Elokuva-arviot: Kotimainen Armomurhaaja häkellyttää ja erottuu valtavirrasta

Armomurhaaja (Suomi, 2017). Ohjaus ja käsikirjoitus: Teemu Nikki. Rooleissa: Matti Onnismaa, Jari Virman, Hannamaija Nikander, Heikki Nousiainen, Pihla Penttinen. Kesto: 83 min. K-16.

It’s Alive Films

Matti Onnismaa on tuttu kuoleman kanssa, kotimaisessa vaihtoehtoelokuvassa.

Suomen mielenkiintoisimpiin itsenäisen vaihtoelokuvan ohjaajiin kuuluva Teemu Nikki on ohjannut kolmannen kokopitkänsä. Toinen niistä, Lovemilla perustui samannimiseen nuortensarjaan, joka sekoitti perinteistä kerrontaa ja fiktiivistä sosiaalista mediaa jo ennen Skamia.

Armomurhaajan kanssa Nikki ottaa ison harppauksen aikuisten aiheiden puolelle ja ilmeisesti koskettelee sysmäläisiä juuriaan. Tarinan maailma on synkän värinen ja armoton. Lyhyet valonpilkahdukset ja hellyydenosoitukset ovat kuin vain muistuttamassa kaiken raadollisuudesta ja lopullisuudesta.

Matti Onnismaa näyttelee todella väkevästi Veijoa, mekaanikkoa ja eläinten lopettajaa, joka heltyy erään koiran kohdalla. Koiran omistajan ja Veijon välille syntyy jännitettä.

Veijo on tottunut tappamaan eläimiä vaikka välittää näistä. Ihmisistä hän ei ole juuri koskaan välittänyt. Ei ennen kun elämään saapuu ihastuttava nainen (Hannamaija Nikander).

Armomurhaaja on suorastaan häkellyttävä. Se on samalla kotikutoinen ja todella viimeistelty. Kysessä on tyyli, jolla epämielyttävät tunteet saadaan suoraa ihon alle. Väkivaltainen filosofia myydään hienostelematta.

Kaikista inhoittavimpien tyyppien kohtaloa seuratessa on vaarana hymyily epäsopivassa kohdassa.

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Onnismaan roolityö. Karhea kuvaustyyli.

Huonoa: Pyrkii turhaan perustelemaan väkivaltaa.

Erityistä: Elokuva sai ensi-iltansa Toronton elokuvafestivaaleilla nauttien positiivisesta vastaanotosta.

Nicola Dove

Kenneth Branagh näyttelee maailman kuuluisinta salapoliisia, Hercule Poirotia ohjaamassaan elokuvassaan.

Agatha Christie Hollywoodin silmin

Idän pikajunan arvoitus (Murder on the Orient Express, Yhdysvallat/Malta, 2017).

Ohjaus: Kenneth Branagh. Käsikirjoitus: Michael Green.

Rooleissa: Kenneth Branagh, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Josh Gad, Derek Jacobi, Leslie Odom Jr., Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley.

Kesto: 114 min. K-12.

Hercule Poirotin saappaisiin loikannut ja Idän pikajunan arvoitus -elokuvan ohjannut Kenneth Branagh on kohdannut vaikean ongelman. Kuinka tehdä Agatha Christien klassisesta etsiväkertomuksesta moderniin massaan vetoava Hollywood-elokuva?

Branaghin ensimmäisenä ratkaisuna pulmaan on ollut palkata suuri joukko nimekkäitä näyttelijöitä.

Toinen ratkaisu on teknisempi. Kun tapahtumat sijoittuvat vain muutamaan junavaunuun, ovat Branagh ja kuvaaja Haris Zambarloukos halunneet elävöittää kerrontaa visuaalisella täyteläisyydellä Elokuva on vasta neljäs elokuva 2010-luvulla, joka on kuvattu 65-milliselle filmille.

Kummatkin ratkaisut ovat lähinnä esteettisiä ja kaupallisesti järkeviä ilman sen suurempaa taiteellista pohjaa. Hollywoodin rahoilla pelatessa, joutuu seuraamaan Hollywoodin pelisääntöjä.

Dramatiikan pitää olla ilmeistä ja suurta. Sen pitää myydä. Surullinen tosiasia taitaa olla se, ettei Agatha Christie enää ole kaikista kuumin nimi maailmanlaajuisilla markkinoilla.

Tarina on monelle tuttu. Sekalainen joukko ihmisiä matkustaa ylellisellä Idän pikajunalla Istanbulista Pariisiin. Kesken matkaa tapahtuu murha, ja juna jää lumimyrskyn vuoksi jumiin. Maailmankuulu etsivä Poirot loikkaa apuun murhatapauksen selvittämiseksi.

Vaikuttava näyttelijäjoukko on monesti vaarassa mennä hukkaan. Osa elokuvatähdistä päätyy statisteiksi. Kerronta kiirehtii vain jumiutuakseen turhalta tuntuvaan patsasteluun.

Itse mysteeri pysyy juuri ja juuri kasassa. Ratkaisussa pelataan enemmän tunteiden kuin suuren paljastuksen varaan.

Hollywood ja Rikosten kuningatar osoittautuvat hieman kömpelöiksi petikavereiksi.

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Näyttää oikein hyvältä.

Huonoa: Haluaa olla vanhanaikaisen miellyttävä, mutta turvautuu silti turhiin temppuihin.

Erityistä: Kenneth Branagh on neljästoista näyttelijä Hercule Poirotin roolissa.

Hanna-Maria Grönlund

Vilttitossu (Ella Kangas) ja Heinähattu (Emily Shipway) ryhtyvät vakoojiksi kun naapurikesämokin vieraissa on jotakin hämärää.

Kommelluksien kesäloma

Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset (Suomi, 2017).

Ohjaus: Anna Dahlman. Käsikirjoitus: Sinikka Nopola, Tiina Nopola.

Rooleissa: Emily Shipway, Ella Kangas, Niina Lahtinen, Joonas Nordman, Aku Hirviniemi, Janne Kataja, Krisse Salminen, Pirjo Heikkilä, Kiti Kokkonen, Pekka Strang.

Kesto: 91 min. Sallittu.

Sinikka ja Tiina Nopolan suositut lastenkirjasarjahahmot palaavat elokuvakankaalle 15 vuoden tauon jälkeen. Heinähatun ja Vilttitossun kommellukset perustuvat siskoksien omiin lapsuudenkokemuksiin ja seikkailuihin omien lapsiensa kanssa.

Tarinoissa lapsuuden viattomuus ja hullunkurinen irroittelu lyövät kättä.

Kattilakosken perhe lähtee kesäloman viettoon. Viereisessä mökissä majailee kaksikko (Janne Kataja ja Aku Hirviniemi), jotka esittäytyvät Rubensin taiteilijaveljiksi.

Heinähatun ja Vilttitossun (Emily Shipway ja Ella Kangas) mielestä kaksikko tuntuu tutulta, ja asiaan täytyy saada selvyys vaikka vakoilemalla.

Samalla samassa maastossa kaksi vankikarkuria tekevät tietään vapauteen. Seuraa hupaisa väärinkäsitysten ja kommellusten sarja.

Esikoiselokuvaansa tehneen Anna Dahlmanin tausta sketsikomediassa näkyy. Siskonpeti-sarjan yhtenä luojana toiminut Dahlman osaa ladata eriskummalliset tilanteet humoristisella jännityksellä.

Myös näyttelijöiden puolelta löytyy perusvarmoja kotimaisia naurattajia, jotka tyylittelevät lastenelokuvaan sopivalla liioittelulla.

Pääroolien 8-vuotias Shipway ja 6-vuotias Kangas ovat todella vaikuttavia nuoresta iästään huolimatta. Heidän suorituksissaan on vähän kankeutta tai ulkoaluvun kiirettä.

Itse tarina on lopulta vain tekosyy rakentaa hauskoja hetkiä. Koko lomailu menee aivan leikiksi niin lasten kuin aikuistenkin puolelta. Rento tekemisen ote välittyy elokuvakankaalta.

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Rento ja hauska meno. Mainiot lapsinäyttelijät.

Huonoa: Aikuisten maneerisuus käy toisinaan vanhaksi.

Erityistä: Kirja on palkittu lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnolla Anni Swan -mitalilla.

Claire Folger

Mel Gibson, Mark Wahlberg, Will Ferrell ja John Lithgow tähdittävät jouluista hölmöilykomediaa.

Väsynyttä äijäenergiaa ja vanhoja vitsejä

Daddy’s Home 2 (Yhdysvallat, 2017).

Ohjaus: Sean Anders. Käsikirjoitus: John Morris.

Rooleissa: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Linda Cardellini, John Cena, John Lithgow, Mel Gibson.

Kesto: 100 min. K-7.

Daddy’s Home -komedia teki pilaa alfa- ja betamiesten kliseillä. Kahdella isällä oli vaikeuksia mahtua samaan perheeseen. Will Ferrell esitti pehmoa ja Mark Wahlberg karjua.

Elokuva oli tusinatavaraa, mutta piti sisällään muutaman ihan hauskan vitsin. Jatko-osa ei keksi mitään uutta, joten se vain tuplaa panoksensa.

Mel Gibson ja John Lithgow ovat edellämainitun parivaljakon isukit. Uuden elokuvan alfa ja beta. Vanhat vitsit toistetaan itsevarmoina luottaen elokuvatähtien vetovoimaan.

Dusty (Mark Wahlberg) ja Brad (Will Ferrell) tulevat nyt jo hyvin toimeen ja perhe-elämä sujuu. Tarkoituksena on järjestää lapsien iloksi huippujoulu. Isäukkojen saapuminen sekoittaa pakan. Pyhät menevät lapasesta lähteväksi nokitteluksi.

On sääli, kuinka kuluneita vitsejä kykynsä osoittaneille näyttelijöille on tarjolla. Ferrell, Wahlberg, Lithgow ja Gibson, kaikki tuntuvat vetävän hahmonsa tahallaan läskiksi.

John Cenan saapuminen kuviin menee jo täysin liioittelun puolelle. Kohtauksista tulee ruuhkaisia, ja ne muutamat hyvät vitsit jäävät epätoivoiselta tuntuvan tarinan rakentamisen jalkoihin.

Kyseessä on vanha kinkku, jonka makua on koitettu korjata runsaalla turauksella kyynisyyden ja tahdittomuuden sinappia. Daddy’s Home 2 ei tarjoa joulumieltä, muuten kuin puitteiltaan.

YKSI TÄHTI

Hyvää: Mukana on yksi erittäin hauska elokuva-aiheinen vitsi.

Huonoa: Tuskaiset mieskuvat ja huono huumori.

Erityistä: Mark Wahlbergilla ja tämän isää esittävällä Mel Gibsonilla on vain 15 vuoden ikäero.

 

 

 

 

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Uusimmat uutiset