Onnea etsimässä

Kauko Röyhkä: Lapinpoika. Like 2016. 368 s.

Kauko Röyhkän levyjä ja kirjoja odottaa aina pienellä jännityksellä, sillä kaikki miehen tekemiset eivät ole aina aivan osuneet maaliinsa. Röyhkä-fanina voin kuitenkin tällä kertaa kehrätä tyytyväisenä: uusin romaani Lapinpoika rullaa luontevasti ja herättää ajatuksia.

Seitsemänkymmentäluvun alkupuolelta alkava tarina kertoo nuoresta Simosta — Simpasta — joka asuu Lapin perukoilla erakkoenonsa luona. Metsissä ja vesillä koiransa kanssa viihtyvän pojan elämä mullistuu, kun paikkakunnalle saapuu helsinkiläinen tyttökolmikko. Simppa rakastuu yhteen tytöistä ja voimakkaan tunnekokemuksen vetämänä muuttaa itsekin Helsinkiin.

Simppa löytää ihastuksensa pääkaupungin pyörteistä, mutta unelma ei muutu todeksi. Ihanan, lepattelevan Sonjan sijaan Simppa ajautuu suhteeseen ja myöhemmin avioon kolmikon arkisimman tytön, Minnan kanssa.

Parisuhteessa elävien yksinäisyyttä ja puolisoiden kohtaamattomuutta kuvataan romaanissa tarkkanäköisesti. Juureva ja maanläheinen Minna täyttyy ahmimiensa pullien lisäksi televisio-ohjelmista ja arjen pyörityksestä. Simppa taas kaipaa kulttuuriharrastuksia ja syvällistä keskustelua. Romaani tunnustelee, mitä tapahtuu, kun tyytyy keskinkertaiseen arkeen, vaikka mieli kaipaisi keveyttä ja ilmavuutta, jotakin, joka kohottaa raksahommien ja lähiöelämän yläpuolelle.

Lapinpoika onkin alakuloinen ja haikea kuvaus juurettomuudesta ja parantumattomasta kaipuusta. Simppa ei löydä paikkaansa sen paremmin ihmissuhteissa kuin eteläisessä maisemassa.

Tasapainoinen ja sekä dialogiltaan että juoneltaan vetävä tarina viehättää myös lempeällä humaaniudellaan. Kirjailija kohtelee kaikkia henkilöhahmojaan kauniisti ja ymmärtäen. Tämä lämpö yhdessä herkän Lapin kuvauksen kanssa tuntuu sanalla sanoen hyvältä.

Marjo Jääskä

Hyvää: Tarina on riipaiseva kertomus maaseudun autioitumisesta. Toiveikas loppu.

Huonoa: Tarinan viimeiset vaiheet keritään auki aika vauhdilla.

Erityistä: Lapinpojan tarinaa kerrottiin jo vuonna 1999 valmistuneessa, Röyhkän käsikirjoittamassa lyhytelokuvassa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.