Kuusankosken levymessuilla on nähtävillä yli 10 000 euron Beatles-levy — Vinyylien keräilyinto kasvaa musiikkiharrastajien keskuudessa edelleen tasaisesti

Levymessuilla on esillä levyharvinaisuuksia mininäyttelyssä. Messuille tulee yli 20 myyjää.

Moises Garibay

Kouvolalainen Harri Koskinen käy ja välillä jopa myy levyjä levymessuilla. Kuusankosken messuilla Koskinen on myyjän roolissa.

Kouvolan levymessuilla on esillä harvinaisia vinyylejä lauantaina. Kyse ei ole ihan mistä tahansa levyistä. Kokoelman kruununjalokiven hinta vaihtelee 14 000—16 000 euron välillä riippuen siitä, miten se myydään.

— Levy on Beatlesin Love Me Do -singlen promootiokappale. Sitä painettiin vain 250 kappaletta ja sitä jaettiin vain lehdistölle ja tiskijukille, mininäyttelyn järjestävä vantaalainen Tapio Riihimäki kertoo.

Vitriinin muu sisältö on muun muassa harvinaisia Beatles, Rolling Stones, Royals ja Jormas -levyjä. Näyttelylevyt tulevat Pato-klubilla paikalla olevilta levymyyjiltä.

Kauppiaat ovat Riihimäen mukaan antaneet harvinaisuuksiaan näyttelyyn mielellään. Levymessuja kiertävät kauppiaat ovat tiivis porukka, ja he tuntevat toisensa hyvin.

— Kukaan ei pelkää, että kallis levy lähtisi vitriinistä väärille teille. Vitriinikin on rakennettu siten, ettei sen sisältöön pääse helposti käsiksi. Lisäksi se on sijoitettu messuilla siten, että se on myyjien valvovien silmien alla jatkuvasti.

Pieni levynäyttely on perustettu houkuttelemaan ihmisiä levymessuille. Ensimmäistä kertaa näyttely oli esillä Hyvinkään levymessuilla viikko sitten. Tuolloin vitriinin ympärillä pörräsi paljon kiinnostuneita ihmisiä, Riihimäki kertoo. Samalla se toimi hyvänä sisäänheittotuotteena.

— Messuilla kävi kaikkiaan yli 800 vierasta, mikä on kunnioitettava luku. Ihmisten kiinnostus levymessuja kohtaan oli hiipumassa yhdessä vaiheessa, mutta nyt ne vetävät taas musiikinystäviä puoleensa.

Tapio Riihimäki

Tämä huomiotaherättämättömän näköinen Beatles-single on yli 10 000 euron arvoinen.

Ilta-Sanomat teki uutisen esillä olevasta harvinaisesta Love Me Do-vinyylistä, joka löytyi vieläpä suomalaiselta kirpputorilta. Riihimäen mukaan harvinaiset löydöt kiinnostavat aina ihmisiä.

— Kiinnostusta niitä kohtaan on lisännyt esimerkiksi Huutokauppakeisari-ohjelma. Uskon, että harvinaiset levyt kiinnostavat myös Kuusankoskella.

Levyharrastus ei ole vain suomalaisten puuhaa. Riihimäen mukaan Venäjällä on herätty vinyyleihin viime vuosien aikana. Venäläiset ovat innostuneet keräilemään länsimaisia painoksia albumeista.

— Venäläisten innostus nosti vinyylien hintoja. Idässä albumien hinnat ovat myös eri luokkaa kuin Suomessa. Jotain kertoo kait se, että Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev harrastaa vinyylien keräilyä.

Suomessa levyharrastuksessa on näkynyt sukupolvien nuoreneminen. Iskelmämusiikki ei enää kiinnosta menneiden vuosien tapaan, mutta 1980- ja 1990 lukujenbändien vinyylit liikkuvat hyvin. Samoin hevi myy hyvin vuodesta toiseen.

— Tietyllä tapaa vinyyliharrastuksessa on menty 1970-luvulle takaisin. Tuolloin ei kiinnitetty huomiota esimerkiksi vinyylin painokseen. Nykyään Svart Records tekee monista levyistä hienoja uusintapainoksia, jotka ovat kuluttajille houkuttavia. Samalla se on tuonut harvinaisuuksien hintaa alaspäin.

Keräilijä myyjän roolissa

Kouvolalainen Harri Koskinen käy ja välillä jopa myy levyjä levymessuilla.

Kuusankosken messuilla Koskinen on myyjän roolissa.

Suomestakin löytyy paljon harvinaisia levyjä. Koskisen mukaan esimerkiksi progeyhtye Wigwamin vuoden 1969 Hard ’N Horny -albumiin yhtye piirsi itse kannet. 30 ensimmäiseen bändi jaksoi panostaa, sitten alkoi suttuisempi kädenjälki. Lopulta siirryttiin levy-yhtiön painamiin kansiin.

Parhaiten piirretyt kannet ovat haluttuja ja kalliita harvinaisuuksia, ja vähän nopeamminkin tehdyt versiot ovat hinnoissaan. Koskisen omasta levyhyllystä löytyvät harvinaisuudet Sepi Kuulta, Harvestilta, Hurriganesilta, Esa Kotilaiselta ja Irwin Goodmanilta. Albumien hintahaitari on 100—600 euroa.

Joskus harvinaisuus odottaa ostajaansa kauppiaan hyllyssä jopa useamman vuoden.

Levymessut Pato-klubilla lauantaina 9. maaliskuuta kello 11—16. Taideruukki, Kyminväylä 2, Kuusankoski.

Moises Garibay

Suomalaisia keräilijän aarteita.

Riihimäen vinkit vinyylin säilyttämiselle

1. Säilö levy kuivassa, tasalämpöisessä ja pölyttömässä ympäristössä.

2. Säilytä kansia ja vinyyliä sisäpusseineen erillään, jolloin kansiin ei muodostu painaumia vinyylistä.

3. Käytä vinyylin säilyttämiseen siihen sopivaa muovitaskua.

Luetuimmat