Kouvolan nuoret tekivät rockin lisäksi lehtiä — Mediamajassa on avautunut näyttely 1970- ja 1980-lukujen taitteen punk- ja pienlehdistä

Jussi Lopperi

Juho Hänninen esittelee kouvolalaista Punk-Shanoma-julkaisua.
Juho Hänninen esittelee kouvolalaista Punk-Shanoma-julkaisua.

Suuri joulunumero!

Kannessa: T. Nikki kertoilee itsestään ja kauniista tytöstä, joo? Miksaaja R. Saarinen kertoo Kemun tulevaisuudesta, entäs sitten?

Nikki on tietenkin kouvolalaisen Peer Günt -yhtyeen laulaja-kitaristi Timo Nikki. Saarinen tarkoittaa Reima Saarista, joka on sittemmin tehnyt näyttävän uran äänisuunnittelijana.

Mainittu kansi vuodelta 1978 kuuluu lehdelle nimeltä Punk-Shanoma. Sitä kokosivat 1970- ja 1980-lukujen taitteessa parin vuoden ajan muun muassa kouvolalainen muusikkokolmikko Pauli Johansson, Timo Ranta ja Jussi Kylliäinen.

— Tuohon aikaan suurin piirtein kaikilla oli bändi tai lehti tai molemmat, Johansson sanoo.

Punkiin liittyi olennaisesti itse tekemisen aate. Se laajeni nopeasti soittamisesta muuhun kulttuuritoimintaan. Tapahtui suoranainen pienkustannusräjähdys.

— Meillä oli vapauttava tunne, että saatoimme tehdä melkein mitä vain halusimme.

Tuohon aikaan suurin piirtein kaikilla oli bändi tai lehti tai molemmat. Pauli Johansson

Lehdet syntyivät leikkaa ja liimaa -menetelmällä


Punk- ja pienlehdistä on nyt koottu näyttely, joka on esillä Kouvolan pääkirjaston Mediamajassa. Näyttely koostuu noin 40:stä vuosina 1977—82 Suomessa julkaistusta lehdestä ja niiden alkuperäissivuista sekä sivuista tehdyistä julisteista.

Lehdet syntyivät leikkaa ja liimaa -menetelmällä. Punk-Shanoman tapauksessa bändihaastattelut, levyarvostelut, urheilupalstat, sarjakuvat, runot ja kaikenlainen sälä muodostivat noin 20-sivuisen pumaskan, jota monistettiin mustavalkojulkaisuiksi.

Lehtiä tehtiin kaverilta kaverille -mentaliteetilla.

— Se oli tavallaan oman aikansa sosiaalista mediaa, tosin hitaan puoleista. Lehtiä syntyi kaikkialla. Tekijät tapasivat toisiaan festareilla ja vaihtoivat lehtiä keskenään, Pauli Johansson kertoo.

Esikuvana oli kotimainen Hilse. Sen perustaja Kimmo Miettinen perusti myöhemmin Rumba-lehden.

Teinirock on luovaa


Mediamajassa esillä olevan näyttelyn on koonnut 27-vuotias Juho Hänninen, joka opiskelee sosiaalihistoriaa Helsingin yliopistossa.

Hän on ollut mukana projektissa, joka digitoi punk- ja pienlehtiä ja loi niistä tietokannan. Lehtiarkisto löytyy nyt Oranssin verkkosivuilta. Näyttely juhlistaa arkiston perustamista.

Hänninen on myös koonnut kokoelma-albumin Kuoleman tappaneet, jossa on mukana muun muassa kuusankoskelainen Tipi & Ministerit. Albumi koostuu teini-ikäisten bändien itse äänittämistä punk rock -tulkinnoista vuosilta 1977—1983.
Hänninen ihailee haparoivaa teinirockia.

— Kun ihminen opettelee jotakin, se on kaikkein luovin vaihe. Sisällä tapahtuu koko ajan pieniä atomiräjähdyksiä ja koulupoikamainen vitsailu on voimissaan. Siinä vaiheessa, kun bändi oppii soittamaan, kiinnostukseni siihen lakkaa.

Punk- ja pienlehtiä -näyttely Kouvolan Mediamajassa 15.12. saakka.

Kouvolan seudun punk-lehtiä:
Punk-Shanoma.
Hoidoggi.
Outo S.
Lähikauppa.
Kaatsi.
Tuhlattu Elämä.

Luetuimmat