Nokkahuilu päästelee konsonantteja — Kymi Sinfonietta tilasi syksyksi Jouni Hirvelältä sävellyksen

Tulevan lauden ohjelmassa on kaikkiaan 11 konserttia, joista ensimmäisen teemana on rakkaus. Iltaan rakennetaan ehkä rakkausseinä.

Antti Hannuniemi

Tomas Djupsjöbacka johtaa konsertin, jossa kuullaan muun muassa Jouni Hirvelän sävellyksen kantaesitys (26. ja 27.9.).
Tomas Djupsjöbacka johtaa konsertin, jossa kuullaan muun muassa Jouni Hirvelän sävellyksen kantaesitys (26. ja 27.9.).

Kymi Sinfoniettan syksyyn kuuluu yksi kantaesitys. Orkesteri on tilannut säveltäjä Jouni Hirvelältä nokkahuilukonserton.

— Se on konsertto nokkahuilulle ja orkesterille. Siinä on neljä erikokoista nokkahuilua. Minua kiinnosti myös Eero Saunamäen lavapresenssi. Innostuin kovasti hänen tavastaan soittaa, säveltäjä kertoo.

Teos onkin Saunamäelle sävelletty, ja Saunamäki on konsertin solisti.

Konsertosta puuttuu vielä viimeinen silaus. Hirvelä arvelee, että teos valmistuu ensi kuussa. Hän kuvailee, että siinä on kuultavissa konsonanttimaisia ääniä, eli instrumentin ääni ikään kuin säröytyy.

Samassa konsertissa on toinenkin nokkahuilulle ja orkesterille sävelletty konsertto, Jukka Tiensuun Appo. Yleisö voi sitten vertailla vaikkapa sitä, miten nuoremman polven säveltäjä Hirvelä (s. 1982) ja vähän varttuneemman polven taiteilija Tiensuu (s. 1948) näkevät instrumentin mahdollisuudet.

Ihanaa — aloitetaan rakkaudella

Ihanaa. Aivan ihastuttavaa.

Siinä on muutamia sanoja, joilla Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen kuvailee orkesterin syksyä muuten ja erityisesti sen alkua.

Syksy nimittäin alkaa rakkaustunnelmissa. Ensimmäinen konsertti on Kotkassa 23.8. ja sen uusinta Kouvolan Taiteiden yössä 24.8. Kapellimestarina on Eero Lehtimäki ja laulusolistina Riku Pelo.

Ville Saarinen

Eero Lehtimäki on rakkausteemaisen avajaiskonsertin (23. ja 24.8.) kapellimestari.

Luostarinen ja orkesterin markkinointi- ja tuotantosihteeri Heidi Mustikkaniemi heittelevät ajatusta myös konserttiin tuotavasta rakkausseinästä. Sinne yleisö voisi käydä kiinnittämässä tai kirjoittamassa positiivisia viestejä rakkaudesta, olkoon kohde vaikka Kotka, Kouvola, musiikki tai kulttuuri. He kuitenkin toppuuttelevat liikaa innostuvia: seinä on vasta idea.

Kauteen kuuluu 11 konserttia uusintoineen. Niistä neljässä kapellimestarina on Kymi Sinfoniettan kaikkein vakituisin johtaja, orkesterin taiteellinen neuvonantaja Olari Elts.

Kauden erikoisuuksia esimerkiksi Charlie Chaplin -ilta, jossa yleisö saa katsoa kaksi mykkäelokuvaa ja kuunnella niiden musiikin paikalla olevan orkesterin soittamana. Tosin Kymi Sinfoniettalla tämä ei ole enää mikään uutuus, vaan tällaista se on tehnyt ennenkin.

Sinfoniakonsertteja on kolme. Lastenkonsertissa esiintyy Pippuri soikoon -yhtye.

Riikka Malin

Koko perheen konsertissa esiintyy lastenmusiikkiyhtye Pippuri soikoon. Konsertit ovat Kotkassa 31.10. ja Kouvolassa 1.11.

Poimintoja ohjelmasta

Sinfoniakonsertti 26.9. ja 27.9. Kapellimestari Tomas Djupsjöbacka, solisti Eero Saunamäki. Jouni Hirvelän sävellyksen kantaesitys, lisäksi Tiensuuta, Beethovenia ja Schubertia.

Metsästyskonsertti ”Luomua, olkaa hyvä!” 17.10. ja 18.10. Liidaaja Raymond Cox, solisteina Tuija Hakkila, Janne Laine, Miska Miettunen, Jouni Suuronen ja Maria Luhtanen. Isä ja poika Mozart ja Haydn.

Charlie Chaplin -ilta 21.11. ja 22.11. Kapellimestari Kimmo Tullila.

Moz-art III ”Joulua odotellessa” 12. ja 13.12. Kapellimestari Olari Elts. Trumpettisolisti. Täälläkin isä ja poika Mozart ja Haydn.