Kymi Sinfonietta soittaa syksyllä vaikka missä — Ainakin sarjan toinen konsertti viedään Kuusankosken Taideruukin Pato-areenalle

Kouvolan uusia avauksia on Kuusankosken kirkko, jossa Kymi Sinfonietta ei ole aikaisemmin esiintynyt.

Kymi Sinfonietta

Viulusolisti Chloë Hanslip esiintyy ensimmäisessä Red House -sarjan konsertissa 4..9. ja 5.9.
Viulusolisti Chloë Hanslip esiintyy ensimmäisessä Red House -sarjan konsertissa 4..9. ja 5.9.

Kymi Sinfonietta on etsinyt uusia soittopaikkoja Kouvolassa

Yksi esimerkki paikan ja ohjelman vuorovaikutuksesta on Red House -konserttisarja. Orkesterin taiteellinen neuvonantaja pohdiskeli ääneen jo talvella, että Kotkan ja Kouvolan vanhat tehdasrakennukset olisivat kiehtovia miljöitä musiikkitapahtumille ja että sellaisia suunnitelmia viritellään.

Kouvolassa ainakin sarjan toinen konsertti viedään Kuusankosken Taideruukin Pato-areenalle.

Kotkassa orkesteri joutuu soittamaan lähes kaikki ensi syksyn konserttinsa muualla kuin Kotkan konserttitalossa. Se on kääntänyt välttämättömyyden seikkailuksi, jossa poikkeavat paikat ovat ruokkineet ohjelmistovalintojakin.

Kotkan konserttitalossa korjataan syksyllä ilmanvaihtokoneistoa ja lämmönsäätöjärjestelmää. Niinpä orkesteri esiintyy avajaiskonsertista alkaen marraskuun puoliväliin saakka muualla.

— Paikalla on suuri merkitys. Tila luo merkityksiä ja tunnelmia. Mutta toisaalta, kun musiikki valtaa tilan ja tilanteen, paikan merkitys hälvenee, sanoo Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen.

Ensimmäisen konsertin ohjelmassa on muun muassa Magnus Lindbergin teos Red House. Niin ikään siellä kuullaan modernia kaupungin sykettä, sillä Steve Reichin teos City Life sisältää New Yorkin kaduilta peräisin olevia ääniä.

Toinen Red House vie sitten vuoden 1871 Pariisiin. Ohjelmassa on nimittäin Grigori Kozintsevin ja Leonid Traubergin mykkäelokuva uusi Babylon ja Dmitri Šostakovitšin siihen säveltämä musiikki.

Yleisön toiveita avajaisissa

Riikka Luostarinen uskoo, että uudet paikat voivat havahduttaa uusia ihmisiä huomaamaan tarjonnan.

Kymi Sinfonietta

Lawrence Power on Viola in my Life -konsertin liidaaja ja alttoviulusolisti 30.10. ja 31.10.

Kotkan konsertteja soitetaan urheilutalon lisäksi Vellamossa, Kotkan kirkossa ja kulttuuritalo Kyminsuussa. Kouvolan uusia avauksia on Kuusankosken kirkko, jossa Kymi Sinfonietta ei ole aikaisemmin esiintynyt.

Vellamoon sijoittuu kauden avajaiskonsertti. Se koostuu yleisön toivomista teoksista. Orkesteri pyysi 20-vuotisjuhlavuotensa tiimoilta yleisön toiveita, ja nyt se vastaa niihin.

Kotkassa kauden avaus saa muutenkin poikkeusjärjestelyt. Koska Vellamon konserttiin mahtuu olennaisesti vähemmän yleisöä kuin konserttitalossa järjestettävään, iltaan sijoitetaan kaksi väliajatonta konserttia. Kouvolassa avajaiset pidetään tavallisena konserttina väliaikoineen.

Klami-finaalissa normaaliin

Normaaliin päiväjärjestykseen orkesteri palaa Uuno Klami -sävellyskilpailun finaalissa. Silloin eli marraskuun puolivälissä Kymi Sinfonietta pääsee takaisin konserttitaloon. Ohjelma selviää vielä toukokuun aikana, kun kilpailun tuomaristo valitsee loppukilpailun teokset.

Kymi sinfonietta

Viulisti Rebekka Roozeman on solistina Jyväskylä Sinfonian kanssa soitettavassa yhteiskonsertissa 27.11. , 28.11. ja 29.11.

Syyskauden ohjelmassa on kaikkiaan 12 konserttia uusintoineen.