Kulissit kaatuvat koomisesti

Anja Tiainen: Hiekkahentuset. Ohjaus Karolina Eklund-Vuorela. Lavastus Elina Winne. Tekniikka Heidi Koskinen-Järvisalo ja Janne Järvisalo.Ensi-ilta Mikä?-teatterissa 17.2.

Heidi Koskinen-Järvisalo

Ulla Tiainen (Helinä), Katja Juurela (Hanna) ja Tia Aronen (Heta-Maija) esittävät sisaruksia, jotka kiistelevät äitinsä hoidosta ja yrittävät pitää omia kulissejaan pystyssä.
Ulla Tiainen (Helinä), Katja Juurela (Hanna) ja Tia Aronen (Heta-Maija) esittävät sisaruksia, jotka kiistelevät äitinsä hoidosta ja yrittävät pitää omia kulissejaan pystyssä.

Kun elämä koettelee, huumori auttaa jaksamaan. Anja Tiainen on päätynyt lähestymään raskasta aihetta naurulla Mikä?-teatterin näytelmässä Hiekkahentuset.

Näytelmä kertoo Alzheimeria sairastavasta Esteri Hentusesta, jonka syntymäpäivää kirjava ja eripurainenkin suku saapuu juhlimaan. Päivänsankarin pätkivä lähimuisti ja sukulaisten yritykset pitää kulisseja pystyssä aiheuttavat koomisia tilanteita liukuhihnatyyliin.

Näytelmä tuo esiin teemoja, jotka ovat niin totta.

Esteri päästää suustaan mitä sattuu ja jakelee hupsuja elämänohjeita lapsenlapsilleen. Hän on tilkinnyt Tenansa talouspaperilla, jottei siteitä tarvitse tuhlata. Hän kummastelee nuorten niinku-puhetapaa ja michelin-renkaiden vilkkumista paidan alta.

Tiaisen mukaan osa sutkautuksista on suoraan hänen edesmenneen, Alzheimeria sairastaneen äitinsä suusta.

Teksti on nokkela, ja se naurattaa läpi näytelmän. Alzheimerin lisäksi tarina laajenee käsittelemään sukulaisten ongelmia. Pinnan alla muhii jos jonkinmoista, ja se ryöpsähtää lopulta kaikkien kasvoille.

Näytelmä tuo esiin teemoja, jotka ovat niin totta. Sisarukset kiistelevät siitä, kenen vastuulla sairaan äidin hoitaminen on. Osa tietysti luikertelee vastuusta. Sukulaiset myös panikoivat perintönsä kohtalosta, koska äidillä on — kauhistus sentään — uusi mies.

Jotain tekstistä jää kuitenkin uupumaan: vakavoituminen. Komedia on tehokkaimmillaan silloin, kun se malttaa pysähtyä liikuttamaan katsojaa. Yleisö kyllä kestää hetkellisen ahdistuksen ja kyyneleet.

Näytelmässä nähdään useita hienoja roolisuorituksia. Hauskuuttamisen lisäksi Aija Kajama tuo Esterin ilmeisiin ja eleisiin aidon oloista eksyneisyyden tuntua. Esterin tytärtä Heta-Maijaa näyttelevä Tia Aronen on mainio teennäisenä, kulisseja pystyssä pitävänä äitinä ja puolisona, joka snobbailee sivistyssanoilla.

Juopuneen näytteleminen on vaikeaa. Heta-Maijan tytärtä Jenna-Minnaa esittävä Milja Marttila onnistuu sössöttämään ja horjumaan aika lailla uskottavasti. |

ANNE PENTTINEN

Hyvää: Nokkela ja hauska teksti.

Huonoa: Käsikirjoituksesta puuttui vakavoituminen.

Erityistä: Hiekkahentuset-leivonnaisen resepti käsiohjelmassa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.