Pelottava kuva tulevaisuudesta

Maja Lunde: Mehiläisten historia, suomentanut Katriina Huttunen. Tammi 2016, 431 sivua.

Kirjan alku muistuttaa väkevästi Emmi Itärannan Teemestarin kirjaa. Dystooppisessa tarinassa eletään vuotta 2098. Mehiläisiä ei enää ole ja kiinalaisen Taon tehtävänä on toimia hedelmäpuiden pölyttäjänä. Hän kiipeilee puissa sivellen höyhensiveltimellä kultaa arvokkaampaa siitepölyä kukkiin yksitellen. Tulevaisuus on toivoton tyhjiö.

Äkkiä kertojaksi vaihtuu George. Eletään vuotta 2007 Ohiossa Yhdysvalloissa. George on mehiläistarhaaja, joka voimattomana joutuu kohtaamaan mehiläiskuolemien aallon. Karmaisevaa on, että CCD, colony collapse disorder ei ole mielikuvitusta vaan täyttä totta tänä päivänä.

Kirjan kolmas kertoja on William, joka vuoden 1852 Englannissa keksii tyttärensä avulla uusia menetelmiä mehiläistarhaukseen.

Mehiläisten historia on kuin spiraali, jossa kertojat vaihtuvat tiheään, ja lukija yrittää ymmärtää, mistä on kysymys. Mehiläisistä, luonnollisesti, mutta myös jostakin muusta.

Taon poika sairastuu äkillisesti ja katoaa — mitä on tapahtunut? Paljon lukevalle vastaus on ilmeinen.

Teos on taitavasti kirjoitettu ja herättää ajatuksia, mutta elämää suurempi se ei suinkaan ole. Teemestarin kirjassa sivuja on parisataa vähemmän ja venytettynä siihen olisi saattanut ilmaantua samankaltaista löysyyttä. Toisin sanoen, Mehiläisten historia olisi hyötynyt napakasta tiivistämisestä. Kill your darlings, kuuluu klassinen ohje.

Norjalainen lastenkirjailija Maja Lunde on palkittu kotimaassaan pariin otteeseen tästä ensimmäisestä aikuisten romaanistaan. Aihe on tärkeä. |

Kirsti Vuorela

Hyvää: Tärkeä aihe kirjoitettavaksi.

Huonoa: Odotuksiin nähden pettymys.

Erityistä: Kirjailija on kirjoittanut aiemmin lapsille.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.