Balettigaalan peruminen tietää Kouvolan kaupungille kustannuksia – Yli 350 hengen lipputulot menetetään, reilun puolen vuoden työ valuu hukkaan

Kaupunki perui loppukevään yleisötapahtumat, mutta myös muiden tahojen tilaisuuksia jätetään järjestämättä Kouvolan kulttuuritaloissa.

Tiina Aho

Kulttuurituottaja Helena Jetsun mukaan kulttuuritapahtumien peruminen näkyy paitsi kaupungin kassa myös hukkaan menneenä työnä. Arkistokuva.
Kulttuurituottaja Helena Jetsun mukaan kulttuuritapahtumien peruminen näkyy paitsi kaupungin kassa myös hukkaan menneenä työnä. Arkistokuva.

Sunnuntain Balettigaalaa Kuusankoskitalossa ei järjestetä. Pietarilaisten tanssijoiden piti saapua lauantaina Kouvolaan, mutta nyt heidän matkansa on peruttu.

Kouvolan kaupunki ei järjestä kevään yleisötapahtumia, kuten Talvivalkeita, kansallisen veteraanipäivän juhlaa ja vapputapahtumaa.

Kouvolan kaupungille Balettigaalan peruminen tietää kustannuksia. Saint Petersburg Ballet'n tanssijoiden junaliput ja hotellihuoneet oli jo maksettu.

– Yli 350 hengen lipputulot menetetään, kulttuurituottaja Helena Jetsu kertoo.

Kaupunki joutuu maksamaan osan Talvivalkeiden taiteilijapalkkioista. Osan tapahtumista kaupunki yrittää siirtää toiseen ajankohtaan. Esimerkiksi peruuntuneen Laulutunnilla Pariisisissa -konsertin taiteilijapalkkiot kaupunki joutuu maksamaan kokonaan, Finnvitsit – Uhka idästä? -esityksen palkkioista kaupunki maksaa alennetun hinnan.

Tapahtuman järjestäjät

Kouvolan kaupunki on perunut Talvivalkeat -tapahtumasarjan esitykset. Katsojilta jää tänä keväänä väliin muun muassa Finnvitsit    - Uhka idästä? -esitys.
Kouvolan kaupunki on perunut Talvivalkeat -tapahtumasarjan esitykset. Katsojilta jää tänä keväänä väliin muun muassa Finnvitsit - Uhka idästä? -esitys.

Jetsu ei osaa vielä sanoa, minkälaiset tulonmenetykset kaupungille koituu.

– Ainakin puolen vuoden työ on menetetty, Jetsu harmittelee.

Kulttuurituottajan puhelin on ollut kuumana sen jälkeen, kun Kouvolan kaupungin johto päätti perua kevään yleisötilaisuudet.

Yleisö ei menetä rahojaan, vaan saa rahansa takaisin joko Ticketmasterin tai Kuusankoskitalon lipunmyynnin kautta.

Kulttuurielämys kuitenkin jää väliin tai lykkääntyy.

– Monille kulttuuritapahtumat ovat myös tärkeitä sosiaalisen vuorovaikutuksen takia, syy lähteä jonnekin tuulettumaan, Jetsu sanoo.

Myös kokouksia perutaan

Kouvolan kulttuuritalojen loppukevät näyttää muutenkin hiljaiselta. Esimerkiksi Kuusankoskitalon Kuusaasalin loppukevääseen tehdyistä 57 varauksesta 29 on peruttu. Näistä peruutuksista 21 on tehty koronaviruksen takia.

Esimerkiksi huhtikuinen kansanmusiikin ja tanssin festivaali Lempo on siirretty ensi lokakuuhun.

Poikilo-museoissa ei järjestetä yleisöopastuksia ja taiteilijatapaamisia. Kartanoiden Kouvola -luentosarjan luennot on peruttu.

Erityislasten ja nuorten musiikkikerhot ja teatterikerho on peruttu kevään osalta, samoin ikäihmisten Kulttuurivirran kaikki tapahtumat.

Kuusankoskitalossa ja Kouvola-talossa järjestetään viikoittain myös eri tahojen kokouksia ja muita tilaisuuksia.

– Peruutuksia tulee koko ajan sekä Kouvola- että Kuusankoskitaloon, myyntisihteeri Tarja Pyrhönen kertoo.

Siirtyneistä ja peruuntuneista tapahtumista löytyy tieto kulttuuritalojen nettisivuilta osoitteesta kulttuuritalot.fi.