen sekakuoro.

Hän pani lehteen ilmoituksen tilaisuudesta, johon olivat tervetulleita kaikki lauluintoiset. Oli vuosi 1999, ja porukkaa tuli paljon. Yksi heistä oli myllykoskelainen Soili Hovi.

— Alussa kuorossa oli myös miehiä, mutta heitä tippui matkan varrella pois. Lopuille taisimme sanoa, että mitä jos ruvettaisiin vain naiskuoroksi, Hovi kertoo ja nauraa.

Kuoro ei turhia arastellut. Heti ensimmäisenä keväänä sillä oli keikka Anjalankoski Big Bandin kanssa. Kuoron ensimmäinen julkisesti esittämä kappale oli Jari Sillanpään hitti Satulinna.

Nyt Sävelsiskot-nimen saanut kuoro juhlii 20-vuotissyntymäpäiviään. #naistenvuoro-juhlakonsertit painottuvat kevyeen musiikkiin. On esimerkiksi Ultra Bra -sikermä, Suomen ensimmäinen euroviisu Valoa ikkunassa, Kaj Chydeniuksen Sinua sinua rakastan, Abban Slipping Through my Fingers, Juha Tapion Sinun vuorosi loistaa ja Anna Puun Ota minut tällaisena kuin oon.

Naisen elämästä

Kun juhlakonserttia valmisteltiin, jokainen kuorolainen sai kertoa, mitä kappaleita pitäisi olla mukana. Toivelistan valmistuttua kuoro huomasi, että moni teos kertoi naisen elämästä.

— On kaipuuta, rakkautta, äitiyttä, eroa. Risuaitamerkki tuli tuohon konsertin nimeen siitä, että halusin juontojen sijaan kappaleiden lomaan otteita naisen elämää käsittelevästä blogista, kuoronjohtaja Anna Kuurne kertoo.

Kävikin niin, että kuorolaiset innostuivat itse kirjoittamaan tekstejä kappaleiden teemojen herättämistä ajatuksista.

Säestyksestä vastaa Kouvolan yhteislyseon bändi.

Räväkkä porukka

Kuurne aloitti kuoronjohtajana huhtikuussa.

Häntä ennen kuoroa ovat luotsanneet Maarit Salo, Johanna Kuisma-Taskinen, Katja Sorsa ja Meeri Mela.

— Sävelsiskot on räväkkä porukka. Jos yleensä naiskuoron ongelma on se, että heistä ei lähde voimaa, näiden kanssa pitää keskustella siitä, voisiko välillä laulaa hiljempaa. Porukka on energinen ja itseohjautuva. Sanoisin, että tällä kuorolla on munat, vaikka kyseessä onkin naiskuoro, Kuurne luonnehtii.

Tällä kuorolla on munat, vaikka kyseessä onkin naiskuoro. — Anna Kuurne

Mukaan mahtuu uusia jäseniä

Kuorolaisia on kaikkiaan 27. Heitä on Anjalasta, Inkeroisista, Myllykoskelta, Kouvolasta ja Vastilasta. Levytyksiä on syntynyt kaksi: Oristellen ja Joulun tähden.

Soili Hovi on tätä nykyä kuoron puheenjohtaja.

Hänen mukaansa ryhmä on harjoitellut joka maanantai-ilta 20 vuoden ajan, joten kokoonpano on hitsautunut yhteen. Mukaan mahtuu kuitenkin uusia jäseniä.

— Tänäkin syksynä on tullut kaksi uutta, ja hyvin he ovat sopeutuneet porukkaan.

#naistenvuoro-konsertti Myllykosken Seuratalossa (Myllykoskentie 3) 18.1. kello 16 ja Kuusankosken Taideruukin Pato-areenalla (Kyminväylä 2) 8.2. kello 16.