Ex-kouvolalainen Seppo Pohjoisaho on vuoden sotilasmuusikko

Sonja Ovaskainen

Kouvolassa musiikin ensiopit saanut Seppo Pohjoisaho opettaa nykyisin trumpetinsoittoa Lahden konservatoriossa.
Kouvolassa musiikin ensiopit saanut Seppo Pohjoisaho opettaa nykyisin trumpetinsoittoa Lahden konservatoriossa.

Vuoden 2018 sotilasmuusikoksi on valittu Kouvolasta kotoisin oleva ylikersantti (reservissä) Seppo Pohjoisaho, joka työskentelee nykyisin trumpetinsoiton lehtorina Lahden konservatoriossa. Palkinnon jakoi tiistaina Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Ilkka Korkiamäki.

Pohjoisaho työskenteli ennen reserviin siirtymistä konserttimestarina Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa.

— Konserttimestari on soittokunnan soittajista taiteellinen esimies, Pohjoisaho kertoi heinäkuussa Kouvolan Sanomien haastattelussa.

Valintaperusteet vuoden sotilasmuusikoksi olivat kiistattomat: Pohjoisaho omaa erinomaiset instrumenttitaidot, ja viime kesänä hän vastasi vuoden 2018 suomalaisesta sotilasmusiikkiesityksen suunnittelusta ja toimi sen pääkouluttajana. Esitys nähtiin Hamina Tattoossa.

Pohjoisaho on opiskellut musiikkia Pohjois-Kymen musiikkiopistossa, Kuopion konservatoriossa, Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa.

Pohjoisaho myönsi kesällä, että reserviin siirtyminen ei sujunut kivutta.

— Eniten ehkä tulen kaipaamaan isoa yhteisöllisyyttä, sellaista ison organisaation yhteen hiileen puhaltamista. Sitä ei pienemmässä organisaatiossa voi kokea, Pohjoisaho totesi Kouvolan Sanomien haastattelussa 29. heinäkuuta.

Pääesikunta on jakanut vuodesta 1990 alkaen kenraali Jaakko Valtasen myöntämän Vuoden Sotilasmuusikko -palkinnon. Palkinto jaetaan suomalaisessa sotilasmusiikissa ansioituneelle henkilölle.

Palkinto käsittää Marsalkan hopeatorvesta valmistetun kiertopalkinnon, johon kiinnitetään palkinnon saajan nimilaatta, ja henkilökohtaisen kiertopalkinnosta valmistetun pienoismallin sekä 1 500 euron stipendin.