Finlandia-voittaja Olli Jalosen Taivaanpallo on mestarillinen kasvukertomus

Olli Jalonen: Taivaanpallo. Otava 2018. 461 s.

Olli Jalosen romaanit Miehiä ja ihmisiä sekä Poikakirja ihastuttivat ajankuvallaan sekä lapsen ja nuoren ihmisen kuvauksillaan. Samaa linjaa jatkaa Taivaanpallo.

Isätön, 8-vuotias Angus elää Saint Helenan saarella, jossa nuori Edmond Halley (1656—1752) oli käynyt tutkimusmatkalla. Hän oli opastanut merkkaamaan tähtiä ja laskemaan lintuja.

Angus kasvaa tiedon ja uskon risti-valotuksessa.

Älykäs poika oppii lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Hänen tiedonjanonsa on kyltymätön. Hän pohtii asioita ja ilmiöitä ja ponnistelee kohti yhä syvempää ymmärrystä.

Protestanttinen pastori ottaa pojan apulaisekseen etsiäkseen saarelta merkkejä Raamatun paratiisista. Angus kasvaa tiedon ja uskon ristivalotuksessa.

Äidin suhde pastoriin vie perheen vaikeuksiin: pikkuveli katoaa, ja Angusta uhkaillaan. Sekasortoa lisäävät salakatolilaisten vehkeilyt ja kuvernöörin talonpoikiin kohdistama vaino. Angus lähetetään salamatkustajana Lontooseen pyytämään apua Halleylta.

Huikea merimatkan kuvaus jakaa tarinan kahteen osaan. Se on siirtymä uuteen maailmaan, mutta myös uuteen aikaan. Lontoossa eletään jo valistuksen aamunkoittoa.

Angus haluaa tulla ihailemansa Halleyn kaltaiseksi. Hän pääsee tähtitieteilijän talouteen apupojaksi, tutustuu akateemiseen maailmaan, tekee ensimmäiset kokeensa ja pestataan mukaan tutkimusmatkalle Wallesin korkeimmalle huipulle. Sieltä 14-vuotias tutkijanalku näkee kauas, mutta haluaa nähdä vielä kauemmas ja ymmärtää kaiken.

Jalonen vie syvälle Anguksen maailmaan. Sisäisenä monologina etenevä tarina hahmottaa pojan ajattelun, oppimisen ja ymmärtämisen vaiheita laajentuen yleispäteväksi ihmisen kasvun ja kehityksen kuvaukseksi.

Taivaanpallo on aate- ja historiallinen romaani, osin seikkailu- ja jännitysromaanikin. Se on viisas ja moniulotteinen kirja, joka vangitsee pitkäksi aikaa. Olli Jalonen loistaa kirjallisuutemme tähtitaivaalla kirkkaana ja ainutlaatuisena kuin Halleyn komeetta.

| Seija Forström

Hyvää: Pojan havainnot ja pohdinnat. Kieli ja tunnelma. Ihmisen, ympäristön ja ajan kuvaus. Vuosikymmenen kirjatapaus.

Huonoa: -

Erityistä: Saint Helenan saari eteläisellä Atlantilla tunnetaan Napoleon I:n karkotuspaikkana 1815 —1821. Jalonen on käynyt saarella vuonna 1989, jolloin hän sai ideat romaaneihinsa Taivaanpallo ja 14 solmua Greenwichiin.

Luetuimmat