Helsinkiläis-iittiläinen Pekka Nissinen oli vähällä polttaa aforisminsa mutta tekikin niistä itsesääliä tihkuvan installaation — Nissisen 80-vuotisjuhlanäyttely Kouvolan taidemuseossa esittelee monipuolisen kuvataiteilijan ja Poikilo-brändin isän

Jussi Lopperi

Pekka Nissinen halusi aloittaa juhlanäyttelynsä Poikilo-teoksilla. Seinällä on Poikilo-kubismi (valokuva alumiinille, 2008).
Pekka Nissinen halusi aloittaa juhlanäyttelynsä Poikilo-teoksilla. Seinällä on Poikilo-kubismi (valokuva alumiinille, 2008).

Lähes joka aamu Pekka Nissinen heräsi kirjoittamaan aforismeja. Hän lähetti tekstejään Nuoren Voiman Liittoon ja sai hyvää palautetta.

— Olivat kohteliaita vanhalle miehelle.

Tämä tapahtui vuosina 1994—1996. Nissinen oli kuusikymppinen.

Hän tuumi, että aforismiläjän voisi polttaa näyttävästi kuin kokon ja tehdä lopputuloksesta valokuvateoksen. Hän sulloi tuottamansa tekstit tervalla käsitellyn mäntylautarakennelman sisään — ja kas, siinähän oli itsesääliä täynnä oleva installaatio.

Nyt teos Roskakori seisoo Kouvolan taidemuseon Poikilon yläkerrassa. Alakerran seinillä on paitsi Nissisen maalauksia myös hänen mietelmiään:

”Pidä huoli sielustasi, lennätä leijaa hatun alla.”

”Nainen on kubismia kauneimmillaan. On muoto ja vastamuoto ja niistä syntyy jännite.”

Juhlanäyttely alkaa Poikiloilla

Nissinen on helsinkiläis-iittiläinen kuvataiteilija, jonka 80-vuotisjuhlanäyttely täyttää taidemuseon tammikuun puoliväliin saakka.

Nissinen on myös Kouvolan museobrändin Poikilon isä.

Poikilo on puusta veistetty, kulmikas kapula. Nissisen kehittämässä tarinassa se on myös kymenlaaksolainen kosioriittiesine, jonka poika veistää ja ojentaa mielitietylleen.

Vierastan mustaa, mutta vielä minä sen mustankin taulun maalaan. — Pekka Nissinen

Taidemuseo otti Poikilon maskotikseen, koska esineen muodossa on viitteitä Kouvola-talon kulmikkaaseen arkkitehtuuriin.

Nissinen halusi, että tuore juhlanäyttely alkaa nimenomaan Poikiloilla. Esille on päässyt myös toinen veijarimainen puuesine, Värppi — luovuuden mittatikku. Nissisen mukaan Värppi on ”se pieni väre, mielihyvä, jonka ihminen tuntee eri värien rinnastuksissa”.

Jussi Lopperi

Aforismi-installaatio Roskakori (2008).
Aforismi-installaatio Roskakori (2008).

Kakkoskoti Iitissä

Nissisen retrospektiivinen näyttely esittelee peräti 83 teosta 1950-luvulta aina näihin päiviin saakka. Eri tekniikoin toteutettu kokonaisuus kylpee väreissä, sillä ne ovat Nissiselle kaikki kaikessa. Hän sanoo olevansa värien viettelemä.

— Vierastan mustaa, mutta vielä minä sen mustan taulunkin maalaan. Eivätkös kaikki taiteilijat maalaa sellaisen jossakin vaiheessa?

Juhlanäyttely kertoo taiteilijasta, joka on vaihdellut rohkeasti teemaa ja tyylejä. On nuoruudessa omaksuttua kubismia, abstraktia jälkeä, installaatioita, leikkisiä puuveistoksia ja herkkiä maisemamaalauksia.

Nissisellä on ollut kakkoskoti Iitissä, Marlebäckin kartanon maista lohkaistulla tontilla 1970-luvulta saakka. Vuonna 1980 hän alkoi maalata Marlebäckin luontoa rakennuksineen. Nyttemmin valtaosa teosten kuvaamista rakennuksista on purettu.

— Maalasin niitä maisemia 2,5 vuotta. Sen jälkeen oli vaikeaa päästää irti luonnosta ja ottaa takaisin vahvat värit.

Jussi Lopperi

Pekka Nissinen sanoo olevansa värien viettelemä.
Pekka Nissinen sanoo olevansa värien viettelemä.

Päätyminen mainosalalle siirsi suunnitelmia

Leipä on pitänyt hankkia muusta kuin kuvataiteesta. Nissinen sanoo, että hänen tavoitteensa oli tulla vapaaksi taiteilijaksi, mutta päätyminen mainosalalle siirsi suunnitelmia 40 vuotta.

— Mutta en valita, olen myynyt teoksia ihan hyvin.

Sitä paitsi mainosalan vaatimus, jatkuva uuden etsiminen, on uinut luontevasti myös Nissisen taiteeseen. Hän on sitä mieltä, että jos taiteilija väittää löytäneensä itsensä, hän samalla myöntää maneerinsa.

Nissinen on keskittynyt maalaamiseen 1980-luvulta lähtien. Hän maalaa yhä Iitissä pitkää päivää. Hän astuu ateljeeseensa — kuusi metriä korkeaan, hyvällä ilmanvaihdolla varustettuun ja varta vasten hänelle rakennettuun — kahdeksalta aamulla. Iltakymmeneltä Pirkko-vaimo soittaa ja kysyy, onko Nissinen syönyt mitään.

— Yleensä en ole.

Iitissä on tilaa myös lempiharrastukselle halonhakkuulle. Se tuntuu hyvältä hartioissa.

Pekka Nissisen juhlanäyttely Elämän kirjo — retro on esillä Kouvolan taidemuseossa Poikilossa 13.1.2019 saakka. Taiteilijatapaamiset ovat 20.10. ja 24.11. kello 13.

Pekka Nissinen

Syntynyt Pohjois-Karjalassa Juuassa vuonna 1938. Kasvanut Joensuussa.

Asuu Helsingissä. Kakkoskoti ja ateljee Iitissä.

Opiskellut Vapaassa taidekoulussa, Ateneumin iltakoulussa ja Mainosgraafikkojen koulussa.

Tehnyt uran mainosgraafikkona ja mainostoimistoyrittäjänä Helsingissä. Menestynyt useissa alan kotimaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa.

Näyttelyitä 1960-luvun alusta saakka Suomessa ja ulkomailla.

Naimisissa, kahden pojan isä. Mikko Nissinen on balettitanssija ja Bostonin baletin taiteellinen johtaja. Antti on mainosvalokuvaaja.

Uusimmat uutiset