Kaunis Veera on romanttinen ja hauska

Kaunis Veera eli balladi Saimaalta. Alkuperäinen käsikirjoitus Tatu Pekkarinen. Musiikki Harry Bergström. Ohjaus Antero Raanoja. Pianisti Minna Lakaniemi. Laulunopettajat Anne Korpelainen, Mari Lavikainen ja Emilia Vesalainen-Pellas. Lavastus ja puvustus työryhmä. Ensi-ilta Anjalankosken teatterissa 10.5.

Katja Juurikko

Laulustudion musikaalikurssin opiskelijat esittävät Kaunis Veera eli balladi Saimaalta -komedian Anjalankosken teatterissa kuusi kertaa.
Laulustudion musikaalikurssin opiskelijat esittävät Kaunis Veera eli balladi Saimaalta -komedian Anjalankosken teatterissa kuusi kertaa.

Romantiikkaa, sydänsuruja, tsaarin ajan politiikkaa, huumoria.

Niitä kaikkia tarjoilee katsojille Inkeroisissa toimivan laulustudion musikaalikurssilaisten näytelmä Kaunis Veera eli balladi Saimaalta. Anjalankosken teatterissa esitettävä musiikkipitoinen komedia kertoo Prinsessa Armaada -tervahöyrystä, joka matkaa pitkin Saimaata Pietariin ja takaisin Venäjän vallan vuosina.

Vahvat kuoro-osuudet tempasivat mukaansa.

Juonikuviot kietoutuvat pitkälti romanityttö Veeran (ensi-illassa Piia Rämä) ympärille. Kaunis Veera palkataan alukselle hienostelevan kahvinkeittäjän tilalle. Luvassa on rakkautta.

Näytelmä perustuu vuonna 1950 ilmestyneeseen Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta -elokuvaan.

Näyttämölle marssitetaan parin tunnin aikana useita hupaisia roolihahmoja. Sini Heinonen kutittelee yleisön nauruhermoja suomea murtaen puhuvana, huikentelevaisena ruhtinattarena Tolkana.

Romanien puhetavan imitointi on lähtökohtaisesti kulunutta. Olli-Pekka Sistonen (Veeran isä) ja Olli Korhonen (romanimies Zingali) tekevät sen kuitenkin näytelmässä niin taitavasti, että on pakko nauraa.

Musiikillisesti näytelmä on kuin nostalgisesta lauluvihkosta: lavalla kuullaan tuttuja kappaleita aina Kauniista Veerasta Sellanen ol' Viipuri -ralliin.

Ajoittaiset epäpuhtaudet joidenkin esiintyjien laulussa paikkasi tunne, joka heistä välittyi. Laulullisesti esiin nousivat etenkin Piia Rämä ja tsaarin henkivartiokaartin luutnanttia näyttelevä Heikki Heinonen. Kummankin laulusuorituksissa oli sekä taitoa että koskettavuutta.

Myös vahvat kuoro-osuudet tempasivat mukaansa.

Kaunis Veera jätti valoisan mielen — ja kaipuun Saimaan aalloille. |

ANNE PENTTINEN

Hyvää: Laulut ja tarina muodostivat ehjän kokonaisuuden.

Huonoa: Joidenkin esiintyjien laulu kuului eturiviinkin turhan vaimeasti.

Erityistä: Kaksoismiehitys joissain rooleissa. Esimerkiksi Veerana nähdään vuorotellen Anne Rantala ja Piia Rämä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.