Evakoiden karjalaistalo eli mielikuvissa täyttä elämää, vaikka samalla aika nielaisi koko kylän — Kouta-gallerian teoksessa kadonnut talo kertoo tarinoita

Sodan kodeistaan ajamien evakoiden kerran eläväinen kotikylä on vaipunut metsän peittoon. Anna Uschanov loi aiheesta installaation vierailtuaan isoäitinsä kotikonnuilla Karjalassa.

Anna Uschanov

Kouvolan taidemuseon Kouta-galleriassa on esillä Anna Uschanovin Kun sieltä lähdettiin -teos.
Kouvolan taidemuseon Kouta-galleriassa on esillä Anna Uschanovin Kun sieltä lähdettiin -teos.

Luonto oli nielaissut Anna Uschanovin isoäidin kotitalon ja koko sodassa menetetyn kylän. Kaikki karjalaiskylän talot ja niiden kivijalat olivat kadonneet kasvustoon vuosikymmenten saatossa.

Taidemaalari ja nukketeatteritaiteilija Uschanov teki tämän huomion vieraillessaan muutama vuosi sitten Karjalassa vanhempiensa kanssa.

Isoäidin synnyinmaille ja kotitalon paikalle tehdystä matkasta kummunneet ajatukset poikivat teoksen, joka on nähtävillä Kouvola-talon Kouta-galleriassa kesäkuun alkupuolelle saakka.

— Teos pohjautuu isoäitini kotitaloon, joka jäi Karjalaan rajan taakse jatkosodan aikana. Siitä ei kuitenkaan koskaan kerrottu autiona, vaan tarinoissa se oli aina täynnä elämää, Uschanov kuvailee teoksen saatesanoissa.

Hän sanoo, että talo on kokoava elementti, ihmisyyttä kasaava tila. Talo on tila, jossa on eletty. Se on myös tila, jossa eletään. Taloon liittyy aina elämä, vaikka se olisikin tyhjä tai poissa.

— Talo on minulle samaan aikaan tarinoiden elävä talo sekä mäntymetsä, johon yrittää sovittaa mustavalkoisten valokuvien taloja ja kylänraittia.

Tarinat kodista kulkevat uusille sukupolville

Uschanovin mukaan teos tarkastelee, miten tarinat kodista ja kotipaikasta kulkevat eteenpäin kuin rikkinäisessä puhelimessa siirtyen sukupolvelta seuraavalle.

— Minua on aina kiehtonut ulkotilan tuominen sisätilaan maalauksen välityksellä. Tämän asian parissa jatkan tässäkin projektissa.

Teos on talon muotoinen maalauksen tekniikoita hyödyntävä installaatio, maisemamaalaus jota voi tarkastella sen sisältä käsin, taiteilija kertoo.

Vuonna 1985 syntynyt Anna Uschanov valmistui vuonna 2012 taidemaalariksi Vapaasta taidekoulusta ja nukketeatteritaiteilijaksi Turun ammattikorkeakoulusta vuonna 2016.

Uschanov on kiinnostunut ulkotilan kokemuksesta sekä ihmisen ja ympäristön välisestä vuorovaikutuksesta. Näitä teemoja hän käsittelee esitystaiteen ja kuvataiteen keinoin.

Anna Uschanov: Kun sieltä lähdettiin. Kouta-galleria/Kouvola-talo, 9. kesäkuuta asti.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset