Kirja-arvio: Suomi 1918 – Rodunjalostusta keskitysleirillä

Marjo Liukkonen, Hennalan naismurhat 1918. Vastapaino 2018, 351 sivua.

Kirja-arvio: Suomi 1918 – Rodunjalostusta keskitysleirillä

Harvoin lukee näin iljettävää kirjaa Suomen historiasta. Iljettävyys ei tarkoita huonoutta vaan päinvastoin.

Hennalassa toteutettiin vuonna 1918 vihan ja rodunjalostuksen nimissä naisten massamurha, jota kirjassa kuvataan niin perusteellisesti ja tarkasti argumentoiden, että lukijana tunsin itseni likaiseksi ja vapautuneeksi.

Me uskomme mielellämme Suomessa sen, ettei tiettyjä asioita täällä ole tapahtunut. Kaikki on täälläkin tapahtunut!

Likaisuuden tunne tuli sekä siiitä, että tämä on tapahtunut Suomessa, ja siitä, että tarvittiin sata vuotta sen nostamiseksi esiin. Vapautuneisuuden tunne nousi siitä, että meillä edes sadan vuoden jälkeen saa kirjoittaa ja lukea näistä asioista.

Vuoden 1918 tapahtumista on kirjoitettu ja kirjoitetaan paljon. Liukkosen kirja Hennalasta murtaa viimeiset myytit: Aikoinaan osa suomalaisista ei enää uskonut ihmisyyteen vaan päätyi kansainvälisten aatevirtausten mukaisesti ”jalostamaan” suomalaista rotua murhaamalla nuoria naisia ensimmäisellä suomalaisella keskitysleirillä. Jalostaminen tarkoitti jopa lasten murhaamista, tosin ilmeisesti kaikki ensin raiskattiin.

Liukkosen kirja on vastustamaton tutkimus. Hän ristivalaisee tapahtumia eri arkistoista ja muistitiedosta. Näin hän osoittaa aiempien tutkimusten jättämät aukot. Me uskomme mielellämme Suomessa sen, ettei tiettyjä asioita täällä ole tapahtunut. Kaikki on täälläkin tapahtunut!

Minulle ei ollut tärkeätä, kuka teki hirmuteot tai se, että ne olivat rikoksia. Tärkeämpää on lukea tarkkaan kirjan kuvaukset, ja miettiä tuhoa ja kärsimystä. Tärkeämpää on lukea kuin pohtia syyllisiä.

Tämä kirja osoittaa kirjan voiman, joka lepää perusteellisuudessa ja lukemisen hitaudessa. Kirja pakottaa miettimään!

Jos tämä kirja ei voita Tieto-Finlandiaa, emme ole kansakuntana vieläkään valmiita käsittelemään menneisyyttämme. | Petri Pietiläinen

Hyvää: Loistavasti kuvattu karmea tarina.

Huonoa: Kirja on liian hyvä. Se menee uniin asti.

Erikoista: Miksi tätä ei ole tutkittu aiemmin?