Kaakon taidelainaamon Kouvolan toimipiste lopetti — Syynä taloudelliset syyt ja resurssipula: ”Pienen seuran talkoilla on vaikea pitää lainaamoa auki”

Lainaamoa ylläpitänyt Kouvolan taiteilijaseura Kouta jatkaa toimintaansa.

Lukas Pearsall

Kaakon taidelainaamon Kouvolan toimipiste on sijainnut tähän asti Taideruukissa.
Kaakon taidelainaamon Kouvolan toimipiste on sijainnut tähän asti Taideruukissa.

Kaakon taidelainaamon Kouvolan toimipiste on lopettanut toimintansa.

Kuusankosken Taideruukissa sijaitsevaa taidelainaamoa ylläpiti Kouvolan taiteilijaseura Kouta ry.

Seuran puheenjohtaja Hanna Peräkylä kertoo lopettamisen syiksi taloudelliset syyt ja resurssipulan.

— Taidelainaamo ei tuottanut niin paljon, että olisimme pystyneet palkkaamaan ammattitaitoisen, pitkäaikaisen työntekijän. Työntekijän puute aiheutti monenlaisia haasteita.

Lyhyet työsuhteet eivät auttaneet 

Taidelainaamosta on voinut lainata taideteoksia kuukausimaksulla tai ostaa ne kertamaksulla. Lainaamalla on voinut kokeilla, sopisiko taideteos kotiin tai työpaikalle.

Kouvolan toimipisteessä on ollut Peräkylän mukaan työharjoittelijoita ja -kokeilijoita erinäisillä työsopimuksilla. Koutan jäsenistö on tehnyt paikan päällä talkootyötä.

Lyhyet määräaikaiset työsuhteet eivät kuitenkaan ole auttaneet toimipistettä kehittymään, tekemään parempaa markkinointia ja pitkäjänteistä toimintaa.

— Pienen seuran talkoilla on vaikea pitää lainaamoa auki. Asuntomessujen aikaan meillä oli työntekijä, ja kuukausi oli menestyksekäs.

Taiteilijaseura jatkaa kuin ennenkin

Kouta jatkaa muuta toimintaansa entiseen tapaan. Seura auttaa jatkossakin alueen ammattitaiteilijoita ja ylläpitää Kouta-galleriaa Kouvolan taidemuseo Poikilossa.

— Lainaamo on ollut monin tavoin haasteellinen, joten se on syönyt aikaa muulta toiminnalta.

Taidelainaamon tiloihin jää kaksi nykyään työhuonekäytössä olevaa tilaa. Lisäksi Taidetupa Pikku Selma jatkaa tiloissa näyttelytoimintaansa.

Kaakon taidelainaamo toimii muualla

Kaakon taidelainaamo on Suomen ainoa taidelainaamoketju. Sen jäljellä olevat toimipisteet ovat Kotkassa ja Lappeenrannassa.

Peräkylä tähdentää, että taideteokset ovat Kaakon taidelainaamon kautta lainattavissa, kuten ennenkin. Kouvolassa ei vain jatkossa ole omaa toimipistettä.

— Osa Kouvolan lainattavista taideteoksista menee Lappeenrantaan, osa ehkä Kotkaan. Osa töistä on taiteilijoilla kotisäilytyksessä ja lainattavissa netistä.