Nopeus on avain farssin onnistumiselle – Mika Nuojua tuo Kouvolan teatterin näyttämölle lontoolaisen menestysnäytelmän Tämä on ryöstö!

Kummallisessa komediassa on farssin elementtejä, Shakespearea ja Monty Pythonia. Ohjaaja Mika Nuojua korostaa teatterin merkitystä ihmisten hyvinvoinnille.

Kouvolan Teatteri

Kouvolan teatterin näyttelijät Satu Lemola (vasemmalla) ja Tiina Winter ovat mukana Mika Nuojuan ohjaassa Tämä on ryöstö -näytelmässä.
Kouvolan teatterin näyttelijät Satu Lemola (vasemmalla) ja Tiina Winter ovat mukana Mika Nuojuan ohjaassa Tämä on ryöstö -näytelmässä.

Puoli sekuntia ja olet myöhässä tai aikaisessa. Sitten on koko kohtaus pilalla ja pahimmassa tapauksessa koko ilta.

Teatterin lajityypeistä komediallinen farssi on kenties se, mikä vaatii ajoitukselta suurinta tarkkuutta.

Kouvolan teatterin syksyn ensi-illan ohjaaja, komediantaitaja Mika Nuojua tietää ajoituksen lainalaisuudet.

– Pitää olla katsojaa nopeampi. Katsoja ei saa ehtiä keksiä, mistä ovesta joku tulee ja mihin poistuu.

Nuojuan mielestä lauantaina ensi-iltansa saava Tämä on ryöstö! -komedia on muodoltaan erikoinen teos.

Ohjaajan mukaan siinä on punaisena lankana tietynlainen naivistinen huumori, mutta syvempiäkin teemoja nousee esiin.

Osa kohtauksista vaatii hyvää motoriikkaa

Näytelmä on jatkoa samojen nuorten brittitekijöiden Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin komedialle Näytelmä joka menee pieleen. Se nähtiin Kouvolan teatterissa kaudella 2017–2018.

Skenografi Jyrki Seppä kuvailee Kouvolan teatterin tiedotteessa nyt ensi-iltansa saavaa Tämä on ryöstö! -näytelmää teknisesti vaativaksi ja nopearytmiseksi komediaksi, joka edellyttää kaikilta osatekijöiltään huolellisuutta.

– Olen pyrkinyt lavastuksen ja puvustuksen suunnittelussa pitämään kiinni 1950-luvun tyylistä sitä vapaasti mukaillen.

Näytelmän turvallisuusvastaavan Esa Kurrin mukaan näytelmä sisältää tavallisuudesta poikkeavia kiipeily- ja laskeutumiskohtauksia.

– Ne edellyttävät näyttelijöiltä hyvää motoriikkaa ja lihasten hallintaa. Lisäksi yhteistyön näyttämötekniikan kanssa on toimittava saumattomasti, Kurri kertoo teatterin tiedotteessa.

Kouvolan Teatteri

Ohjaaja Mika Nuojuan mukaan teatteri ja muu kulttuuri antavat voimavaroja ihmisten hyvinvointiin.
Ohjaaja Mika Nuojuan mukaan teatteri ja muu kulttuuri antavat voimavaroja ihmisten hyvinvointiin.

Vauhtia ja takaa-ajoja

Nuojua on vieraillut Kouvolassa ohjaajana kaksi kertaa aiemminkin. Hän pitää Kouvolan teatteria mukavana työympäristönä.

– On tärkeää, että pienemmilläkin paikkakunnilla pidetään huolta siitä, että tehdään korkeatasoista, oivaltavaa teatteria.

Vaikka brittiläinen menestysnäytelmä Tämä on ryöstö! ei ole lajityypiltään puhdas farssi – jos sellaista voi olla – ainakin se on perusbrittiläinen, kieli poskessa tehty komedia, joka on pompannut Lontoon pubien improlavoilta näyttämöille.

Toki näytelmässä on runsaasti farssin elementtejä, Nuojua sanoo.

– Näytelmässä on perinteistä farssia, vauhtia, vankilapakoa ja takaa-ajoja.

Tulossa kolme ensi-iltaa

Nuojuan mukaan monet tutkimukset osoittavat taiteen merkityksen ihmisen hyvinvoinnille. Hän sanoo, että teatteritaiteessa on mahdollista käyttää voimakkaita keinoja, jotka liikuttavat ihmisiä ja koskettavat tunteita.

– Asiaa on tutkittu monta kertaa. Teatteritaiteen merkitystä ei voi kiistää. Se antaa paljon voimavaroja ihmisille.

Koronan takia Kouvolan teatterikin on joutunut vaikeuksiin.

Teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi huokaisee kuitenkin helpotuksesta syksyn näytäntökauden alkaessa, vaikka epävarmuus on rassannut.

– Meillä on nyt tulossa kolme ensi-iltaa ja kaksi on suunnitteilla.

Luhtaniemen mukaan oman osansa teatterin toiminnan epävarmuuteen on tuonut Kouvolan kaupungin juustohöylä. Se asettaa haasteensa teatterin toiminnalle ja menoille. Luhtaniemen mukaan teatteri ei esimerkiksi palkkaa freelancereita ja harkitsee tarkkaan ohjelmiston rakentamista.

– Meiltä on leikattu kahden vuoden ajalta tukia lähes 300 000 euroa. Joudumme väistämättä tekemään usean kymmenen tuhannen euron alijäämäistä tulosta joka vuosi lähivuosina.

Tämä on ryöstö! -komedian ensi-ilta Kouvolan teatterissa lauantaina 17.10. kello 18.