Kouvolan taiteilijaseura on innoissaan tulevasta: taidelainaamo avautuu taas kunnolla Taideruukissa ja yhdistyksen juhlanäyttely täyttää Kouvolan taidemuseon vuonna 2020

Kouta on pieni mutta energinen yhdistys, sanoo puheenjohtaja Hanna Peräkylä. Kunniajäsen Irmeli Tarmo ei ole seuran toiminnassa aktiivisesti mukana, mutta osallistuu mieluusti yhteisnäyttelyihin.

Katja Juurikko, Katja Juurikko

Kouta-aktiivit Irja Ahtovirta, Markku Metso ja Hanna Peräkylä odottavat vuoden 2020 juhlanäyttelyä ja kannustavat jäseniä tekemään taidetta "isosti".

Lainaamo on auki tiistaista perjantaihin ainakin marraskuun loppuun asti. — Hanna Peräkylä

Kouvolan taiteilijaseuran ylläpitämä taidelainaamo palaa säännöllisiin aukioloaikoihin ensi kuussa Taideruukissa. Seura saa lainaamoon avukseen työharjoittelijan Kouvolan seudun ammattiopistosta.

Ovet avautuvat lokakuun 9. päivänä.

— Lainaamo on auki tiistaista perjantaihin ainakin marraskuun loppuun asti, Koutan puheenjohtaja, kuvataiteilija Hanna Peräkylä kertoo.Lainaamoa pidetään tavallisesti avoinna vapaaehtoisten, työharjoittelijan tai työkokeilijan avulla. Kesäksi sopivaa henkilöä ei löytynyt, joten paikka on ollut avoinna vain satunnaisesti tai sopimuksesta.

Taidelainaamosta voi lainata tai ostaa Kouvolan, Kotkan ja Etelä-Karjalan taiteilijaseurojen jäsenten teoksia.

Tervetuloa näyttelyyn ja ajatelkaa isosti

Kouta-aktiivit ovat innoissaan tulevasta: ilmassa on monenmoisia suunnitelmia. Taiteilijaseura täyttää ensi vuonna 10 vuotta ja pitää juhlanäyttelyn Poikilossa kevättalvella 2020.

Seura saa levittäytyä taiteellaan koko taidemuseoon eli kahteen kerrokseen.

Yhdistys on jo kannustanut jäseniään tekemään näyttelyyn uutta taidetta ja ajattelemaan isosti, koska näyttelytila on poikkeuksellisen suuri.

Tiedossa on myös vaihtonäyttely Etelä-Karjalan taiteilijaseuran kanssa elokuussa 2019. Kouvolasta lähtee taidetta Etelä-Karjalaan ja sieltä tulee teoksia esille Taideruukkiin.

Kouta-galleriaan oli tunkua

Taidelainaamon lisäksi seura pitää omaa galleriaa taidemuseo Poikilossa. Sinne ovat tervetulleita taiteilijat kaikkialta Suomesta.

Peräkylä iloitsee Kouta-gallerian kasvaneesta suosiosta. Ensi vuodelle hakemuksia tuli ennätykselliset 52.

— Näyttelyitä on 11. Hakijoista joutui ihan valitsemaan.

Seura järjestää yhteisnäyttelyitä kolmen vuoden välein. Koutalaisten mukaan jotkut ovat ihmetelleet harvalta tuntuvaa sykliä. Peräkylän mielestä näyttelyväli on sopiva, jotta kaikki halukkaat pystyvät osallistumaan.

— Suurin osa jäsenistämme tekee muutakin työtä. Ja onhan näyttelyn järjestämisessä vapaaehtoisvoimin myös iso työ.

Kouta myös koordinoi Anjalan Makasiinikahvilan kesänäyttelyitä. Ainakin alkuun tilassa nähdään koutalaisten teoksia.

Seura tarjoaa yhteisön, johon kuulua

Ammattitaiteilijoiden seura Kouta perustettiin vuonna 2009.

Peräkylän mielestä yhdistyksen tärkeimpiä tehtäviä ovat taiteilijaidentiteetin vahvistaminen, informaation jakaminen, yhteisöllisyys ja kannustaminen.

Samansuuntaisesti ajattelee seuran sihteeri Irja Ahtovirta. Taiteilijan työ on yleensä itsenäistä puurtamista. Kouta tarjoaa yhteisön, johon kuulua. Muilta jäseniltä saa vertaistukea, ja seuran kautta voi löytää yhteistyökumppaneita.

— Kouta on myös tiedostuskanava. Lähetämme pari kolme sähköpostiviestiä viikossa siitä, mitä kaikkea taidekentällä tapahtuu.

Peräkylän mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun taiteen asemasta seura osallistuu mahdollisuuksien mukaan.

— Pääosin se on tapahtunut yhteistyössä Kaakon Taiteen ja tämän koordinoiman Werkosto-yhteisön kautta. Koutalla on myös edustaja Kaakkois-Suomen taidetoimikunnassa.

Kaakon Taide on Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa toimivien visuaalisten taiteiden ammattilaisten muodostama verkosto.

Isommalla porukalla saisi enemmän tapahtumia

Koutalla on noin 40 jäsentä. Osa heistä asuu Kouvolan ulkopuolella.

Taiteilijaseura painii saman ongelman kanssa kuin moni muukin yhdistys: aktiiveista on pulaa. Koutan toiminnassa on aktiivisesti mukana kymmenkunta jäsentä. Peräkylän mielestä joukko on sitäkin energisempi.

— Jos porukka olisi isompi, olisi tietysti kiva järjestää enemmän tapahtumia ja saada seuralle lisää näkyvyyttä, Ahtovirta miettii.

Sekä Peräkylä että Ahtovirta ymmärtävät kuitenkin, etteivät aika ja jaksaminen riitä aina kaikkeen.

Yhteisnäyttelyt saavat ison taiteilijajoukon liikkeelle.

— Niihin osallistuu noin 25 jäsentä, Peräkylä kertoo.

Lukas Pearsall

Irmeli Tarmo arvostaa Koutan työtä.

Irmeli Tarmo kunnioittaa seuraa osallistumalla näyttelyihin

Kouvolalainen kuvataiteilija Irmeli Tarmo pitää Koutan merkitystä isona taiteilijoille. Jos jokainen tekisi taidetta yksin omassa nurkassaan ilman vuoropuhelua, työskentely tuntuisi epätoivoiselta ja tyhjältä.

Koutaa ei ollut olemassa silloin, kun Tarmosta tuli taiteilija. Hän tietää kuitenkin, mikä merkitys yhteistyökumppaneilla on.

Kuusankoskelaisella taidemaalarilla Esko Tirrosella oli suuri vaikutus Tarmon uraan. Hän meni tuuraamaan Lahden taideinstituutissa opettavaa Tirrosta ja jäi oppilaitokseen töihin.

— Minusta ei olisi tullut taiteilijaa ilman toimivaa verkostoa, hän sanoo.

Tarmon mielestä taiteilijoiden verkostoituminen voisi olla Kouvolassa voimakkaampaakin.

— Monissa isoissa kaupungeissa taiteilijat ovat vielä kiinteämmin yhteydessä toisiinsa. Heidän äänensä kuuluu silloin paremmin.

Koutan kunniajäsen Tarmo (s. 1943) ei osallistu yhdistyksen toimintaan aktiivisesti. Hän kokee tehneensä oman osuutensa järjestötyössä ja haluaa keskittyä omaan taiteeseensa.

Tarmo haluaa kuitenkin kannattaa merkittävää yhdistystä osallistumalla sen näyttelyihin.

— Kun kuulin tulevasta juhlanäyttelystä, tiesin heti, millaisia teoksia teen sinne, Tarmo kertoo.

Galleria sijaitsee taidemuseossa

Kouvolan taiteilijaseura Kouta ry perustettiin keväällä 2009.

Yhdistyksen tarkoituksena on muun muassa edistää Kouvolan alueen kuvataiteen näkyvyyttä, kehittää Kouvolan seudun ammattitaiteilijoiden etuja, tiedottaa jäsenilleen taidekenttää koskevista asioista ja järjestää näyttelyitä sekä muita tilaisuuksia.

Yhdistyksen ylläpitämä Kouta-galleria sijaitsee taidemuseo Poikilon tiloissa Kouvola-talossa.

Kouta vastaa myös Kouvolan taidelainaamosta Kuusankosken Taideruukissa. Lainaamo on osa Kaakon taidelainaamoketjua.