Rafael Wardi, Laila Pullinen ja Ilkka Lammi taidekeskus Salmelan juhlanäyttelyn tähtiä — 30-vuotista toimintaa juhlitaan myös laajentuvalla puistonäyttämöllä

Salmelan kesän 2019 nuori taiteilija on Jasmina Ijäs.

Jenni Höök

Taidekeskus Salmela on suosittu matkailukohde kesäisin. Se on toiminut Mäntyharjussa jo kolme vuosikymmentä.
Taidekeskus Salmela on suosittu matkailukohde kesäisin. Se on toiminut Mäntyharjussa jo kolme vuosikymmentä.

Mäntyharjussa sijaitsevaan taidekeskus Salmelaan kutsutaan vuosittain yksi poikkeuksellisesti lahjakas nuori kuvataiteilija tuomaan teoksiaan näytteille päärakennukseen varattuun tilaan.

Ensimmäinen vuoden nuorista taiteilijoista oli Ilkka Lammi (2000), ja hänen töitään nähdään myös ensi kesän 30-vuotisjuhlanäyttelyssä.

Poikkeukselliseksi lahjakkuudeksi kutsuttu Lammi hukkui juhannuksena 2000, vain 24-vuotiaana, ja hänen taiteellinen tuotantonsa jäi kuuden vuoden mittaiseksi. 

Lammen rinnalla Salmelassa esittäytyy kuusi muuta vuoden nuorta taiteilijaa takavuosilta. Heidän näyttelynsä on Domanderin näyttelyalueella, päärakennuksessa esittäytyy eläinaiheistaan tunnettu vuoden 2019 nuori taiteilija Jasmina Ijäs.

Salmelan pääsali varataan Rafael Wardin uudelle tuotannolle. Esillä on myös Salmelan ensimmäisten kesien taiteilijoita 1960—70 -luvun teoksillaan. He ovat Laila Pullinen, Esko Tirronen, Ulla Rantanen, Reino Hietanen ja Kimmo Kaivanto.
Kaikkiaan Salmelan juhlanäyttelyssä on mukana 25 kuvataiteilijaa.

Musiikkia moneen makuun

Kuvataiteen rinnalla Salmelassa kuullaan musiikkia talven aikana laajentuvalla puistonäyttämöllä.

Ensimmäisenä lavalle nousee Philomela-kuoro 8. kesäkuuta johtajanaan Marjukka Riihimäki.

Kesäkuussa Mäntyharjun kirkossa on tarjolla lausuntaa ja musiikkia.

Heinäkuussa (25. päivä) lavalla juhlitaan Jukka Kuoppamäen 60-vuotista uraa taiteilijana yhdessä Dannyn ja Katri Helenan kanssa. Mukana konsertissa ovat myös Kuoppamäen tyttäret Anna, Inka ja Taika. Musiikista vastaa Arto Paju Big Band & Soul Strings, johtajanaan Arto Paju.

Myös Helsingin poliisisoittokunta testaa uudistuneen puistonäyttämön. Heinäkuun esiintyjiä ovat myös Iiro Rantala (5.7.) ja Eppu Normaali (17.7.).

Salmelan juhlakesä huipentuu 10. elokuuta yhteislaulutilaisuuteen, jonka vetäjinä toimivat laulajat Arja Koriseva sekä Mikael Konttinen ja orkesterina Salmela House Band kapellimestari Arto Pajun johdolla.

Kesäkuussa Mäntyharjun kirkossa on tarjolla lausuntaa ja musiikkia, kun lausuntataiteilija Liisamaija Laaksonen, näyttelijä Esko Salminen, oopperalaulajat Jaakko Ryhänen ja Johanna Rusanen, saksofonisti Tuomas Hoikkala sekä urkutaiteilija Ville Urponen yhdistävät voimansa 30.6.