Anjalan kartanossa alkoi Museoviraston tukema 30 000 euron ovi- ja parvekeremontti — Myöhemmin kesällä on vuorossa kartanon ulkomaalaus

Anjalan kartano on avoinna heinä-elokuussa kuukauden asuntomessujen ajan.

Katja Juurikko

Anjalan kartanossa on alkanut mittava remontti. Myös julkisivu maalataan. Arkistokuva.
Anjalan kartanossa on alkanut mittava remontti. Myös julkisivu maalataan. Arkistokuva.

Anjalan kartanossa on alkanut tällä viikolla kartanon pääoven ja parvekkeiden ovien sekä parvekkeiden kunnostus.

Kunnostuksen loppusummaksi arvioidaan 30 000 euroa, ja summasta katetaan kolmasosa Museoviraston 10 000 euron suuruisella valtionavustuksella. 

Ovi- ja parvekeremontin lisäksi tänä kesänä on tarkoitus aloittaa myös kartanon ulkomaalaus, Ankkapurhan kulttuurisäätiön julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan.

Ely-keskus teki toukokuussa Anjalan kartanosta rakennussuojelupäätöksen, joka kattaa muun muassa kartanon päärakennuksen ulkoasun, sisätilojen kiinteän sisustuksen ja lähiympäristön muodostaman kartanopuiston. Kiinteää sisustusta ovat esimerkiksi pintamateriaalit, sisäovet, listat ja uunit. 

Rakennusperintölain mukaan suojeltua rakennusta ei saa purkaa. Sen lähiympäristöä on hoidettava tavalla, joka ei heikennä kohteen kulttuurihistoriallista arvoa. 

Tämän kesän korjaus- ja muutostöitä varten on kuultu Museoviraston asiantuntijoita. Korjaustöitä tehdään siten, että rakenteet, materiaalit ja työtavat vastaavat alkuperäistä toteutusta tai ovat rakennuksen ominaispiirteisiin sopivia. 

Kartanon kivinavettaa remontoidaan Nuorisokeskus Anjalan käyttöön. Remontti valmistuu lokakuussa. Kivinavetta ei kuulu suojelun piiriin.

Anjalan kartano on avoinna asuntomessujen ajan

Anjalan kartano on avoinna yleisölle asuntomessujen ajan eli 12. heinäkuuta — 11. elokuuta päivittäin. Kartanossa on tuolloin Anjalankosken taideseuran ja TAIHAT-ryhmän näyttelyt. 

Kartanon yläkerrassa järjestetään tilauksesta historiallinen pakopeli, jossa seikkaillaan Anjalan liiton aikaisissa tapahtumissa. Kartanossa järjestetään myös luentoja, käsityöpajoja sekä restaurointinäytöksiä. Viljamakasiinissa on kesäkahvila.

Nuorisotyötä valtakunnallisesti ja kansainvälisesti

Ankkapurhan alueesta vastaa Ankkapurhan kulttuurisäätiö, joka vaalii alueen kulttuuriperintöä sekä kehittää nuorisotyötä valtakunnallisena ja kansainvälisenä nuorisokeskustoimijana. 

Anjalan kartanon omistaa Regina-säätiö, joka osti kohteen Senaatti-kiinteistöiltä noin vuosi sitten.