Kirjoja ei saa polttaa takassa — katso, miten teokset pitää oikeaoppisesti hävittää

Katja Juurikko

Kovakantisista kirjoista on irrotettava kannet.
Kovakantisista kirjoista on irrotettava kannet.

Jos kirjat on pakko hävittää, miten se tulee oikeaoppisesti tehdä, Kymenlaakson Jätteen tiedottaja Heidi Nevalainen?

— Pokkarit voi hävittää paperijätteessä. Kovakantisista kirjoista on irrotettava kannet, ja ne on laitettava loppu- eli sekajätteeseen. Sivut kelpaavat paperinkeräykseen.

Pokkarit voi hävittää paperijätteessä.

— Koulukirjat ovat usein pokkarityyppisiä. Jos niihin on kuitenkin lätkäisty kontaktimuovit päälle, silloin kannet on revittävä irti ja laitettava sekajätteeseen.

 Miksi kansia ei saa laittaa paperinkeräykseen?

— Kannet ovat usein paksua materiaalia. Ne saattaisivat kelvata kartonkikeräykseen muuten, mutta pinnalla on usein muovitusta tai koristeita. Kannet eivät missään nimessä ole paperia eivätkä yleensä puhdasta kartonkiakaan.

 Voiko kirjat heittää sellaisenaan sekajätteeseen?

— Se ei ole suositeltavaa. Sivut on parempi saada kierrätykseen.

 Minne isot teosmäärät voi viedä?

— Jäteasemalle energiajätteeksi. Se maksaa 10 euroa kuutiolta. Jos jätettä on alle kuutio, hinta on 5 euroa.

 Saako kirjoja polttaa takassa?

— Jätehuoltomääräysten mukaan jätteen hävittäminen polttamalla on kiellettyä. Pientä määrää paperia tai kartonkia saa käyttää sytykkeenä.

Miksi näin?

— Kiellon taustalla voi olla useampiakin syitä. Ensinnäkin jätteiden omatoiminen hävittäminen polttamalla ei ole sellaista jätteen käsittelyä, jota jätelaki edellyttää. Esimerkiksi muovijätteitä ei kodin uunissa saa koskaan palamaan puhtaasti, koska lämpötila ei kotioloissa nouse riittävän korkeaksi. Toisaalta kodin savupiipuissa ei myöskään ole suodattimia, jotka poistaisivat savusta haitallisia aineita. Jos jätteitä poltettaisiin kotona, syntyisi ympäristölle haitallisia päästöjä, eivätkä hormitkaan sellaisesta hyvää tykkäisi.

— Toisaalta kirjojen ja muunkin paperin kohdalla yritetään painottaa kierrätystä, eli sitä, että materiaalit saadaan uudelleen käyttöön.