Haanojan kirjastossa on huone, josta lähtee Kouvolan kouluihin kassikaupalla Patea, Ellaa ja Häräntappoasetta — Osa seudun opettajista ei tiedä oppimateriaalikeskuksen olemassaolosta

Jussi Lopperi

Tuula Kuikka kertoo, että oppimateriaalikeskuksen kirjoja lainataan joskus myös koteihin. Näin tehdään siinä tapauksessa, että kyseistä teosta ei ole hyllyssä yleisen kirjaston puolella. Kuvassa etualalla olevat kirjakassit ovat lähdössä kouluun.
Tuula Kuikka kertoo, että oppimateriaalikeskuksen kirjoja lainataan joskus myös koteihin. Näin tehdään siinä tapauksessa, että kyseistä teosta ei ole hyllyssä yleisen kirjaston puolella. Kuvassa etualalla olevat kirjakassit ovat lähdössä kouluun.

Haanojan kirjastossa Kouvolassa on lasiseinäinen huone, jossa on seitsemän hyllyä täynnä lasten ja nuorten kirjoja. Silmiinpistävää on se, että yhtä teosta saattaa seistä rintarinnan jopa 30 nidettä.

Tähän huoneeseen ovat tervetulleita vain kirjaston henkilökunta — ja opettajat.

Kouvolan kouluilla on niukasti määrärahoja käytettäväksi kirjoihin. Apuna on Kouvolan kaupungin rahoittama oppimateriaalikeskus, joka on ikään kuin kaupungin yhteinen koulukirjasto.

Tarjolla on tavutettuja ja helppolukuisia teoksia, kuvakirjoja, kertomakirjallisuutta ja runoja, uutuuksia ja klassikoita.

— Meiltä voi lainata teoksia koko peruskoulun ajaksi. Kirjat on jaoteltu sen mukaan, mikä on sopiva kullekin luokkatasolle. Joukossa on myös S2- eli suomi toisena kielenä -materiaalia, kertoo kirjastovirkailija Tuula Kuikka.

Paahde on kestosuosikki

Kuikka on vastannut keskuksen ylläpidosta vuodesta 2009 lähtien. Oppimateriaalikeskus on toiminut Haanojan kirjastossa vuodesta 2007 ja sitä ennen entisessä tyttölyseossa.

Kirjoja on yhteensä 5 400 kappaletta. Useita teoksista on hankittu kymmeniä kappaleita, sillä luokille halutaan antaa mahdollisuus lukea sama kirja yhtä aikaa.

Suosituimmat teokset ovat jatkuvasti liikenteessä. Jo vuosia yläkoulujen hittikirja on ollut esimerkiksi Louis Sacharin Paahde (1998). Alakoulussa taas vetävät Timo Parvelan Ella- ja Pate-sarjat sekä Sinikka Nopolan Risto Räppääjät.

Hyvä lukutaito on nykypäivänä vielä tärkeämpää kuin ennen. — Tuula Kuikka

Tuula Kuikka vilkaisee hyllyä, jossa lepäävät Anna-Leena Härkösen Häräntappoaseet ja Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirjat.

— Katso, nämä ovat jo näin vanhoja ja kulahtaneita. Mutta niitä luetaan edelleen. Toivottavasti saan rahaa uusien painosten hankkimiseen.

”Veivätkö koneet nuoret?”

Kuikka on työskennellyt kirjastossa niin pitkään, että hän on huomannut muutoksen lasten lukuharrastuksessa.

— Yleisen kirjaston puolella lasten ja nuorten kirjoja lähti ennen lainaksi huomattavia määriä. Nyt ykkös- ja kakkosluokkalaiset kyllä lukevat ja lainaavat, mutta kolmos- ja nelosluokkalaisia on selvästi vähemmän. Koneetko heidät vievät?

Kuikan mielestä hyvä ja monipuolinen lukutaito on nykypäivänä vielä tärkeämpää kuin ennen ja nimenomaan siksi, että kaikki julkisia palveluita myöten ovat menneet verkkoon.

Vuonna 2007 koulut tekivät oppimateriaalikeskuksesta 10 700 lainaa. Vuonna 2017 lainoja oli enää noin 7 000.

— Kyllä sekin kertoo jotakin, mutta ei koko totuutta. Välillä laina-aikoja pidennetään huomattavasti. Täytyy myös muistaa, että ikäluokat ovat vuosien mittaan pienentyneet.

Palvelua ei löydy joka kunnasta

Kuikan mukaan oppimateriaalikeskus on palvelu, jollaista ei löydy joka kunnasta Suomessa.

— Luulen myös, että kaikki Kouvolan opettajat eivät tiedä keskuksen olemassaolosta. Kaupunkiinhan tulee joka vuosi uusia opettajia. Tiedotamme kouluja tästä kyllä, mutta tieto saattaa hukkua sähköpostien joukkoon.

Lainaamista varten opettaja saa yhteisökirjastokortin. Hän valitsee oppilailleen sopivan teoksen ja varaa sen ottamalla yhteyttä mihin tahansa Kouvolan kirjastoon.

Opettaja voi joko hakea kirjat itse tai saada ne koululle kaupungin sisäisessä kuljetuksessa.

Kuikka näyttää hyllyä, joka on täynnä elämää nähneitä salkkuja ja putkikasseja.

— Näissä kirjat viedään kouluihin ja tuodaan takaisin kirjastoon.

Tyypillinen laina-aika on 42 päivää, josta kuljetus saattaa haukata jopa viikon verran. Myöhästymismaksuja ei peritä, mutta hävinneestä tai tuhoutuneesta kirjasta peritään korvaus.

Lukuklaanissa myös Kouvolan kouluja

Valtakunnallinen Lukuklaani-hanke alkoi tällä viikolla jakaa kirjapaketteja kouluihin ympäri Suomea.

Suomen Kulttuurirahaston ja Kopioston yhteinen hanke kannustaa kouluja perustamaan lukupiirejä. Kunkin kirjapaketin mukana tulee opettajan opas lukupiirityöskentelyyn.

Kouluja on mukana 2 100. Kouvolasta kirjapaketin saavat Eskolanmäen, Kaunisnurmen, Mansikkamäen, Sarkolan ja Vahteron koulut, Elimäen yhtenäiskoulu ja Korian koulu, Kuusankosken keskustan, Voikkaan ja Pilkanmaan koulut, Naukion yhtenäiskoulu ja Kymenlaakson steinerkoulu, Jokelan ja Valkealan kirkonkylän koulut sekä Jaalan, Sippolan, Saviniemen ja Viialan koulut.

Erilaisia kirjapaketteja on viisi, ja ne koostuvat pääasiassa tuoreesta kirjallisuudesta höystettynä muutamalla klassikolla. Teokset on suunnattu etenkin 3.—4.-luokkalaisille.

Paketit sisältävät kaikkiaan 60 eri teosta, joista 45 on suomalaisilta kirjoittajilta. Yhteensä lahjoitus sisältää yli 100 000 kirjaa, ja sen arvo on miljoona euroa.

Kirjailija Timo Parvela toteaa hankkeen tiedotteessa, että lukeminen ei ole pelkkä hyvä harrastus.

— Se on kansalaistaito, jota ilman on vaikea pärjätä yhä nopeammin muuttuvassa maailmassa. Mielestäni paras keino lukutaidon parantamiseksi on kirja itse.

Kommentoidut