Kirja-arvio: Leena-Kaisa Laakso kertoo tyylikkäästi tarinoita puutalonhalaajista

Leena-Kaisa Laakso: Puutalotarinoita. 174 sivua. Avain 2019.

Kirja-arvio: Leena-Kaisa Laakso kertoo tyylikkäästi tarinoita puutalonhalaajista

Leena-Kaisa Laakson teos Puutalotarinoita käy malliesimerkkinä eräästä toimittajan huoneentaulun kultaisesta säännöstä: ”Innostu aiheestasi.”

Heti alussa Laakso, rapatun rintamamiestalon kasvatti, tunnustaa, että hän on rakastanut puutaloja aina.

Aikaisemmin en kuvitellut hirsiseinien tarjoavan avainta onneen.

Teos koostuu kahdestatoista rakennuksesta ja niihin liittyvistä ihmisistä ja tarinoista. Kaakkois-Suomesta kerrottavaa löytyy muun muassa rintamamiestalosta Lappeenrannan Kesämäessä ja minulle tutummasta ”200 ruusukupin” talosta Haminan Pikkuympyränkadulla.

Kun siellä kävelen, mietin toisinaan, miltä tuntuisi asua ympyräkaupungin sydämessä. Tottuisinko ikkunoista sisään kurkisteleviin turisteihin? Pitäisikö kenties laittaa pihalle kesäkahvila?

Puutaloista Laakson mieleen tulevat Virginia Woolf, Astrid Lindgren ja Tommi Kinnunen. (Miten Woolf kytkeytyy suomalaisiin puutaloihin?)

Itse jatkaisin listaa Kalle Päätalon Kallioniemellä, Mannerheim-museolla Helsingin Kaivopuistossa ja Pekka Halosen taiteilijakodilla Tuusalanjärven rannalla.

Kaikki ovat rakennuksia joissa, kirjailijaa siteeraten, ”näkyvän maailman alla on toinen, sisäinen, muistojen, tarinoiden maailma”.

Aikaisemmin en kuvitellut hirsiseinien tarjoavan avainta onneen. Nyt ajattelen hieman toisin. ”Enempää ei voi toivoa”, vakuuttaa kirjassa myös yksi porvoolaispariskunta.

Heidän unelmiensa täyttymys sijaitsee lähellä Kirkkotornia Vanhassa Porvoossa: 139 neliötä, ruutuikkunat, narusta vetäisemällä avattavat tuuletusluukut, samettiverhot, suuret viherkasvit, piano, seinillä taidetta ynnä viulu.

Siellä Runebergkin olisi viihtynyt.

Hyvää: Höylätyn ja hiotun tyylikäs johdatus hirsiseinäromantiikkaan.

Huonoa: Muutamaa lähteissä mainittua nettisivua ei löytynyt.

Erityistä: Laakson edellinen teos, Tämän maailman reunalla (2018), kertoi Irlannista.

Uusimmat uutiset